TePe  Dołączył: 24 Sie 2006
zorzyk napisał/a:
Chyba zartujesz :evil: Przecież kupiłeś :!:

Dzieki za pomocną odpowiedz...

w tej kwestii nie prosiłem o porade.
Ja juz sobie z nim ustaliłem co trzeba było o to sie nie bój.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Cytat
Ja juz sobie z nim ustaliłem co trzeba było o to się nie bój.

No wiesz tylko pomyśl, że ktoś licytował ten obiektyw i nie wygrał tylko dlatego że go przebiłeś. Zainwestował troszkę czasu i wysiłku, żeby znaleźć odpowiednią aukcję i jej nie wygrał, a teraz Ty się z niej wycofujesz. Nieładnie. Proponuję najpierw zastanowić się czy sprzęt jest nam potrzebny a później dopiero licytować.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
TePe napisał/a:
zorzyk napisał/a:
Chyba zartujesz :evil: Przecież kupiłeś :!:

Dzieki za pomocną odpowiedz...

Ja juz sobie z nim ustaliłem co trzeba było o to się nie bój.

No nieźle....
Nie wiem czy zauważyłeś, że jest coś takiego, jak odpowiedzialność, albo zwykła przyzwoitość.... Ale moze to za trudne słowa.

Dla mnie jest to EOT.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Nie wiem czy zauważyłeś, że jest coś takiego, jak odpowiedzialność, albo zwykła przyzwoitość.... Ale moze to za trudne słowa.

Popieram, wylicytowałem, kupuje.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja ostatnio wylicytowałem (znaczy ustrzeliłem Buy It Now)...

1. "Pentax Normal SMCP-FA 50mm f/1.7 Autofocus Lens" za $25
2. "Pentax Wide Angle SMCP-FA 28mm f/2.8 Soft Autofocus Lens", też za $25

Zakup życia, nie?
Dobrze, że mnie tknęło i zapytałem sprzedawcę, żeby mi jednak przepisał, co faktycznie jest napisane na szkłach - bo w aukcjach nie było NIC konkretnego, nie było zdjęć, a tytuły były z tzw. "pre-filled information" - ebay przy wystawianiu aukcji udostępnia bazę wielu rzeczy, wraz z ich parametrami technicznymi i stockowymi zdjęciami.

No i nr 1 okazał się być SMC-A 50/2, a nr 2 - cytuję: "focal mc auto f=28mm"... czyli przepłaciłem :-)

Oczywiście do transakcji nie doszło, a ja cały czas się zastanawiam, czy jeszcze mnie coś zdziwi u sprzedawców... bo ślepota, tępota i lenistwo jest na porządku dziennym.

Za oftopic przepraszam tych, których nie urzekła moja historia.

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z tamrona 70-300 ktos cos chcial ...
180 i 300 mm nie obrabialem ich wcale sa tylko zmniejszone

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
co sadzicie o cosinie 100-300 af warto było brac za 280zł prawie nóffke? :evilsmile:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
davnes, nie omieszkaj się podzielić wrażeniami z zakupu ;-)
(też miałem oko na tą cosinę, ale finanse na razie przystopowały, pytam, gdyby się jeszcze pojawiła)

nie omieszkam mysle że jak na takli stan to cena przyzwoita zwłaszcza ze ja amotorem jestem:] :evilsmile: po co mi jakis superowy obiektyw za 2000tys jak bede miał puszkę tanszą i na zdjeciach nie zarabiam?
dam znać jak bede miał

bluedog  Dołączył: 21 Lut 2007
Pentax SMCP-FA 100-300mm f/4.7-5.8 znalazłem za 100$ - nówka nie śmigana ze sklepu jak rany, chyba zrezygnuję z 75-300 i zostanie na jakiegoś polara... myślę, że penax to pentax i chyba nie odwalają całkowitej lipy :roll:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bluedog napisał/a:
Pentax SMCP-FA 100-300mm f/4.7-5.8 znalazłem za 100$ - nówka nie śmigana ze sklepu

Hmmm... Mam F 100-300 f/4,5-5,6. To troszkę inna konstrukcja, ale z mojego szkła jestem niezadowolony. Mydli okropnie! Mam nawet podejrzenia, że po prostu jakiś walnięty egzemplarz posiadam :-P Miej nadzieję, że to "Twoje" jest lepsze ;-)

Powiem tak: że będę musiał używać "wysokich" przysłon dla uzyskania poprawnej ostrości - z tym się liczę. Coś za coś... jak się nie sprawdzi, to przy takim koszcie zakupu raczej na naszym rynku nie stracę. Wiem dobrze, że przy tanich szkłach reżimy produkcyjne i jakość materiałów jest zaniżona i trafiają się często "niewypały", obiektywy są bardzo podatne na uszkodzenia etc.etc.... ale jak inwestycja Cię przerasta, to trzeba się ratować... a zawsze made in Japan to made in Japan... Należę do ludzi dbających raczej o sprzęt, więc liczę że nie trafię zonk'a a sam nie uszkodzę :roll:

Jak odłożę troszkę grosiwa, to wtedy popatrzę ciut wyżej :mrgreen:

[ Dodano: 2007-04-01, 18:02 ]
Popatrzcie, za ile oferują tę zaawansowaną konstrukcję nasi zdziercy :shock:
http://www.fotosklep.com....-5-8,pen025.php nie mam słów :evil:

noi kupiłemi sprawdziem cosinke 100-300mm może nie jest za jasna ale nie ostrosci jej nie mozna zarzucić bardzo pomaga w pochmurny dzień SR bez tego w lesie trudno było by zrobic lepsza fotke nie podwyzszając iso na wyzsze niż 400.
jak bedziecie chcieli top zapodam jakies fotki
ogólnie obiektyw robi dobre wrażenie jest bardzo dłuugi ale jednocześnie lekki i miło się go nosi w kasetce zamocowanego -ludzie patrza jak na ufoludka jak miałem go podpiętego :evil:

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
davnes, to jest cosina ze swiatlem 5,6-6,7?
Pisze sie na jakies zdjecia testowe jesli mozna :)

zdjęcia są poglądowe pogoda nie za dobra i tryb auto oraz przysłony nie pamiętam które było do którego . af jest taki szybki jak w kitach nie jest źle czasem sie potrafi gubić ale co moim zdaniem waznie nie przestrzela jak narazie:]

[ Dodano: 2007-04-04, 21:34 ]
feee syfa mam na matrycy - :-?

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
davnes napisał/a:
feee syfa mam na matrycy -
widać słychać i cuć :mrgreen:

na 300 w takich warunkach całkiem, całkiem... jak mój pentax 100-300 będzie taki sam, to będę zadowolony 8-) Na 100 nawet jakby przeostrzone, czy mię starego wzrok mami :mrgreen:

dalsze zmagania z obiektywem :]
moja jedna uwaga obiektyw jest ostry lecz jedna wada to że abberuje , łatwo można to zauważyć.
mimo to spełnia moje oczekiwania jak na razie, bo da się z niego wycisnąć dużo..

a teraz abreracje: :mrgreen:

[ Dodano: 2007-04-09, 22:04 ]
i jak? może ktos jeszcze się wymieni doświadczeniami

No i doszła paczuszka :mrgreen:
Nie wytrzymałem i wczoraj circa 19-ta strzeliłem 4 sample http://bluedog.fotosik.pl/albumy/186819.html /myślę, że jak czas pozwoli, to uzupełnię.../ Warunki wczoraj były marne, stąd o próbach z przysłonami mogłem zapomnieć. Konwerter sat. pstrykany z ok.2m a lampa "na oko" z 40-50m, foty na 100 i 300. Dodatkowo odnoszę wrażenie, że AF szybszy jak w kicie ale przy dużych zbliżeniach wieloelementowego tła automatyka nie może się wyraźnie zdecydować i trzeba przejść na pomiar w centrum. Przypadłość znika przy wzroście kontrastu... jak na jeden dzień "posiadactwa" jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza iż cena się sprawdziła http://www.bhphotovideo.c...egoryNavigation
i do naszego min.tysiąca z groszem jej jak do księżyca :-P

"fotosik" lekko miesza w exif'ach - podeślę oryg. zainteresowanym...

Jedna wada - srebrny :evilsmile:

Skocz do: