Olleo  Dołączył: 27 Cze 2009
Gdzie mozna pozyczyc lampe?
Zonka moja dogadala sie z przyjaciolka, ze obfoce jej slub i wesele, a ja nawet sprzetu nie mam. To znaczy body (kasetka super) i obiektyw od biedy sie nadadza, ale bez lampy ani rusz. Sek w tym, ze jeszcze sie nie zdecydowalem kiedy i jaka lampe kupie (Pentax, czy Metz, a do tego jaki model), ze nie wspomne o sprecyzowaniu swoich potrzeb, wiec nie chce sie za to zabierac teraz na szybcika. Czy jest gdzies niedroga wypozyczalnia (badz osoby prywatne) sprzetu we Wroclawiu?

p.s. a moze sensowne jest kupienie uzywanego Metza 48 badz 58? Tylko tyle sie naczytalem o upalonych zarnikach, stopionych plastikowych szkielkach itd., ze mi sie odechciewa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Używania lampy trzeba się nauczyć, choćby na skróty ale trzeba. Wynika z tego, że musisz mieć lampę minimum dwa tygodnie wcześniej co raczej wyklucza pożyczanie.
Olleo napisał/a:
body (kasetka super) i obiektyw od biedy sie nadadza

Co to za obiektyw i jak ciemny będzie kościół?

p_ttl
[Usunięty]
Niech Ci żona lampę kupi skoro Cię na taką minę wprowadziła :mrgreen:
:-B :-B

plwk napisał/a:
Używania lampy trzeba się nauczyć, choćby na skróty ale trzeba. Wynika z tego, że musisz mieć lampę minimum dwa tygodnie wcześniej co raczej wyklucza pożyczanie.

Tak tez wlasnie przypuszczalem. Od znajomych moge pozyczyc jedynie nieprzerobionego Nissina 350T oraz cos dd Canona blizej niesprecyzowanego, ale systemowego, wiec jest szansa, ze automatyki nie ma, a wspolpracowac nie bedzie.
plwk napisał/a:
Olleo napisał/a:
body (kasetka super) i obiektyw od biedy sie nadadza

Co to za obiektyw i jak ciemny będzie kościół?

Spacerowy ciemny superzoom, czyli Tamron 18-250, a kosciol jest jeszcze gotycki, wiec kawal drania (na kruczej we Wroclawiu).

[ Dodano: 2010-09-14, 17:20 ]
p_ttl napisał/a:
Niech Ci żona lampę kupi skoro Cię na taką minę wprowadziła :mrgreen:
:-B :-B

Nawet jakby sie zgodzila, to nie mam zielonego na co sie zdecydowac. Fajnie widza mi sie Metzy 48 i 58 (uzywane za odpowiednio od 550 i od 800 zl, tylko nie wiem, czy warto w uzywane isc).

p_ttl
[Usunięty]
Mam Metza 48 i jestem zadowolony

Ps. współczuje robienie zdjęć w jakimkolwiek kościele tym obiektywem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przejdź się tam i zobacz czy Ci będzie bez problemów ostrzyć w tym świetle.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Przejdź się tam i zobacz czy Ci będzie bez problemów ostrzyć w tym świetle.

Wlasnie to chialem zaproponowac, przejdz sie do tego kosciola z aparatem i zrob pare testow przed albo po mszy. Zobacz jakie wychodza Ci czasy, jak sie ostrzy, itp.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Olleo, najpierw zorientuj się, czy młoda para ma dobry układ z księdzem, żeby przypadkiem nie wyrzucił Ciebie z kościoła, bo zezwolenia na focenie w kościele chyba nie masz...

p_ttl napisał/a:
Mam Metza 48 i jestem zadowolony

Ps. współczuje robienie zdjęć w jakimkolwiek kościele tym obiektywem.

Czemu az tak zle? Kitowy bedzie lepszy? Niestety jasniejszego obecnie nie posiadam.

[ Dodano: 2010-09-22, 19:25 ]
Po lekturze postow zdecydowalem sie i zakupilem Metza 48 uzywanego na allegro. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cena na tyle znosna, ze nawet jesli z tego slubu nic nie wyjdzie (w sensie zdjec), to przy odrobinie czasu, zaciecia (to z mojej strony) oraz bezawaryjnosci (a to ze strony lampy) powinna dac mi sporo radosci :D

Trzymajcie kciuki, zeby lampa doszla w jednym kawalku oraz byla jak w opisie: "jak nowa" ;)

Swoja droga byly jeszcze dwie inne aukcje: Metz 48 i 58 - obie nie osiagnely ceny minimalnej. Niestety 58ka byla ostatnia, a obawiam sie, ze cena minimalna w jej przypadku wynosila kolo 800+zl, wiec wolalem nie ryzykowac, bo 750zl wyznaczylem sobie gorny pulap (za tyle mozna kupic nowa 48ke).

Skocz do: