opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
tyko cena:3.000zł podejrzane niska ;-)

pewnie nie mają na stanie ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak sklep internetowy to zwrócisz jeśli obiektyw będzie zły.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Bierzesz szkło i cykasz sample i widzisz co i jak. ;-)

Ja zamówiłem w EuroRTV 2 sztuki i wybrałem tę, która mi się wydawała lepszą.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Czym się charakteryzuje owa feralna seria?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
romeoad napisał/a:

nie ma tulipana w kit'cie...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
romeoad napisał/a:

Nieostry na szerokim końcu, duże aberacje.

Jasiek Matacz, za 2600PLN rok temu na gwiazdkę kupiłem sobie krótką gwiazdkę. ;-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
plwk, dzięki.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Re: 16-50 Sprawdzenie która seria
Jasiek Matacz napisał/a:
Witajcie,
jak chcę kupić 16-50 to czy istnieje jakiś sposób na zweryfikowanie czy to obiektyw z feralnej pierwszej serii czy poprawionych następnych?
Pytam się bo zastanawiam się nad nowym 16-50 ze sklepu tyko cena:3.000zł podejrzane niska ;-)
Pozdrawiam
Jasiek Matacz

Pierwsza seria (chyba najbardziej felerna) zaczynała się od numeru 901. Ja mam * z trzeciej serii - zaczyna się od numeru 903 - tej szukaj.

co nie zmienia faktu, że 902 też są raczej ok ;-)

najlepiej nie patrzeć na numerki, tylko na to co obiektyw produkuje na zdjęciach 8-)

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Jasiek Matacz, jest takie coś na Pentax forums o ile mnie pamięć nie myli.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
pewna osoba sprzdaje 16-50*, jak najlepiej "na odleglosc" sprawdzic jej jakosc?
jest on niestety z podobno najbardziej felernej serii 901...
czy wystarcza sample na roznych ogniskowych/roznych przyslonach? a jak sprawdze dzialanie mechanizmu SDM ?

gacek07  Dołączył: 10 Maj 2008
Chyba tylko sample i zaufanie do sprzedawcy to wszystko na co możesz liczyć, skoro nie masz możliwości sprawdzenia ze swoim body...Wiem, że to nic odkrywczego, ale taka jest prawda. Problemy z ostrością, jeżeli jakieś miałyby wystąpić, to na f 2.8 i okolicach.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
tyle że nawet na 901xxx były dobre egzemplarze :-P

no ciekawe czy ktos z forum ma na tyle zaufanie do drugiej osoby zeby wyslac do niej obiektyw w celu sprawdzenia (bez zadnej przedplaty) :)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Z praktyki ( jako kupujacy i sprzedający ) wiem że takie osoby są :-) Jak nie znasz sprzedawcy , to może ktoś kto jest bliżej pomoże w sprawdzeniu szkła ?
Swojej 16-50 tak szukałem , za pierwszym razem nie była pewna za drugim się udało , obydwie sprawdzone dzięki forumowiczom :-B

ja swoja 50-135 tez tak kupilem. pawgra byl na tyle mily i mi zaufal, przeslal 50-135* sprawdzilem i nastepnie wplacilem pieniazki. zbiore kase i zaczne szukac drugiej takiej milej osoby z 16-50 :) no chyba ze 30/2.4 okaze sie hitem, wtedy kupie nowke tego szkla i np tanszego tamrona 17-50.. wyjdzie podobnie ale bede miec dwa obiektywy :D

gacek07  Dołączył: 10 Maj 2008
gezeb podsunął Ci całkiem niezły pomysł. Istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo, że z danym korpusem obiektyw może się inaczej zachowywać niż z Twoją K-7, ale nie ma się nad czym onanizować :) Mając do wyboru 35/2.4 L + Tamrona lub 16-50* skusiłbym się na to drugie :D I nie dlatego, że wydałem sporo na krótką gwiazdkę, ale dlatego, że Tamron to fajne szkło, ale pod względem wykonania * do pięt nie dorasta :D

paradziqs napisał/a:
pawgra byl na tyle mily i mi zaufal,

bo Paweł to swój chłop jest i świetnie się z nim obcuje, że o piciu nie wspomnę
nawet internacjonalistycznie :-P

[ Dodano: 2010-09-24, 22:07 ]
paradziqs napisał/a:
zaczne szukac drugiej takiej milej osoby z 16-50 :) no chyba ze 30/2.4 okaze sie hitem, wtedy kupie nowke tego szkla i np tanszego tamrona 17-50..

kusi plasticzana stałka, co nie ;-)

ale z 16-50, szczególnie z serii 901 lepiej zachować ostrożność i nie kupować w ciemno - ale za to jak trafisz dobry egzemplarz, to będziesz zadowolony (choć ja ostatnio swojego 16-50 używałem chyba w maju na rajdzie po Karkonoszach - byłem świeżo po zakupie Sigmy 30 i Ltd 70 i to one goszczą u mnie ostatnio na korpusie + ltd 21 który dołączył niedługo potem)

Skocz do: