alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
SMC-M 20/4 - jakieś doświadczenia? sample? 20mm
Szukam informacji na temat tego obiektywu. Najlepiej z pierwszej ręki, google już przeleciałem i mam mieszane odczucia ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
To czytałeś?

http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=24 :-)

[ Dodano: 2006-07-09, 12:53 ]
Nie wiem, czy czytałeś, ale na pewno pisałeś :-)
Mam sporo slajdów z niego - ale nie wiem, jak mogę Ci pomóc.

hhahahaha , to mnie zazyles

chyba za duzo ostatnio pracuje :-/ :-? :-x :shock: 8-) :roll: :->

moglbys jeszcze raz podeslac gdzies tamte zdjecia z tego szkielka w wysokiej rozdzielczości, ( bo stare linki jakiś pies zżarł ;-) )

po meczu poszukam

pi.wa  Dołączył: 20 Kwi 2006
m 20/4 mam i robi on z djecia z IST D, ostrzy od 5,6
od 8 bardzo fajny
ale przy 4 mydlo

pozdro

a moge jakies zdjecia w oryginalnej wielkosci? ino szybko raczej, bo za 50min koniec aukcji... :-)

Ok, wrzucilelm jeszcze raz dwa skany:
http://www.dojarek.com/pub/dc02.jpg
http://www.dojarek.com/pub/plaza2.jpg

to sa tify prosto ze skanera, bez ostrzenia, zapisane w jpg w IrfanView z jakoscia 85

przyslon nie pamietam

Co to za skaner? jesli plaszczak, to wyglada toto niezle - jesli dedykowany, to juz raczej podziekuje ;-)

Przyslony chyba raczej w strone srodka, nie? domyslam sie, ze na otwartym na plazy nie robiles ;-)

[ Dodano: 2006-07-09, 23:02 ]
E, cholera, za pozno... juz wygralem... 8-)

alkos napisał/a:
Co to za skaner? jesli plaszczak, to wyglada toto niezle - jesli dedykowany, to juz raczej podziekuje ;-)

Minolta Scan Elite. Nie kalibrowany w zaden sposob.

alkos napisał/a:

Przyslony chyba raczej w strone srodka, nie? domyslam się, ze na otwartym na plazy nie robiles ;-)

No, raczej tak. Na scianie jest OK. :-)

alkos napisał/a:

E, cholera, za pozno... juz wygralem... 8-)

203 dutki to dobra cena... Moj poszedl za 270, jakos tak...

[ Dodano: 2006-07-09, 18:35 ]
A, jak Ty sie goraczkowales M20/4, ja kupilem Vivitara 17-28. Ciekawe co to za zwierz :-)

Cytat

Chorera. Najwyzej pobawie sie i odsprzedam :-/ To cósik z plaży to miękkie okrutnie...

Cytat
203 dutki to dobra cena... Moj poszedl za 270, jakos tak...

Bo twoja aukcja nie konczyla sie tuz po meczu ;-)

[ Dodano: 2006-07-09, 23:37 ]
Cytat
A, jak Ty się goraczkowales M20/4, ja kupilem Vivitara 17-28. Ciekawe co to za zwierz :-)

Podobno nie taki niewdzieczny jak go maluja ;-) Ale na pewno nie taki mały jak mój :-D

(to nie pomylka, ze ten m20/4 ma 3cm dlugosci? prawie toto nalesnik...)

alkos napisał/a:
Cytat

Chorera. Najwyzej pobawie się i odsprzedam :-/ To cósik z plaży to miękkie okrutnie...

Tam rownie dobrze mogla byc f=22, albo cos... jasno bylo. Exif diabli wzieli ;-)

Bedziesz mial okazje sie wykazac nowym testem na swojej 5400 :-)

alkos napisał/a:

(to nie pomylka, ze ten m20/4 ma 3cm dlugosci? prawie toto nalesnik...)

Tak, malutki jest.

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
Wskrzeszam temat eMki 20/4. Po zlustrowaniu zdjęć w sieci i cen :shock: na e-bay zastanawiam się nad alternatywą dla tego szkiełka w moim wymarzonym manualno-kompaktowym zestawie do MX'a.

Przy tej ogniskowej nie zależy mi na świetle, więc może być 4.0 czy nawet 5.6. Na tapecie miałem flektogony 2,8 i 4,0 ale to są dość duże szkiełka, no i wolałbym uniknąć korzystania z przejściówki, choć mam taką na wszelki wypadek. Jest mir 3,5 i na razie to chyba najlepsza opcja, bo co prawda też duży, ale chociaż ładnie wygląda :), czy jest coś jeszcze? Może coś wartego grzechu niezależnych producentów w przedziale 19-21mm ? Może być ostatecznie szerzej, byle nie rybie oko. Chętnie ze średnicą filtra 49mm :D Jakiś voigtlander jest z mocowaniem K w tym zakresie? Na zeissa i tak szkoda mi dutków. Czego używacie do manuala w tym przedziale?

Poohutch napisał/a:
Przy tej ogniskowej nie zależy mi na świetle, więc może być 4.0 czy nawet 5.6

Sprzedalem 20/4 bo okazalo sie, ze na tak szerokim szkle i już tak ciemnej przyslonie nie sposob sensownie wyostrzyc...

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Mam Cosinę 20/3.8 - super żyleta to może nie jest, ale nie narzekałem zbytnio na nią. Tutaj masz porownanie do innych szkieł, w tym do Flektogona:
http://www.jr-worldwi.de/...e_shootout.html
Średnica filtra 62. Mocowanie K-A.

alkos napisał/a:
Sprzedalem 20/4 bo okazalo sie, ze na tak szerokim szkle i już tak ciemnej przyslonie nie sposob sensownie wyostrzyc...

Dzięki, to w sumie cenna uwaga. Widzę że do lejka nie kupiłeś żadnego UWA, więc może to po prostu nie jest Twoja ogniskowa? Zresztą, jak nic nie znajdę to kupię CL/CLE lub bessę i jakieś UWA od voiglandera :)

No tak, ale ja właśnie tego szkła będę używał głównie na hiperfokalnej. Ultra szerokich szkiełek (bo na pełnej klatce to już jest dla mnie bardzo szerokie szkło) używam w zasadzie głównie na podstawie skali odległości, a nie ostrzenia przez wizjer. Bo generalnie do zdjęć używam 35mm (ciasne uliczki, wnętrza), 50mm (ulica, krajobraz, szeroki portret), 85mm(portret).

Poza tym, w canonie 17-40/4 L jakoś sobie radziłem z ręcznym ustawianiem ostrości jak trzeba było, więc i tutaj dałoby radę, zwłaszcza przy przymknięciu do f8

valdis62 napisał/a:
Mam Cosinę 20/3.8 - super żyleta to może nie jest, ale nie narzekałem zbytnio na nią. Tutaj masz porownanie do innych szkieł, w tym do Flektogona:
http://www.jr-worldwi.de/...e_shootout.html
Średnica filtra 62. Mocowanie K-A.

Dzięki za porównanie... trochę ostudziło mój zapał do starego UWA wogóle. Żeby aż tak słabo? hmmm, pytanie do osób dłużej siedzących w systemie... zdarzają się czasem sigmy 15-30 z uszkodzonym AF w dobrej cenie? wiem, wiem, filtr 82mm, ale to by była chyba niezła opcja UWA na film.

No i spełnieniem marzeń jest http://www.cameraquest.com/Voigt_SL2.htm od niedawna dostępny na bagnet pentaksa. O ile pamiętam, pierwsza wersja była tylko do nikona i czegoś tam jeszcze, ale nie PK.

Poohutch napisał/a:
Dzięki, to w sumie cenna uwaga. Widzę że do lejka nie kupiłeś żadnego UWA,

Niezupelnie, na codzien dosc czesto robie 24/2.8, ale AF... Polowalem na 21/4 albo 25/4, ale troche mi lejek przeszedl w miedzyczasie ;-) Tyle ze tu ostrzenie to bajka z dowolnie ciemnym szklem ;-)

Poohutch napisał/a:
No tak, ale ja właśnie tego szkła będę używał głównie na hiperfokalnej.

A no to luz.

alkos napisał/a:
troche mi lejek przeszedl w miedzyczasie ;-)

bluźnisz :) Na lejki nie mam nawet odwagi spoglądać, ale R3M (jakoś mam słabość do mechanicznych) to wym sobie sprawił chętnie.

Poohutch napisał/a:
bluźnisz :)

Nie bluznie. Chcesz kupic? :mrgreen:

a przyjmiesz w rozliczeniu starego opla ;)

Poohutch napisał/a:
a przyjmiesz w rozliczeniu starego opla

hihihi :mrgreen: :-P

Skocz do: