kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Po firmie krazylo doslownie w tym tygodniu. Piekne! :)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Rozszedł się tydzień temu lotem błyskawicy. Dobre :)
[rzekł Fan .NET i antyfan Javy :-P ]

D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008
Ooooo... całkiem sporo na forum branży IT ;-) Co prawda programować nie miałem za wiele okazji, ale administruję całkiem sporą gromadką użyszkodników w firmie(prawie 900 kompów w sieci, 5 serwerków pocztowych, 2 bazodanowe na Informix i SQL i trochę jeszcze różnego softu na platformach Unix i Win). Programistów staram się zrozumieć ;-) ale potwierdzam, że admin też nie ma lekko. Co do filmów z branży to chciałbym reaktywacji IT CROWD ;-) . Jak sobie przypomnę odcinek o internecie to łzy lecą po plecach!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
D@dik napisał/a:
Co do filmów z branży to chciałbym reaktywacji IT CROWD ;-)

przecież całkiem niedawno poszedł 1 epizod 4 serii :!:
:idea:
http://www.channel4.com/programmes/the-it-crowd
2 epizod będzie w piątek leciał

(jako że siedzę od wczoraj chory w domu, to korzystając z okazji oglądnęłem 3 serie IT Crowd z doskoku w ramach przypomnienia - co to jest - 18 epizodów po 20minut dla nolajfa :-P )

D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008

opiszon napisał/a:
D@dik napisał/a:
Co do filmów z branży to chciałbym reaktywacji IT CROWD ;-)

przecież całkiem niedawno poszedł 1 epizod 4 serii :!:
:idea:
http://www.channel4.com/programmes/the-it-crowd
2 epizod będzie w piątek leciał

no kurcze to zarobiony jestem jak mi takie wydarzenie umknęło :shock:
Opiszon masz pożądnego :-B za przypomnienie no i zdrowia szybko życzę :!:

lazar  Dołączył: 23 Cze 2010
IT Crowd... z utęsknieniem czekałem na kolejny odcinek :-) Dzięki za wiadomość o nowych odcinkach :-B

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
A propos ciężkiej roli programisty...

Pewnie słyszeliście o włamaniu sprzed kilku dni na stronę The Defense Logistics Agency Energy (nota bene po 3 dniach ciągle nie działa)? Chłopak wrzucił tam fragment filmu "Miś" (więc łatwo zgadnąć narodowość włamywacza) :mrgreen:

Polak zhackował amerykańską stronę wojskową/

Otóż porkythepig, który tego dokonał napisał swego rodzaju pamiętnik/historię jak tworzył robota do penetracji systemów pod kątem "SQL Injection": Raising Robot Criminals (Admini mogą spać spokojnie - nie ma tam żadnych szczegółów technicznych dot. włamywania się)

Bardzo fajna lektura, czyta się jak powieść sci-fi (niestety po ang.) :-)

Na koniec autor przytacza przykładową listę "skompromitowanych" instytucji/agencji/organizacji. Na liście znajduje sie oczywiście ww. amerykańska agencja rządowa. A pisał to w marcu!

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
andrusz napisał/a:
(więc łatwo zgadnąć narodowość włamywacza)
plus:
From: "porkythepig" <porkythepig () onet pl>
;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Programisci sa leniwi...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
webjay napisał/a:
Programisci sa leniwi...

Niestety nie tylko programiści... teraz ludziom w ogóle nie chce się czytać - wolą książki czytane przez kogoś :-P

A wracając do lektury... gościu opowiada jak np. włamał się do amerykańskiego spółki zrzeszającej kilka linii lotniczych. No i uzyskał nazwy kont email oraz hasła do nich. Znaczna część to konta pilotów... Więc dostęp do ich prywatnej poczty miał nieograniczony (CV, skany licencji, itp.).

Inny portal zrzesza byłych wojskowych... Np. jeden z nich pracował w wywiadzie DIA (Defence Inteligence Agency). Wyobraźcie sobie, że w poczcie przechowywał numer swojej karty kredytowej z kodem CVV2 (!).

Oczywiście więcej takich ciekawostek tam można przeczytać (jesli komus się chce i ma duuuzo czasu, bo dokument jest długi) ;-)

po kwartale użerania się z pewną biblioteką do rysowania wykresów właśnie się poddałem
nastał moment w któym mam ostylować gotowe wykresy wg tego co wymyśliła agencja interaktywna (która w przeciwieństwie do mnie, nie zna ograniczeń funkcjonalności tejże)

przestałem szukać możliwości customizacji w dokumentacji (kulawej) bądź na stackoverflow

jadę po prostu z koksem przy pomocy jQuery i zmieniam już wyrenderowany SVG - zdecydowanie poprawiło efektywność pracy :-)

dochodzę powoli do wniosku, że sumarycznie szybciej by pewniej było, gdybym sam robił te wykresy od początku do końca bez użycia płatnej biblioteki :mrgreen:

nie żebym się znał na SVG, ale myślę że odpowiednią wiedzę przez ten czas bym zdobył :evilsmile:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
To powiedz co to za biblioteka, co by nie wdepnąć ;)

Highcharts

ogólnie nie jest zła, chyba nie ma nic lepszego do wykresów w svg, ale ma sporo quirków

co z grzebaniem via jQuery jest fajne, to że dopisując trochę własnych skryptów do highcharts zrobiłem sobie typ wykresu który jest dostępny w bibliotece Highstock, za którą trzeba zapłacić osobno.

ale nie wyobrażam sobie żeby ktoś bez znajomości JS/jQuery mógł z tych bibliotek korzystać - a w teorii powinno się zrobić tylko configa przy pomocy Jsonowego obiektu

Skocz do: