sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przyszłość Pentaxa
Pentax na konferencji prasowej zaprezentował finansowe wyniki od 1.04.06 do 31.03.07 i nieco planów na przyszłość. Generalnie firma zaobserwowała wzrost sprzedaży i planuje skoncentrować się na najbardziej dochodowych działach produkcji - czyli DSLR, medycynie i optyce. Co ciekawe pan Torigoe zdradził przy okazji nieco planów działu imaging na najbliższą przyszłość: 3 korpusy - dla początkujących, średniozaawansowanych i wyższej klasy (!), skompletowanie systemu (parę akcesoriów przydałoby się w wersji do cyfry, np. lampa makro), 10 nowych obiektywów w tym roku, 25 (!!!) do 2009 roku. Brzmi smacznie, trzymamy kciuki za spełnienie obietnic tak jak to się do tej pory udawało! Tekst - niestety tłumaczony Babelfishem można poczytać tutaj

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
sylwiusz napisał/a:
Generalnie firma zaobserwowała wzrost sprzedaży

Przeżyli duży szok? :evilsmile:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
10 nowych obiektywów w tym roku, 25 (!!!) do 2009 roku
No dobrze, to w sumie daje 35 sztuk. Ciekawe ile trafi na polski rynek, jak myślicie?

Chmarski napisał/a:
Przeżyli duży szok? :evilsmile:

Tak, dlatego nowe modele beda obciete o glupoty typu SR, czy SDM, zeby znowu spadla sprzedaz do normalnego poziomu :lol:

Jarek Dabrowski napisał/a:
No dobrze, to w sumie daje 35 sztuk. Ciekawe ile trafi na polski rynek, jak myślicie?

35 sztuk! I ani jednej więcej :!: :evilsmile:

Dokladnie 10%, czyli 3,5.

Pytanie czy to pół to będzie obiektyw, czy dekielki do niego :roll:

10 szkieł w tym roku? To dokładnie tyle, ile na roadmapie w sekcji "future lenses", wliczając w to oba 35mm, 55, 17-70, 55-300 i 55 do 645D.
Czy aby kogoś zbyt fantazja nie poniosła?

Fantazja? Powiedzial facet to co na roadmapie + plany na 2008 i 2009, chyba wystarczy poki co? ;-)

Sylwek,
sylwiusz napisał/a:
10 nowych obiektywów w tym roku

Sylwek,
sylwiusz napisał/a:
10 nowych obiektywów w tym roku

A co? Te 10, ktore sa na roadmapie to sa stare, czy jak??? No dobrze, skoro tak chcesz, to juz poprawiam.
"10 starych obiektywów w tym roku"
:-D

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mimo wszystko niepokoi trochę pominięcie MF.

Mimo wszystko to bylo bardzo ogolnie, a 645D jakby nie spojrzec na to, to tez DSLR ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
sylwiusz napisał/a:
10 starych obiektywów w tym roku"
ciekawe które to będą? Mam cichą nadzieje na 28/2.8. Pożyjemy zobaczymy

cześć

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
Mimo wszystko niepokoi trochę pominięcie MF.

Michu - może to właśnie jest ten "wyższej klasy" :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
co mi z tego, że pojawiają się nowe jak nie pojawiają się w Polsce. DFA100/2.8 jest na rynku od 2004, a ja do tej pory go kupić nie mogę, bo co zamówię to po kilku tygodniach sklepy mnie przepraszają i tłumaczą się, że nie ma

DFA 100 macro kupilem bez problemu i to od reki w Asterze. Sprobuj odezwac sie w tej sprawie do Piotra Sawickiego, moze Ci pomoze?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Czy aby kogoś zbyt fantazja nie poniosła?

jak sie nie uda, to zarzad popelni zbiorowe harakiri 8-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
sylwiusz napisał/a:
DFA 100 macro kupilem bez problemu i to od reki w Asterze. Sprobuj odezwac się w tej sprawie do Piotra Sawickiego, moze Ci pomoze?

Zamówiłem u Piotra w lutym i .... widomo co

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Widzieliscie to ? http://www.adorama.com/ca...le_num=051807-1
Pentax znowu zmienił zdanie i zamierza przyjąć ofertę Hoya, pod dosyć twardymi warunkami. Ciekawe czy Fumio Urano wróci na stanowisko (tego w newsie nie ma).

Skocz do: