joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
disaster3,
nie ma powodu do reklamacji imo to tak jakbys reklamował auto bo jest brudne
a z tym pyłkiem to jesli wyjecie matówki jest tak proste jak w k20 to myślę że dasz rade a jak nie czujesz sie na siłach to ktoś z wawy czy włodawy Ci pomoże ;-)

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
Nie bój nic, żadnych awantur nie wszczynaj, ciesz się sprzętem bo mu nic nie dolega. Pyłek mógł się znaleść na matówce nawet z Twojego powodu (aparat jest sprzedawany ze zdemontowanym obiektywem, więc sam musiałeś go zakładać... może warukni były mało sprzyjające do takiej operacji?).
150kilka zdjęć to wartość fabryczna na 100%, przerabiałem już wątki o przebiegu migawki po zakupie swojego (ja miałem 184 czy coś koło tego).
A żeby się obyć z tematem matówki i jej czyszczenia/wyciągania (nie mówię żebyś to robił odrazu, ale może uświadomić ci jak mały jest Twój problem) to jutubie poszukaj filmów po kluczu pentax, matówka, focusing screen.
powodzenia :)

disaster3  Dołączył: 10 Wrz 2010
spoko, już zluzowałem i na spokojnie czytam instrukcje :) :-B matówke przejrzałem jest zabezpieczona metalową ramką na środku na zatrzask. Fakt na razie mi to nie przeszkadza ale niedługo to "dłubnę" bo Kontakt (alkohol izopropylowy) mam a i chce zobaczyć czy to przypadkiem nie jest uszkodzenie mechaniczne (rysa, itp...) na razie skupie się na nauce fotografowania (bo ni chuchu nie czaje bazy)....... :-B

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Witam
podepnę się pod temat z jednym pytankiem do użytkowników Kiksa mianowicie chodzi mi o ustawienie wyświetlania natychmiastowego podglądu [tryb rejestracji 3]w ustawieniach jest tam opcja wyświetlania jasnych/ciemnych obszarów i wykresu. Gdy ustawiam opcję pierwszą pokazuje prześwietlenia i niedoświetlenia, jednak gdy ustawię obydwie te opcje to już wyświetla tylko wykres, a nie pokazuje prześwietlonych i niedoświetlonych obszarów, jak u Was jest przy nastawieniu na obydwie te opcje trochę dziwne bo jedna wyklucza drugą :/ cholera powinno chyba te obszary też pokazywać?

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
W moim egzemplarzu działa poprawnie. Natychmiastowy podgląd wyświetla obszary niedoświetlone (kolor żółty), obszary prześwietlone (kolor czerwony) i wykres. W podglądzie "na życzenie" podobnie.

Pozdrowienia Krzysztof

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
dzięki za odpowiedź rozwiązałem problem mianowicie jest zależność pomiędzy podglądem natychmiastowym a przeglądaniem zdjęć. Gdy w przeglądanych zdjęciach ustawiony jest podgląd całego wykresu RGB i wykresu jasności, wtedy funkcja pokazywania prześwietleń i niedoświetleń nie działa w podglądzie natychmiastowym, gdyż wydaje mi się że jest wtedy zbyt mały obrazek pozdrawiam tomek
ps. a tak dla pewności to sprawdź to u siebie dzięki

disaster3  Dołączył: 10 Wrz 2010
dobra to wracając do tematu...... zaczałem sie troszkę bawić i...... zerknijcie na zdjećie DUST i fotke ktorą zrobiłem. Czy element zaznaczony na zdjeciu czerwoną ramką jest odzwierciedleniem syfu ktory widac na fotce DUST (ostrzeżenie o kurzu)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie tak.

Skocz do: