nat_lind  Dołączył: 24 Kwi 2007
Co to za obiektywy?
Czesc

Mam pytanko. Czy macie jakies doświadczenia z tymi obiektywami z linków poniżej.
Co to za wynalazki. Są coś warte?

Który wybrać?? do k10d

http://www.allegro.pl/ite...a_35_70_af.html

http://www.allegro.pl/ite..._4_5_28_80.html

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Co do Pentax-F to jakościowo jest bez zarzutu. To dosyć stara wersja ale solidna i w miarę jasna bo f/4.5 przy 80mm, a nie f/5.6
tutaj masz sample z tego szkła Nie wiem jak to się skończy na Allegro ale na eBay'u widziałem je w bardzo niskich cenach.
Tej Sigmy nie testowałem, ale ma mniejszy zakres ogniskowej niż Pentax, a pewnie ostateczna cena będzie podobna między nimi. Brałbym Pentaxa-F.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Wadą F 28-80 jest odległość ostrzenia od 1,5m lub przesunięcie dzwigni na makro.Po pewnym czasie luzuje się i jest nieprzyjemne to i trochę przeszkadza,kolega ma taki natmiast ja miałem 35-105 i pozbyłem się pierścień(osłona )popękała,poniżej 1,5 m ostrzyłem ręcznie to się najbardziej opłaciło.Celowałbym jednak w PZ 28-80 ale trochę nowsze z power zoomem.Ceny tego obiektywu nie powinny przekroczyć 100zł.Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-05-10, 11:24 ]
w 28-80 odległość to 1m już lepiej.Natomiast ta seria ogólnie ciężka mało wyważona optycznie to samo co bezpośredni następca.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
pawel1967 napisał/a:
Po pewnym czasie luzuje się i jest nieprzyjemne to i trochę przeszkadza

Też o tym słyszałem, choć mi się to nie zdarzyło. Może jakaś felerna seria krąży.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
nat_lind, a ty masz sam korpus. Nie masz kita DA 18-55?

Jezeli masz ten obiektyw to wogole nie polecalbym ci kupna tych obiektywow, a jezeli nie masz to polecalbym ci wlasnie DA 18-55, chocby ze wzgledu na szerszy koniec, dobra jakosc, i mala odleglosc ostrzenia.

Nie to nie seria wszystko do czasu gdy nie trzeba będzie go eksploatować.Używałem do portretów 35-105 ale optycznie 70-200/4-5,6 był o niebo lepszy przy 70-100mm.A jak oglądnąłem popękany pirścień(ciężar soczewek) to misię odechciało.Kolega mało pracuje 28-80 a już pierścień sam się odchyla myląc odległość.W roku zrobił może 8-10 filmów.Pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
miałem 35-105 i pozbyłem się pierścień(osłona )popękała
Mam F 35-105, uważam go za bardzo dobry optycznie obiektyw (nawet lepszy niż DA 18-55), nie stwierdzam uszczerbków mechanicznych, jednak luzy spore ma, ale to raczej nie przeszkadza.

Nie uważałem go za dobry optycznie nieźle współpracował jedynie z elektroniką.70-200 jest lepszy( w zakresie 70-105), natomiast po dolny zakres odległości był mi potrzebny i szybko załatwiłem(rozklekotałem).Na zakresie 35-70 nowszy 28-70/4 jakościowo był sporo lepszy jednak nie dawał cukierkowych kolorków.

zorzyk napisał/a:
Mam F 35-105, uważam go za bardzo dobry optycznie obiektyw (nawet lepszy niż DA 18-55),

sorki, ale to jednak rozne ogniskowe, chociaz czesciowo sie pokrywaja

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Nat_lind,zwróć uwagę na sprzedawcę : z Leikową szopą mam średnie doświadczenia: kupiłem u nich A 1,7/50"szkła czyste,stan dobry".Szkła mogły byc,ale przesłona miała uszkodzony mechanizm(zamykała sie o 0,5 EV więcej,niż powinna).Dla sprzedawcy to nie był problem-wystawił obiektyw w takim stanie.Gdy zwróciłem mu uwage na to zaproponował naprawę,ale juz nie skorzystałem z tej oferty i zażądałem zwrotu pieniędzy,po odesłaniu obiektywu.Wszystko w koncu odbyło sie po mojej myśli,ale straciłem troche czasu i nerwów.Po wystawieniu neutralnego komentarza,jestem na czarnej liście sprzedawcy i nie moge brac udziału w innych jego aukcjach.

MarWoj, na temat tego sprzedawcy napisano juz wiele. Negatywnego wiele.

MarWoj napisał/a:
Po wystawieniu neutralnego komentarza,jestem na czarnej liście sprzedawcy i nie moge brac udziału w innych jego aukcjach.

za takie zachowanie powinien dostac negatywa

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
asklop napisał/a:
MarWoj, na temat tego sprzedawcy napisano juz wiele. Negatywnego wiele.

MarWoj napisał/a:
Po wystawieniu neutralnego komentarza,jestem na czarnej liście sprzedawcy i nie moge brac udziału w innych jego aukcjach.

za takie zachowanie powinien dostac negatywa

ASKLOP,myślę że kometarze niczego w przypadku tej osoby nic nie zmienia.Jeśli ktos nie jest odpowiedzialny i troche krytyczny wobec siebie,to inni raczej nie wymusza zmiany postępowania.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
zorzyk napisał/a:
pawel1967 napisał/a:
miałem 35-105 i pozbyłem się pierścień(osłona )popękała
Mam F 35-105, uważam go za bardzo dobry optycznie obiektyw (nawet lepszy niż DA 18-55), nie stwierdzam uszczerbków mechanicznych, jednak luzy spore ma, ale to raczej nie przeszkadza.

Właśnie sobie taki sprawiłem i wszystko by było idealne gdyby nie jakieś takie miejscowe pęknęcia oprawy przedniej soczewki.
Na szczęście nie są na tyle duże żeby nie dało się używać ale jednak.
Optycznie chyba jest mniej ostry od Sigmy 28-200 (takiej starej bez AF) niestety ktoś mi ją kupił w czasie kiedy oglądałem foty testowe :(
Moze by to jakoś wzmocnić? Muszę coś wymyślić bo jakby miało pękać dalej to szkoda by było.
Potwierdzam też, że od kita 18-55 jest ostrzejszy.

Skocz do: