capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
mcgyver napisał/a:
Ja mam takie niejasne przeczucie, że w tej nowej zabawce będzie milion guzików :mrgreen:

Ja mam zaś przeczucie, że 'zabawka' to słowo-klucz w całej tej grze słów ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Sam fakt, że wK-rętak pojawił się na rynku jest dobrą informacją. Widać, że inżynierowie oprócz picia kawy i sake mają szansę popracować, a im więcej pracują, tym więcej dobrego będzie dla nas :-D Cały czas przeżywam pojawienie się 645D. Oby tak dalej.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
po tych pierwszych samplach widac, ze nie popsuli tej k-x'owej matrycy

25600 wyglada conajmniej uzywalnie (ten sampel jest ze sceny z dobrym swiatlem a to robi spora roznice)

jesli cena zejdzie do jakichs 550 euro to bede mial kasetke na zbyciu ;-)

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
widzę że w Euro już maja K-r w ofercie

z kitem 2999 zł - link

z 2 obiektywami 3590 zł - link

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
capo_ napisał/a:
daśko napisał/a:
pawgra napisał/a:
Czekam na rewelacje pt. K-5

K-5 to właśnie K-r

Jesteś pewny?

Pewny? Nie nie jestem, ale tak piszą na http://translate.google.c...estras%2C1_6740

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
capo_ napisał/a:
teo napisał/a:
capo_ napisał/a:
oczekują czegoś ponad chociażby Nikona D300 (jeśli na razie ma nie być pełnej klatki).

A k7 czego brakuje?

Matrycy aparatu entry level tej samej firmy ;)

Już nie mogę tego czytać. Zachwyty nad genialnymi matrycami Nikonów i pomyje na paskudną matrycę z k-7. Ileż razy można powtarzać... :evil:

Jedyne co D300 ma lepsze od k-7, to lepsze rozmywanie detali przez algorytmy odszumiające JPEG-i. Wszystko pozostałe ma gorsze. Matrycę ma mniej napakowaną pikselami niż k-7, a tak samo szumiącą. To wykres z dpreview:

Jeżeli natomiast weźmiemy poprawkę na szachrajstwa z ISO, okaże się, że matryca w D300 jest sporo gorsza od tej w k-7. Nikon D300, podobnie jak D90, D5000, D300s oszukują przecież o 1/2 EV na każdej czułości. Proszę:

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Pomijając wykresy, kiedy pokazał się k-7 to akurat na forum panowała opinia, że matryca jest nie gorsza niż u najbliższego wtedy konkurenta, czyli d300. A k-7 ma parę innych przewag. I z pewnością nikt nie myślał o k-x, bo o nim nawet w plotkach nie było.

Benek napisał/a:
Już nie mogę tego czytać. Zachwyty nad genialnymi matrycami Nikonów i pomyje na paskudną matrycę z k-7. Ileż razy można powtarzać... :evil:

Jedyne co D300 ma lepsze od k-7, to lepsze rozmywanie detali przez algorytmy odszumiające JPEG-i. Wszystko pozostałe ma gorsze. Matrycę ma mniej napakowaną pikselami niż k-7, a tak samo szumiącą.

Czy ja gdzieś wywyższałem Nikona? Zażyczyłem sobie jedynie jeszcze lepszej matrycy, którą firma pakuje do niskobudżetowej puszki. Tyle.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
capo_ napisał/a:
Czy ja gdzieś wywyższałem Nikona? Zażyczyłem sobie jedynie jeszcze lepszej matrycy, którą firma pakuje do niskobudżetowej puszki. Tyle.

Ale ja nie pisałem, że wywyższasz Nikona. Napisałem tylko, że sugerowanie iż matryca w k-7 jest gorsza (bardziej szumiąca itd.) od tej w d300 to zwyczajna nieprawda.

Ale OK - jeśli cię źle zrozumiałem, to przepraszam.

Wszystko w najlepszym porządku. Czekamy jeszcze na drugą niespodziankę 8-)

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
Pentax K-r
A jak w końcu z tymi filmami w HD w k-r ?
Ma on 24 klatki/sek czy 25 .
W optycznych podają 25 w fotopolis 24

:shock:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
A na pierwszej stronie jest link gdzie napisane jest:
Cytat
• 1280 x 720, 25fps
• 640 x 480, 30/25fps

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
odnośnie K-5
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=741945#741945
wygląda na to, że K-5 to nie K-r :oops:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
wygląda na to, że K-5 to nie K-r :oops:

to akurat było wiadome od początku

a to, że się jakiś Hiszpan pomylił, to nie było akurat żadnym argumentem

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
a mi się wydaje że k-x na wejściu miał niższą cenę. Ja swojego kupowałem w grudniu bodajże za 2200 zł a można było i taniej
ciekawe ile tym razem gorszą matrycę będzie miał K-5 niż k-r? :) naładują mu z 16 mln pewnie

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
FraZa napisał/a:
a mi się wydaje że k-x na wejściu miał niższą cenę. Ja swojego kupowałem w grudniu bodajże za 2200 zł a można było i taniej
ciekawe ile tym razem gorszą matrycę będzie miał K-5 niż k-r? :) naładują mu z 16 mln pewnie

Ale ta cena to chyba jest na wyrost. Oni chyba go jeszcze nie maja, wrzuciłem do koszyka - w terminie realizacji pokazało mi się "przedsprzedaż". Wydaje mi się że jak będą je mieli w październiku na stanie to cena będzie niższe minimum o 500 zł :roll:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Amazon wrzucił cenę sugerowaną żeby nie stracić, ale mam nadzieję że to nie jest realna cena i jednak spadnie. Chyba, że Pentax pójdzie inną drogą, bo K-7 już chyba zdrożało, cenę K-x-a utrzymają okolo 2000zł i rzeczywiście spróbują sprzedawać K-r około 2850zł z kitem, a K-5-kę rzucą za 5500zł :-/

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
gebi napisał/a:
Chyba, że Pentax pójdzie inną drogą, bo K-7 już chyba zdrożało, cenę K-x-a utrzymają okolo 2000zł i rzeczywiście spróbują sprzedawać K-r około 2850zł z kitem, a K-5-kę rzucą za 5500zł

...... no i tak może być, w końcu k-r nie jest postrzegany jako zastępca k-x, tylko jako jego bardziej wypasiona wersja lub pośrednik między k-x a k-7.....

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Prawie następca K200d. Prawie bo mu jednego wyświetlacza zabrakło.

Skocz do: