oharka  Dołączył: 18 Lip 2010
Mam ten sam co kolega wcześniej- podobno mój k-x ma robić 4,7 kl/s i w jpegu ma być ich 17, a ja moge zrobić tylko 3. Wie ktoś o co chodzi?

... Pół dnia wczoraj spędziłem (pół dnia!) nad wyłączaniem wszelakich opcji, szukaniem etc. - korekcja dystrosji była włączona. :/ :P
Myśle, że to by było tyle w tym (moim) temacie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Robisz na AF-C czy AF-S?

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
No i napisz jaką masz kartę pamięci, a najlepiej sprawdź też na innej, w końcu może być to też jakieś uszkodzenie tejże.

Masher  Dołączył: 02 Lip 2010
Przepraszam, że odzywam się dopiero teraz - urlopowanie itp.
Oczywiście chodziło o włączoną korekcję dystrosji w aparacie.
Bez tego aparat nawala jak maschinegun ;)

Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.

disaster3  Dołączył: 10 Wrz 2010
Witam,

coby nie dublowac postów, chciałbym sie zapytać o jedną rzecz. Dzisiaj 1-szy raz odpaliłem aparat (K-x) i patrząc przez wizjer widze na celowniku taki mały pyłek. Jak zdjąłem obiektyw to widze, że to "coś" jest przyklejone do (nie wiem jak to sie nazywa fachowo) patrząc od dołu do góru w bodu w miejscu pod lampą blysk jest chyba wlasnie takie prostokotne szkło przez ktore przez ktore przechodzi obraz widziany w wizjerze na ktorym jest tak jabky narysowany ten celownik i widze ze cos tam jest przyklejone.
Jak to usunąć? I czy ewentualnie moge to zrobic sam i czym lub czy musze to oddac do serwisu?

Druga sprawa jak sprawdzic przebieg aparatu bo wlaczyłem aparat i fakt musiałem wszystko ustawić ale zdjecia zaczał mi numerować w sensie nazwa pliku IMGP3544.JPG - czy to znaczy ze ma juz zrobione 3544 zdjeć? I taką "nówkę" sztukę sprzedali mi w Euro :shock: ?

Pozdr.,
Bartek

O ile dobrze zrozumiałem to masz pyłek na matówce. Można to próbować zdmuchnąć przy pomocy gruszki (oczywiście beztalkowej).

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Ad.1 Pyłek jest zapewne na matówce. W sumie w niczym to nie przeszkadza, ewentualnie uraża odczucia estetyczne posiadacza korpusu ;-) Chyba wszystkie Pentaksy mają demontowalne matówki, ale jak nie czujesz się na siłach zrobić to sam to pewnie pozostaje serwis...

Ad.2 Zrób zdjęcie w formacie JPG, zrzuć ja na dysk komputera, zainstaluj sobie program PhotoMe, otwórz przy jego pomocy to zdjęcie i sprawdź pozycję Shutter Count.

disaster3 napisał/a:
Druga sprawa jak sprawdzic przebieg aparatu bo wlaczyłem aparat i fakt musiałem wszystko ustawić ale zdjecia zaczał mi numerować w sensie nazwa pliku IMGP3544.JPG - czy to znaczy ze ma juz zrobione 3544 zdjeć? I taką "nówkę" sztukę sprzedali mi w Euro :shock: ?

Pentax kontynuuje numerację zdjęć zastanych na karcie. Ilość naciągnięć migawki można sprawdzić programem PhotoMe, paramet Shutter Count.

Tak ogólnie to są tematy do Pierwszych kroków z Pentaksem a nie do problemów ze sprzętem.

dzieki wszsytkim za pomoc :)

ad1. Tak to chyba matówka, to musze kupić taką gruszkę beztalkową. To jest jakaś specjalna gruszka w w sklepie foto, czy taka jak w aptece. Bo do tej pory tylko o takich słyszałem/widziałem (kupowane żeby wyciągnąć "gile" z nosa dziecku :) )

ad2. w pozycji shutter count jest 154 (czyli mozna rzec że nowy chyba, te 154 sztuki to pewnie jakieś sample jak ktos wpadł do sklepu zeby sprawdzic go) no chyba ze nie....???

Pozdr.,
disaster3

disaster3 napisał/a:
(czyli mozna rzec że nowy chyba, te 154 sztuki to pewnie jakieś sample jak ktos wpadł do sklepu zeby sprawdzic go) no chyba ze nie....???

Jak myślisz, samochód w salonie ma 0km na liczniku? ;-) Nawet w fabryce go nie uruchamiali?

kupiłem gruchę i lipa dalej jest to na matówce. Poza tym są w menu 2 opcje:
1. Usuwanie kurzu -> usun kurz i automatycznie przy wlaczenie
2. Ostrzeżenie o kurzu

I tak automatyczne usuwanie mam wlaczone przy starcie ale jak odpalam to ostrzeżenie o kurzu i muszę nacisnąć spust migawki to procesuje dane i pozniej pokazuje mi "zdjecie" i nie wiem czego ale domyslam sie że matrcy i ewentualnego kurzu na niej i czy to mozliwe zeby na nowym aparacie juz troche pyłków na nim było???

Ku**** coraz bardziej drażni mnie ten zakup. Ciekawe czy jak jutro odniose go do Euro to czy mi wymienią na nowy czy przyjmą jako reklamację i niech Pan sobie czeka? (kupiłem go w piątek) :evil:

Usuwanie kurzu dotyczy matrycy a nie matówki.

Takie są uroki sprzętu z wymienną optyką :mrgreen:

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
disaster3, te 154 zdjęcia to prawdopodobnie są testy w fabryce jeszcze więc się tym nie przejmuj oni każdy model testują sprawdzają i ustawiają stąd te fotki zobacz tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27839

nie no luz, ale drażniące to jest :) , w każdym bądź razie idę jutro do sklepu z nadzieją na wymiane.

1. Jakaś "kupa" na matówce,
2. Kurz na matrycy w nowym aparacie
3. Migawka z przebiegiem 155 zdjęć (niby samochody nowe mają kilka kilometrów ale zawsze dodatkowy argument jakby problemy robili)

[ Dodano: 2010-09-19, 20:58 ]
tomek8723 napisał/a:
disaster3, te 154 zdjęcia to prawdopodobnie są testy w fabryce jeszcze więc się tym nie przejmuj oni każdy model testują sprawdzają i ustawiają stąd te fotki zobacz tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27839

spoko tym sie nie przejmuje ale te jakies pyłki ryski czy tym podobne na matówce i matrycy to juz mnie troszkę drażni......

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
disaster3 napisał/a:
nie no luz, ale drażniące to jest :) , w każdym bądź razie idę jutro do sklepu z nadzieją na wymiane.

1. Jakaś "kupa" na matówce,
2. Kurz na matrycy w nowym aparacie
3. Migawka z przebiegiem 155 zdjęć (niby samochody nowe mają kilka kilometrów ale zawsze dodatkowy argument jakby problemy robili)

disaster3 napisał/a:
Ku**** coraz bardziej drażni mnie ten zakup. Ciekawe czy jak jutro odniose go do Euro to czy mi wymienią na nowy czy przyjmą jako reklamację i niech Pan sobie czeka? (kupiłem go w piątek) :evil:

Jaki kurz na matrycy? Wiesz czym się różni matryca od matówki? Czy ty w ogóle czytasz posty na które odpowiadasz?

I na koniec - żartujesz z tą wymianą, czy wszystko jest na poważnie?
:shock:

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Benek napisał/a:

Żartujesz z tą wymianą, czy wszystko jest na poważnie?

Ciiii!!!

Będzie tzw. "konsternacja" sprzedawcy w sklepie ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
triger napisał/a:
Benek napisał/a:

Żartujesz z tą wymianą, czy wszystko jest na poważnie?

Ciiii!!!

Będzie tzw. "konsternacja" sprzedawcy w sklepie ;-)

Albo będzie "śmiech na sali", tak zwany...

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
disaster3 napisał/a:
jak odpalam to ostrzeżenie o kurzu i muszę nacisnąć spust migawki to procesuje dane i pozniej pokazuje mi "zdjecie" i nie wiem czego ale domyslam sie że matrcy i ewentualnego kurzu na niej i czy to mozliwe zeby na nowym aparacie juz troche pyłków na nim było???

Instrukcję czytałeś i wiesz, że należy w takim wypadku skierować aparat na jednolite jasne tło? Ja kiedyś skorzystałem z tej funkcji przy laserowym oświetleniu sceny i mało zawału nie dostałem :->

Panowie,

bez nerwów wy wiecie duzo ja wiem nic. Tak zacząłem czytać instrukcje ale jeszcze tam nie doszedłem. W kazdym bądz razie jest cos mocno przyklejonego do matówki o ile sie nie myle to jest to "coś" - szkło z wyrytym celownikiem nad lustrem. Probowałem to zdumchnąć gruszką, nawet delikatnie dotknąłem patyczkiem do "uszu" ale cholestrowo nie chce zejsc i sie juz zastanawiam czy to nie jest przypadkiem od tej wewn strony a nie na zewn. Podobno z czyszczeniem matówki to pikuś (ale dla kogos kto sie na tym zna - ja do takich nie należę) z miłą checią podjadę do jakiegoś "starego wygi" w W-wie, żeby zerkną na to okiem i powiedział czy jest sens w tym temacie sie awanturać czy można to samemu usunąć.

Z góry dzieki i pozdrawiam (Benek - wyluzuj chłopie :-B tak czytam posty na ktore odpowiadam)

Skocz do: