gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
SMC PENTAX FA 28-105mm f4-5.6
mam okazyjnie do kupienia takie obiektywy:

PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC
PENTAX FA 28-70mm f4 AL SMC
PENTAX FA 70-200mm f4-5.6 SMC

czy warte są uwagi ?, cena za sztuke okolo 400 zl (moze ostatni troche drozszy).

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
gator, zanim ktoś odpowie wprost, poszukaj na forum, szczególnie o PENTAX FA 28-70mm f4 AL SMC było sporo.

Nie napisałeś do czego Ci to [cyfra, analog], więc mam nadzieję, że wiesz jakie pole krycia uzyskasz z cyfrą przy 28mm? Mało wygodne.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jeśli za 400 zł, to to nie jest okazyjnie. Popatrz na ceny w Allegro, co prawda ostatnio szaleją, ale moim zdaniem za te obiektywy to jest za drogo.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
gator napisał/a:
PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC

Tego mam i używam z K10. Dobre, ostre szkło, zbudowane jak czołg - ale swoje waży.
Ok. 400 PLN? Ja swoje kupiłem 1,5 roku temu za 450, więc chyba nienajgorsza cena... z cyfrakiem daje całkiem użyteczny zakres ogniskowych (ok. 42-160).

mam w sumie 18-55 i szukam zoom-a, ale przez przypadek dostalem oferte na 28-105. Jakims strasznym zwolennikiem szerokiego kata nie jestem, gdyz malo foce na szerokim. Szukalem zooma i zastanawialem sie nad tamronem 70-300, teraz pojawil mi sie do kupienia ten 70-200. Napewno bardziej mi sie przyda do 300mm, ale moze jezeli jakosciowo 70-200 jest lepszy, a wydaje mi sie ze tak jest to moze lepiej kupic pentaxa niz tamrona, tamron kosztuje 600 i zawsze do niego mozna wrocic, gdyz jest sporo tego na rynku. Pentaxa 70-200 jest duzo ciezej znalesc.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Gator,najlepszy z nich to 28-70(uzywam go od kilku lat).Ale pozostałe też nie są złe.Co do ceny: 28-105 kiedys kosztował ponad 2000zl.Dzis za te pieniądze sam bym go kupił ;-) .Musisz sam ocenic swoje możliwości i potrzeby.Te szkła trudno kupic,stąd ich cena bywa zawyżona.I najważniejsze: sprawdż dobrze ich stan techniczny.400 zł + "skierowanie" do serwisu ,to juz nie okazja.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
A jak się ma do PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC Sigma 28-105 f2,8-4. Sigma kusi trochę światłem. Ktoś ma jakieś doświadczenia :?:

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Jeśli za 400 zł, to to nie jest okazyjnie. Popatrz na ceny w Allegro, co prawda ostatnio szaleją, ale moim zdaniem za te obiektywy to jest za drogo.

Jesli to stary, ten bez IF za to z powerzoomem - to jak najbardziej warto, to bdb jakosciowo szklo, lepsze od przecenianego 28-70/4, "kit" dedykowany do Z1P, a jego jakosc i cene potwierdza powyzej i Mertzu :-)

[ Dodano: 2007-05-11, 14:22 ]
piotr_luk napisał/a:
A jak się ma do PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC Sigma 28-105 f2,8-4. Sigma kusi trochę światłem. Ktoś ma jakieś doświadczenia :?:

Ta Sigma miala kiepskie opinie, szczegolnie na otwartych przeslonach, wiec te "f2.8" powinno zostac w cudzyslowiu ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Kurcze sylwiusz, ty to jesteś szybki, tak sobie kombinowałem, że to 2,8 szybko ginie

Czy nazwa PowerZoom jest tożsama z MotorZoom, bo z tą ostatnią się niedawno spotkałem

MarWoj: obiektywy kupuje z 180 dniową gwarancją - takze problemu serwisu moze nie bedzie. Stanu techniczengo nie moge sprawdzic. Ewentualnie pozostanie allegro.

sylwiusz: 28-105 jest z IF
Specifications SMC PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 IF:
Lens construction: 12 elements in 15 groups
Angle of view: 75 degrees
Minimum focus: 0.50m (1.65ft)
Filter size: 62mm

gator napisał/a:
28-105 jest z IF
Specifications SMC PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 IF:
Lens construction: 12 elements in 15 groups
Angle of view: 75 degrees
Minimum focus: 0.50m (1.65ft)
Filter size: 62mm

To za tego ja bym wiecej jak 200 zl nie dal. To jest Tamron z powlokami i elektronika Pentaxa. Ten Tamron byl ostatnio nowy do kupienia w Fotobasi za 200 zl ;-)

sylwiusz: znalazlem w necie 2 rodzaje tych obiektywow 28-105/4-5.6 IF :
1. obiektyw cały srebrny - designed for use with all Pentax auto-focus cameras such as the PZ or MZ series - (but no auto focusing).

2. obudowa czarno srebrna - designed for use with Pentax auto-focus cameras, including film cameras and DSLR's

czy to samo tylko inna puszka ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006

no właśnie i ten jast taki jak na zdjęciu - czyli rozumiem że do bani ?
a pozostałe 2 - 28-70mm f4 i PENTAX FA 70-200mm f4-5.6 SMC ?
28-70 z tego co widze jest godny uwagi, czyli wart swojej ceny ?
szkoda tylko ze nie mają AF

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gator napisał/a:
O mamo.

Mają. Wszystkie szkła SMC-F i SMC-FA mają AF.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
gator napisał/a:
no właśnie i ten jast taki jak na zdjęciu - czyli rozumiem że do bani ?
a pozostałe 2 - 28-70mm f4 i PENTAX FA 70-200mm f4-5.6 SMC ?
28-70 z tego co widze jest godny uwagi, czyli wart swojej ceny ?

tak się składa że mam do sprzedania 28-70:4 :)

warto swojej ceny i godny uwagi naprawdę.
zobacz sobie moje foty www.modlinger.eu wszystko co szerokim kątem to to szkło
i cena niższa niż 400pln bo tylko 260 :)

nie rozumiem wiecz czemu tak dobry obiektyw jest tak tani ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
gator napisał/a:
nie rozumiem wiecz czemu tak dobry obiektyw jest tak tani ?

bo to pentax, za coś podobnej klasy w nikonie canonie płaci się dużo więcej, nawet w minolcie koło 500 pln podobne szkło kosztuje..

poza tym rynek dyktuje ceny i tak właśnie podyktował.nówka kosztowała koło 500-600 pln więc po kilku latach cena spada o 50% to normalne. a szklo to udana konstrukcja bardzo i do tego tania. żyć nie umierać:)

jak chcesz to ci poślę skan pełnej klatki w 14mpx sam zobaczysz jak jest ze szczegółami ostrością i resztą. bo jeśli chodzi o flarowanie to nie flaruje praktycznie,minimalnie jak słońce prosto w pysk.

a na pytanie czemu sprzedaję skoro taki dobry itp?odpowiedź brzmi- bo odzwyczaiłem się od zooma zupełnie. jeszcze do niedawna 90% zdjęć nim robiłem, ale teraz się okazało że robię b.sporadycznie

guerilla napisał/a:
jak chcesz to ci poślę skan pełnej klatki w 14mpx sam zobaczysz jak jest ze szczegółami ostrością i resztą. bo jeśli chodzi o flarowanie to nie flaruje praktycznie,minimalnie jak słońce prosto w pysk.

Jak slonce prosto w pysk to moze dac niezla flare z 28-70/4, oslona przeciwsloneczna tak czy inaczej przyda sie ;-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Skoro tak miło sobie dywagujemy o zoomie 28-105, to chciałbym poznać Waszą opinię o obiektywie SMC PENTAX-FA 1:3,2-4,5 o takim właśnie zakresie ogniskowych o który stoczyłem cięzki bój spotkaniowy na Allegro, dając się co nieco ponieść emocjom, i wyportkowałem za niego około 450 PLN, z kosztami przesyłki. Wątroba co prawda mniej boli ale nie wiem czy nie podpaliłem się za bardzo.
Chociaż z drugiej strony zrobiłem nim trochę fotek i w sumie z efektów jestem zadowolony, to chyba nie warto mieć wyprysków na sumieniu . . .
Tak czy siak ten zakres ogniskowych zaspakaja moje podstawowe spacerowe potrzeby, chociaż ze zwierzątek to tylko do jelenia . . .
Pozdrawiam i :-B dla tych wszystkich, którzy będą musieli jutro dygać do pracy, tak jak ja . . .

Skocz do: