babel68  Dołączył: 15 Wrz 2010
Tokina SL 400mm F5.6 SD cos o tym obiektywie
Ostatnio naciolem sie w jednym sklepiku na jeszcze nie uzywany.ogladalem kilka fotek ,ale chetnie uslyszal bym opinie kogos kto uzywa do pentaxa. :-/

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Mówisz i masz :Pełnowymiarowe przykładowe fotki - Tokina 400mm F/5.6
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12673

Snorg  Dołączył: 28 Wrz 2006
Mam coś podobnego, z tym że zamiast SL napisane jest AT-X. Patrząc na zdjęcia w necie obiektywy wyglądają tak samo.

Używam go wyłącznie do fotografowania ptaków i oceniając pod tym kątem ma sporo zalet. Niestety kilku wad też się doszukałem.

Zalety:
- krótki, lekki i poręczny, idealny na długi pieszy plener,
- ostry już od pełnej dziury,
- świetnie ostrzy się ręcznie, obiektyw nie zmienia przy tym swej długości, a zakres możliwości ostrzenia jest na tyle duży, że nie muszę wykonywać mikro-ruchów w obie strony by wyostrzyć.
- dobra jakość za przystępną cenę. W tym zakresie ogniskowych nasz bagnet nie rozpieszcza i obok Sigmy APO Macro to chyba jedyna "czterysetka" oferująca przyzwoitą jakość zdjęć w cenie nie rujnującej przeciętnego fotoamatora.

Wady:
- widoczne aberracje przy fotografowaniu pod słońce i przy dużych kontrastach. Szczególnie oglądając cropy. Mowa tu o pełnym otworze - od 7,1 już wyraźnie lepiej,
- AF z moją kasetką podczas ścigania ptaków nie daje rady. Nie wiem na ile to wina puszki, a na ile szkła, ale nawet przy statycznych ujęciach obiektyw potrafi przekręcić cały zakres w obie strony. Choć trzeba przyznać, że robi to szybko ;-)

W sumie jestem z tej Tokiny zadowolony i, dopóki nie uzbieram na DA 300 z dobrym TC, będzie to moja podstawowa zabawka :-D

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Snorg napisał/a:
AF z moją kasetką podczas ścigania ptaków nie daje rady.

stawiałbym na problemy kasetki

możemy kiedyś wypróbować to w połączeniu z k-7 jak jesteś ciekawy czy to dupny AF w szkle czy w puszcze ;-)

Snorg  Dołączył: 28 Wrz 2006
O! Odezwał się człowiek, któremu zawdzięczam tę zabaweczkę ;-)

Bardzo chętnie bym kiedyś zobaczył, jak się sprawuję ta tokina z konkretną puszką.
Daj znać na priv, gdybyś planował coś w Poznaniu. Wciąż jestem Ci dłużny :-B

Wracając do tematu - właśnie znalazłem specyfikację tokiny SL. Jednak nie jest to identyczne szkło jak AT-X. Różni się bowiem min. ostrzeniem. SL - 4,0m, AT-X - 2,5m
Mimo to podejrzewam, że sama optyka nie różni się w tych modelach.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Testy w sieci:
Tokina 400mm/5.6 SD
Tokina AT-X 400mm/5.6
Tyle, że w tych testach wersja SD jest opisana jako manualna i raczej nie jest to ten sam obiektyw. Przeglądałem kiedyś opinie i o ile AT-X (jako najlepsza seria u Tokiny) oceniana była dobrze, jako lekka i dobra optycznie, to z pozostałymi (RMC, SL) już nie było tak dobrze.

Skocz do: