Recik  Dołączył: 09 Sie 2010
Ładowarka?
Witam, chciałbym wiedzieć, na jakiej zasadzie działa ładowarka http://allegro.pl/show_item.php?item=1211720237 to jest taka typowa ładowarka na akumulatorki? Będzie ona pasować to Pentax'a k-x ?

Pozdrawiam.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Recik, to ładowarka do dedykowanych akumulatorów, które występują w K10D oraz w K20D. Do K-xa wkładasz akumulatorki typu AA/R6/paluszki (najlepiej Eneloopy) a do nich kupujesz "zwykłą" ładowarkę (najlepiej BC-700).

Michauu75  Dołączył: 08 Wrz 2010
Tobie potrzebna jest standardowa ładowarka do akumulatorków na AA, na allegro jest tego mnóstwo, lepiej jednak zainwestować w porządną markę.

disaster3  Dołączył: 10 Wrz 2010
żeby nie zakładać nowego tematu to się doczepie.

Kupiłem wczoraj nową BC-700 i 8 "nowych" sztuk Eneloop'ów. Jako, że aku są "nowe" to żeby nie zajechać ich na dzień dobry, wsadziłem je do ładowarki i wybrałem prąd ładowania najniższy tzn., 200 mA .

Nie wiem czy są różne pojemności tych eneloop'ów w kazdym razie na tej aukcji jest napisane, że to są 2000 mAh http://allegro.pl/item1226510515.html

Natomiast ja po naładowniu ich po przyciskiem display dla tych "nowych" akumulatorków pojawia sie następująca pojemność:

1 - jeszcze się ładuje ale jest w obecnej chwili - 1031
2 - sie skończył z wynikiem - 956
3 - się skończył z wynikiem - 755
4 - się skończył z wynikiem - 1081

Czy w związku z tym mam rozumieć, że one były już używane i nie mają już swojej pełnej pojemności i ktoś mi wcisnął "kit" przy odbiorzę towaru?

Z góry dzieki i pozdrawiam.
disaster3

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak samo miałem z nowymi wyjętymi ze zgrzewki.

disaster3  Dołączył: 10 Wrz 2010
plwk napisał/a:
Tak samo miałem z nowymi wyjętymi ze zgrzewki.

ok ale czy to jest w porządku? Czy jednak powinien je teraz wziąsc na tryb "refresh" zeby im przywrocic fabryczną pojemność?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
disaster3 trzeba było wsadzić do aparatu i rozładować albo włączyć rozładowanie które się przełączy później w ładowanie.
Wszystko zależy od tego jak są magazynowane takie akumulatorki. Nie ma się co przejmować tylko robić zdjęcia.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
disaster3, jak na mój łeb to raczej bym najpierw je rozładował, a później ładował dopiero

ps. niekoniecznie muszą być uzywane, eneloopy też tracą trochę prądu więc bym sie nie przejmował teraz masz naładowane więc zobaczysz ile zrobisz zdjęć

barylek  Dołączył: 11 Paź 2009
żeby sprawdzić ich pojemność muszą być rozładowane. Teraz ładowarka pokazał Ci tylko kawałek ich pojemności.

barylek tak ale jeżeli mają te 2000mAh to te pudełkowe miały ~50% mocy a przecież Eneloopy słyną ze swojej bardzo małej podatności na samorozładowanie.
Ładowarka nie pokazała oczywiście ile mają całe ogniwa tylko ile zostało do nich doładowane.
Jeżeli chcesz sprawdzić ile mają ogniwa pojemności to uzywaj funkcji Discharge, ładowarka rozładuje ogniwa i zacznie sama ładować, na koniec napisze ile zostało w nie władowane.

filon  Dołączył: 30 Cze 2010
Witam
Pojemność akumulatorków nie mierzy się przez ładowanie, tylko przez rozładowanie.
W BC700 jest do tego specjalna funkcja TEST. Najpierw przyciskiem CURRENT ustawiamy prąd ładowania, potem przyciskiem MODE ustawiamy tryb działania. Są dostępne 4 tryby:
CHARGE - ładowanie (najczęściej używany)
DISCHARGE - rozładowanie
REFRESCH - odświeżenie (rozładowanie + ładowanie)
TEST - określenie pojemności (ładowanie + rozładowanie + ładowanie)

W trybie TEST accu są najpierw ładowane na full, potem następuje pomiar i są rozładowywane, na końcu żeby nie oddawać użytkownikowi rozładowanych akumulatorków są ponownie ładowane na full. Od momentu rozładowania a więc skończenia pomiaru na wyświetlaczu pulsuje faktyczna pojemność akumulatorków.

Używam eneloopów, kilkakrotnie testowałem nowozakupione ale nie zdażyło się żeby miały pojemność poniżej 2Ah (może mam szczęście:)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z ciekawości testowałem swoje i miały od około 1700 do około 2050.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
k33l napisał/a:
uzywaj funkcji Discharge, ładowarka rozładuje ogniwa i zacznie sama ładować, na koniec napisze ile zostało w nie władowane

A nie Test Mode przypadkiem? Bo Discharge pokaże ile "władowało", co ma się nijak do rzeczywistej pojemności. "Discharge" rozładowuje akumulatorki i od razu ładuje. Nie wiadomo więc ile w pełni naładowany akumulatorek oddał energii. Test różni się tym, że najpierw ładuje akumulatory, potem rozładowuje (i tu jest pomiar pojemności), a potem ładuje do pełna.

Z moich testów Eneloopów zawsze wynikało, że wszystkie komplety mają wyraźnie powyżej 2000 mAh. Tyle tylko, że jest to pojemność podawana po pomiarze świeżo naładowanych akumulatorów. Ciekawe ile mają takie co poleżały kilka dni... Tak czy inaczej, najsłabsze powędrowały do lampy rowerowej i też sprawują się niesłychanie dobrze ;-)

Nie wiem jak to dokładnie jest w 700 bo miałem ją kilka lat temu ale w 900 podaje mi przy Discharge ile po skończonym ładowaniu władowała w aku, nie jest to może pojemność ogniwa ale jakieś pojęcie o jego pojemności daje.

Skocz do: