Wersja "ciepła" czy "zimna"? Którą wybierasz?
1. Ciepłą.
79% Complete
23 (79%)
2. Zimną.
17% Complete
5 (17%)
3. Obie :-)
3% Complete
1 (3%)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
  Ciepłe czy zimne ?
Po rc161 (miniatury do ankiety poniżej) tak się zastanawiam czy istnieją jakieś ogólne zasady poprawnej (?) obróbki zdjęć z w takiej sytuacji jak przedstawiona na zdjęciu, czy też to prostu każdy robi tak jak lubi? Gdyby zdjęcie było udane, może po prostu warto mieć obie wersje?

Napiszę dla uściślenia: w sztucznym świetle oko ludzkie widziało scenę jako "ciepłą", ale czy to znaczy, że taka też powinna być obróbka? Czy może zima powinna być po prostu ....zimna? Albo też i w takiej sytuacji zwyczajnie nie ma żadnych "zasad" i każdy obrabia tak jak mu się podoba?

Ciekaw jestem nie tylko wyników ankiety, ale też - o ile komuś będzie się chciało coś napisać - Waszej opinii w tej kwestii.

Którą wersję obróbki widziałbyś/(-ałabyś) jako "swoją" ?

1.

2.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Rafi, jak dla mnie tylko ciepła

jestem prawie pewien, że w latarniach świecą lampy sodowe i ten żółty zafarb jest jak najbardziej "naturalny" - tzn tak ludzkie oko widzi tą scenerię (no w przybliżeniu)

na zdjęciu zimnym całkowicie sztuczny jest kolor lamp (pistacjowy :?: ) - IMHO nie można za wszelką cenę dążyć do uzyskania białego koloru śniegu - tym bardziej jak się nie potrafi tego prawidłowo zrobić :-P

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Bardziej podoba mi się nr 1.
A zasad moim zdaniem w tej kwestii nie ma. Bez sensu według mnie jest porównywać zdjęcia do tego, co widzi człowiek. Aparat "widzi" zupełnie inaczej.

Stachu, no jasne że aparat widzi inaczej, dlatego 1sza wersja, to tylko przybliżenie tego co widzi oko, ale przynajmniej dla mnie, wersja 2ga jest totalnie odjechana w kosmos ;-)

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Choć bliżej rzeczywistości jest ciepła wersja, to mi chłodna bardziej się podoba

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Stachu napisał/a:
Aparat "widzi" zupełnie inaczej.

O właśnie.
opiszon napisał/a:
wersja 2ga jest totalnie odjechana w kosmos

To tyż. Ale ta ciepła dla mnie za ciepła. W tym RC najbardziej leżał mi klymat tej (by zuka68):

A jeśli mówimy o "szkiełku i oku", to pomijając subiektywizm "ludzkiego Auto-WB", bardzo ciężko przekształcalny na to, jak działa maszyna, to raczej ciężko mi sobie wyobrazić, by człowiek widział coś tak zdecydowanie odbiegającego od neutralności, jak to "ciepłe" zdjęcie. To jest raczej wyobrażenie o tym, jak "powinniśmy" to widzieć, które jest zasugerowane wiedzą o tym, że kolor światła na zdjęciu odbiega od neutralności w kierunku żółtego. Oko jednak tak tego nie widzi...

bEEf napisał/a:
W tym RC najbardziej leżał mi klymat tej (by zuka68):

O :!:

i to jest dowód na to:
Cytat
- IMHO nie można za wszelką cenę dążyć do uzyskania białego koloru śniegu - tym bardziej jak się nie potrafi tego prawidłowo zrobić

tu autor potrafił i zdjęcie się podoba :mrgreen:

opiszon napisał/a:
na zdjęciu zimnym całkowicie sztuczny jest kolor lamp (pistacjowy )

Ten "pistacjowy" drobiazg pomińmy w rozważanich (i potraktujmy tylko jako błąd mojej obróbki - zapewne idzie skorygować) - chodzi mi oczywiście o ogólną koncepcję obróbki, a nie szczegóły...

Ułatwię może (będzie bez "pistacji" pewnie i innych moich "błędów") i podam linka do rc, gdzie jest sporo wersji prosto z RAW (przewaga zimnych) : http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=747070#747070

Stachu napisał/a:
Bez sensu według mnie jest porównywać zdjęcia do tego, co widzi człowiek. Aparat "widzi" zupełnie inaczej.

No robimy aparatem, ale jednak po to, aby w ostateczności oglądać....okiem ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
opiszon napisał/a:
tu autor potrafił i zdjęcie się podoba

No, ale to też jakiś kompromis - dlatego napisałem o "klymacie", nie o pełnej zgodności z tym, co byśmy tam zobaczyli ;-) Jest tu po prostu mało przyciągających wzrok brakiem neutralności elementów. Zobaczcie np. niebieskie światła samochodu - tego raczej byśmy tak nie widzieli na 100%. Nasz mózg gnie te krzywe globalnie, lokalnie i dodatkowo zmiennie w czasie - nie dyrydy :-)

do pominięcia też...
bEEf napisał/a:
Zobaczcie np. niebieskie światła samochodu

Tyle, że ten "efekt" to pewnie wyłącznie "ograniczenia" RC, czyli stosowanie zasady obróbki całości (bez zaznaczania fragmentów). We "free style" dałoby się zapewne bez problemu uzyskać białe światła, a wtedy ... wygrywa wersja "zimna" ?

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Rafi napisał/a:
wygrywa wersja "zimna" ?

To chyba zależy od "co autor ma na myśli" i to jak ty chciałeś zapamiętać tą chilę i do tego naginaj obraz. Mi podoba się bardziej wersja 1 cieplejsza, choć może nie aż tak mocno ciepła.

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008

smiem twierdzic ze idealna 8-) jest wlasnie ta...i generalnie twierdze ze tak to wygladalo :-D (a ten samochodzik ma xenony) . To tak jak juz mam wyrazic wlasne zdanie.

1. duzo za cieple
2 duzo za zimne
3. beff mogl sie troche przylozyc ;-)

"Cieplosc" to dosc subiektywne odczucie, bo wg.mnie o ile roznica matematycznie czy suwakowo jak zwal tak zwal jest minimalna pomiedzy balansem bieli u beff'a a moja to roznica ""prawdzuwosci" spora...imo ofkoz ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Masaho napisał/a:
Choć bliżej rzeczywistości jest ciepła wersja

Skąd wiesz, jaka jest rzeczywistość? :P Wszystko jest względne. Prawym okiem widzisz nieco inną rzeczywistość niż lewym. Która jest prawdziwsza?

Rafi napisał/a:
No robimy aparatem, ale jednak po to, aby w ostateczności oglądać....okiem ;-)

He he, no tak, ale... Ale na zdjęcie nie patrzysz tak, jak na świat. Najbardziej zbliżone do ludzkiego wzroku (tak mi się wydaje) są zdjęcia z Holgi. Brakuje im tylko trzeciego wymiaru. :P

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
Stachu napisał/a:
Najbardziej zbliżone do ludzkiego wzroku (tak mi się wydaje) są zdjęcia z Holgi.

Stachu jesli tak sadzisz to niestety sa powazne problemy ze wzrokiem ;-) , widzenie tunelowe oraz problemy z kolorami nie jest normalne :mrgreen: :mrgreen:

Skocz do: