shumway  Dołączył: 06 Mar 2007
  SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC
Witam
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś uniwersalnego zooma do 1200zł i znalazłem w ofercia właśnie taką sigmę. Spory zakres ogniskowych nie wróży dobrej jakości zdjęć, ale ja potrzebuje tego do amatorskich zastosowań. Co myślicie o tym obiektywie? Ewentualnie jaki polecacie?

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Sam nie macałem i nie mogę podzielić się osobistymi uwagami, ale czytałem o tym obiektywie. Zajrzyj tutaj. Był też wątek o tym tutaj . Sample też widziałem tutaj. Sorki za brak osobistych uwag, ale może to pomoże :-)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Ostatnio zabrałem sobie to szkiełko na spacer po Łazienkach, żeby sprawdzić jak to wygląda w praktyce i... według mnie do "niedzielnego" pstrykania wystarczy w zupełności. Naprawdę zachwyciła mnie uniwersalność tego szkiełka. Jeśli Twoje ambicje są troszkę większe niż niedzielne pstrykanie to raczej się rozczarujesz. Jeśli coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego jest...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
O! Mkdexter, postawa godna pochwały! Wyręczyłeś Trelemelka - gratuluję.

Tylko, że pierwszy link prowadzi do obiektywu ze stabilizacją a to teoretycznie inne szkło. Po za tym nie pokazało się ono jeszcze w dystrybucji.

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Gdzieś wyczytałem (niestety nie pamiętam już gdzie), że zupełnie przyzwoitym i lepszym od Sigmy/Tamrona 18-200 jest Tamron 18-250 F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF). Są tylko dwa problemy. Szkło jest droższe od sigmy/tamrona 18-200 i chyba na razie tylko teoretycznie osiągalne w mocowaniu dla Pentaxa.

A tak przy okazji, jak się ma Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II do Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC? (Zdaje się, że ta Sgima nie ma APO - whatever it is)

zakres ogniskowych nie musi być tak duży, wystarczy mi 18-80 może 18-125
czytałem o sigmie 18-125 i z testów wynika że to raczej kiepski obiektyw... ewentualnie coś z przedziału 28-80

wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do ...
chodzi mi o obiektyw, który będzie kompromisem pomiędzy uniwersalnością, a jakością optyki

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
a.d.a.m napisał/a:

A tak przy okazji, jak się ma Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II do Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC? (Zdaje się, że ta Sgima nie ma APO - whatever it is)

Sigma w testach jest lepsza.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
poczytaj tutaj, ostatni post, z przykladami zdjeciowymi

http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=3776

jako obiektyw do wszystkiego jast calkiem fajny

shumway, jeśli nie potrzebujesz tak dużej rozpiętości ogniskowych to może wystarczy Sigma 17-70?

Cześ napisał/a:
shumway, jeśli nie potrzebujesz tak dużej rozpiętości ogniskowych to może wystarczy Sigma 17-70?

a to szkło jest sporo lepsze od tych co napisałem?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
shumway, no duzo, duzo.

Zdecydowanie tak!

mówicie o czymś takim
sigma ?

najtańszy jaki znalazłem kosztuje 1300zł

a czy 18-200 o który pytałeś na początku jest dużo tańszy?

nie aż tak dużo, najwyżej 150zł

dzięki za rady

pozdrawiam

:-B

cobra  Dołączył: 12 Maj 2007
Kup Sigme 18-70 fajny wystarczy na spacery jest dość jasny lekki. Jeśli nie myślisz się rozwijać jesteś wygodny to nic i nikt cię nie przekona do kilku obiektywów kupisz 18-200. Po to kupujemy lustro aby robić jak najlepsze fotki i najlepszymi obiektywami.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
cobra napisał/a:
Kup Sigme 18-70 fajny wystarczy na spacery jest dość jasny lekki. Jeśli nie myślisz się rozwijać jesteś wygodny to nic i nikt cię nie przekona do kilku obiektywów kupisz 18-200. Po to kupujemy lustro aby robić jak najlepsze fotki i najlepszymi obiektywami.

to nie jest takie proste, polecam to co napisał Ash w komentarzach pod tym

Skocz do: