Pinus_  Dołączył: 08 Lut 2009
Problem z oswojeniem przejściówek p-six i M42
W znajomej szafie zostały wygrzebane dwa obiektywy
Sonar 300/4 z przejściówka na M42

(mocowanie p-six?)

oraz Biometar 80/2,8 jak mniemam z mocowaniem p-six?

Plan jest taki, żeby dokupić przejściówke z p-six na Pentax cos jak to

Problem jest ze zdjęciem, odkręceniem przejściówki z Sonara. Wydaje mi się, że powinna oddzielić się w miejscu wskazanym strzałką. Niestety nie wiem jak to zrobić bo to połączenie ani drgnie. Gdzieś jest jakas blokada, zapadka ale nie wiem jak się do tego dobrac.
Po pierwsze chciałem się upewnić, że ten Sonar i ten drugi to są obiektywy z p-six.
Po drugie może by ktos poradził jak pozbys się tej przejściówki z M42.
Po trzecie czy jeśli okaże się ze sa to obiektywy p-six to zakup wskazanej przejsciowki pozwoli uzywac tych obiektywów z cyfrowym pentaxem.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
taniej będzie kupić przejściówkę z M42 na PK :-> a czemu zdjąć nie możesz o nie wiem, pewnie coś się zapiekło...

Powinno sie zwyczajnie odkrecic w lewo? Bez zadnych dodatkowych kombinacji?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Ten Sonar nie ma bagnetu P6. Ma natomiast zamontowaną przejsciówkę na M42 i nie wiem czy znajdziesz przejściówkę na PK dla niego - jest dość rzadko spotykana.
Ta z P6 na PK będzie dla Biometara - dla Sonanra nie pasi.

[ Dodano: 2010-09-21, 11:20 ]
Cytat
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. (Stanisław Lem) /

Nemo Muszę powiedzieć że St.Lem nie przewidział chyba ile prawdy będzie w tym cytacie, szczególnie w dobie netu :evilsmile: Codziennie każde wejście w net potwierdza prawdziwość jego słów :idea:

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Jak dobrze widzę to w sonarze ta dupka m42 jest dodatkowo mocowana małą śrubką, nad popychaczem przysłony.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Cytat
Nemo Muszę powiedzieć że St.Lem nie przewidział chyba ile prawdy będzie w tym cytacie, szczególnie w dobie netu :evilsmile: Codziennie każde wejście w net potwierdza prawdziwość jego słów :idea:
hehe :-P

Pinus_, wygląda na to, że daśko, ma rację. Te obiektywy były produkowane z rożnymi mocowaniami i to M42 to nie jest przejściówka lecz poprostu wymienne mocowanie. Musiałbyś mieć specjalną dupkę do tego szkła z mocowaniem do Psix'a. Ale przez przejściówkę M42/PK możesz to podłączyć do Pentaksa.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Mi ten Sonnar wygląda właśnie na P6. To mocowanie często się zapieka. Spróbuj taką rączką do odkręcania słoików.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009

To w żółtym kółku, to pewnie śrubka, i pewnie jeszcze ze dwie się znajdą.

Zasugerowałem się, że ten Sonar jest standardowo na p-six bo szkając pomocy w necie trafłem na
http://allegro.pl/sonnar-...1237834636.html
Jeśli daśko jest pewnien, ze on nie ma p-six to zdecydowałem, że kupie przejściówke na Pentax do Biometara i pierścień redukcyjny z M42 Sonara na Pentax.
Dziękuję.

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
A mnie to kółko wygląda na zielone ;)

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Pinus W dość odległej przeszłości miałem takiego Sonara. Szkło wysokiej klasy jak wszystkie CZJ. Dupka była normalnie odkręca, szło to bardzo lekko. Ja używałem ten obiektyw z Exaktą. Czasami pożyczałem znajomemu do Practiki. Nie było żadnych problemów ze zmianą dupki. Aby odkręcić, należy pierścień moletowany kręcić odwrotnie do wskazówek zegara,być może gwint jest zapieczony.Nie stosował bym żdnych środków chemicznych. Pozdrawiam i gratuluję nabytku,bo to jest wspaniały obiektyw.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Ja tylko odnośnie Sonnara:
"Dupka", to właściwie 2 elementy - dupka właściwa (ta z gwintem M42) i pierścień dociskający
ją do obiektywu.
Pierścień blokowany jest jedną śrubką, natomiast dupka właściwa trzema śrubkami.
Pierścień i dupka połączone są na gwint.
UWAGA: dupka do obiektywu ma połączenie bagnetowe. Można w pewnym stopniu regulować
położenie kątowe dupki, tak żeby skala na obiektywie była widoczna od góry.
Ważna (!!!) jest głębokość wkręcenia pierścienia na dupkę - ma to wpływ na wielkość odsadzenia
obiektywu od bagnetu puszki.
Wyregulowanie położenia dupki i głębokość wkręcenia jej w pierścień, tak żeby obiektyw poprawnie
ostrzył, to istna "kombinacja alpejska" + kilogram nerwów. Jest to oczywiście do zrobienia
po kilku/kilkunastu próbach.
Ja rozbebeszyłem to mocowanie żeby usunąć popychacz zamykający przysłonę i w tej chwili mam
obiektyw całkowicie manualny - przysłona chodzi "za pierścieniem".

Na gwint nakręciłem przejściówkę M42/PK (na fest, żeby się nie poluzowała) a w dupce nawierciłem
otwór w który zaskakuje blokada obiektywu, ta z puszki. Trzeba tylko odpowiednio wytrasować
położenie otworu żeby pokrywało się z blokadą obiektywu.
U mnie tak to wygląda:

Nie warto kupować całego nowego mocowania na PK, bo za koszt przejściówki ma się
w pełni funkcjonalny obiektyw typu "M".

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
A ja mam taką przejściówkę, tylko wersję kolorystyczną "zebra". Aby ją ŚCIĄGNĄĆ przekręcasz pierścień W PRAWO. To prawda, że się zapieka i czasami ciężko go przekręcić. Śrubki zaznaczonej kolorem nie wykręcaj, ona ma znaczenie tylko podczas rozbierania samej przejściówki na części pierwsze.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Pinus_ napisał/a:
Jeśli daśko jest pewnien, ze on nie ma p-six

Niestety ale nie jestem pewien.Sorki :oops:
Miałem w ręku takiego Sonara, ale używany był (krótko) na M42. Po kilkudziesięciu latach nie jestem pewien, czy był bagnet P6 - cociaż przez moment dłabym głowę że nie. Ale tylko przez moment

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ja jestem prawie pewien, że to P6. Mam identyczną przejściówkę przy 180.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
mi się wydaje, że tak jak napisał Nemo, najprościej będzie dokupić przejściówkę na M42.

Pinus_, prawdopodobnie będę w przyszłym tygodniu w Zamościu i Hrubieszowie, także jeśli nie przeraża Cię 47 km do Hrubieszowa (ja przejadę prawie 450 ;-) ), to ja mogę wziąć przejściówkę z M42 na Pentaksa i sobie możesz sprawdzić to na miejscu.

Mam podobny obiektyw Pentacon 500 z dokładnie takim wygladem jak na fotce od anatol1. Rzdze sobie z przejsciowkami z M42 na Pentax i z tymi z kolnierzem i bez.
W tym temacie chodzilo mi o to, ze dokupujac przejsciowke do Biometara mialbym upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu jakby okazalo sie ze po rozkreceniu Sonara tez ma on p-six.
Jako, ze nic nie daje sie odkrecic, ani w lewo ani w prawo, uzywajac nawet dosc sporo sily sprawa zostaje zamknieta na zakupie przejsciowki do Biometara jak na trzeciej fotce i pierscionka redukcyjnego z M42 na Pentax dla Sonara jak u anatol1.
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie.

Skocz do: