k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
BuR-ToN do sieci to obudowa NAS będzie potrzebna, takiej na USB nie ma możliwości wpięcia do sieci.

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
k33 to też właśnie o czymś takim mówiłem.
Co do prędkości to wydaje mi się że powinna starczyć. Skoro teraz dają radę oglądać filmy po wi-fi z dysku podpiętego pod serwer za pomocą mostka usb to taki router chyba nie powinien sprawować się gorzej.

papcio pecetów Ci u mnie dostatek ale rodzicom ze względów ekonomicznych nie podobało się jak któryś był włączony żeby tak po prostu sobie chodził. I nie pomagały moje wyliczenia ile to tak naprawdę kosztuje tak że wolę się nie narażać i serwera im nie postawie.[/b]

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
Marooned napisał/a:
Wracając do dysku. Na routerze postawioną miałem Sambę by był widoczny jako dysk sieciowy. Niestety, Opiszon ma tu rację - prędkość nie jest szałowa. Winamp odtwarzając mp3 przez WiFi w takiej konfiguracji zawieszał się na jakieś 1..3s przed każdą zmianą utworu

Zmiana sieci na 1Gb/n rozwiązuje ten problem. Mam w sieci telewizor podpięty poprzez adapter usb-ethernet i płynnie odtwarza mi filmy hd poprzez sambę.

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
AreKc, z tym że w moim przypadku w grę wchodzi tylko Wi-fi

BuR-ToN napisał/a:
w moim przypadku w grę wchodzi tylko Wi-fi

Oglądam divx na laptopie przez wifi, działają płynnie.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Minus taki, że taki dysk to raczej FAT32 - bo z NTFS OpenWRT o ile wiem nie radzi sobie za dobrze na takim routerowym procku.

Marooned napisał/a:
Minus taki, że taki dysk to raczej FAT32 - bo z NTFS OpenWRT o ile wiem nie radzi sobie za dobrze na takim routerowym procku.

Mam właśnie ntfs, ale z fat32 jest rzeczywiście nieco szybciej.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
I OpenWRT umie na nim zapisywać? O, to mam jakieś stare dane, dobrze wiedzieć.

Marooned napisał/a:
I OpenWRT umie na nim zapisywać?

Tak, (ntfs-3g).

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Przyszedł czasy wymienić starego, wysłużonego Pentagrama Cerberusa na coś z WiFI.

Jakie sa aktualne trendy?

Mam netie po łączach TPSa - potem rozdział sygnału na tel i net -> router -> i odbiorniki.
Widzę, że są DSL i ADSL - które będąą mi potrzebne?
Skąd wiedzieć, że dany router ma silny sygnał?
Na co zwracać uwagę?

:-)

Hid  Dołączył: 16 Lut 2011
Po telefonie ADSL.
A co do routera proponuje d-link (np DSL 2640B kitóry u mnie chodzi od 3 lat non stop) ale na alledrogo jest ich multum.
http://allegro.pl/listing...=Mozilla-search

Założyłem już dziesiątki routerów i jeszcze nie było płaczu na D-linka....no czasami zasilacz siada ale z zakupem nie ma problemu i kosztuje do 10 zł
Pozdrawiam

Hid, dzięki.

A który ma największy/najmocniejszy zasięg? Da sie to jakoś ze specyfikacji wyczaić?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
super że odkopał się temat podłącze się do pytania jaki router do orange free ?
mam w tej chwili modem Anydata 500A widziałem na allegro że niby są jakies 2 routery obsługujące ten modem jednak zastanawiam się czy nie lepiej troszke dołożyć i kupić używany router z wbudowanym już modemem CDMA chodzi mi po głowie Axestel mv410r miał ktoś może z nim doczynienia?
Jak sprawuje się WiFi w ww czy nie zrywa połączeń i jak to jest z żadnaniem PIN bo nie moge go na swojej karcie wyłączyć :-/ ?

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
ja polecę sprzęt firmy tplink. W ich routery z wf pracują u mnie i rodzicówe, ale bez modemu adsl (ale z wejściem sygnałuu z WAN p[rzez gniazdko sieciowe, do którego podłączone są modemy od kablówki)

Sprzęt tej firmy stosuje też kolega mający małą lokalną firmę dostarczającą internet. Dobry stosyunek cena/jakość

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Ja używam TP-Link TD-W8910G z modemem ADSL, jeśli nie wymagasz WiFi w standardzie n, to taki powinien być wystarczający. Jeśli n jest niezbędny to model bodajże TD-W8960N.

Oki- dziękuję za pomoc wszystkim :)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Jeśli chodzi o dobry zasięg i niezawodność to tylko i wyłącznie linksys. Reszta to tylko dążenie do doskonałości. Wpisz w gogle ranking routerów i coś na pewno zdołasz wybrać.

krzy90  Dołączył: 01 Sie 2010
też polecam linksysa. Chyba że ktoś się lubi czasem pobawić to proponuję Asus wl-500gp. Swego czasu miałem do niego podłączony przez USB modem sagem z neostrady i pendrive'a. Na routerze zainstalowany rapget więc z rapida samo wszystko się ściągało bez włączonego komputera, samo rozłączało żeby zmienić IP itd. :evilsmile: Nie wiem jak to teraz działa ale na pewno działają torrenty, np mtorrent. Ale żeby to obsłużyć już troszkę trzeba się pobawić w linuksie.
A co do prostych routerów na linie to potrzeba coś z modemem adsl. Jeżeli net po liniach TP to najprawdopodobniej annex A. U innych operatorów nie wiem jak jest.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
U rodzicow od kilkunastu miesiecy bezproblemowo dziala wspomniany wyzej TP-Link TD-W8910G. Kupilem go po tym, jak Linksys zrobil sobie wieczna przerwe ;-)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Każdy ma widać inne doświadczenie, ja robię sieci głównie na sprzęcie cisco a linksys to taki troszkę okrojony tańszy brat. Wszystko może się zepsuć ale jeśli chodzi o transfery i zasięg w pomieszczeniach, przenikalność przez ściany to linksys nie ma sobie równych z tańszych sprzętów.

Skocz do: