Cookasss  Dołączył: 12 Maj 2007
18-55 + 50-200 czy Sigma 18-200 + nowe zapytanie
Witam!
Od wczoraj jestem szczęśliwym(?) posiadaczem K100D i stąd pytanie jak w temacie:

Co lepiej wybrać? 18-55 już mam (KIT), kwestia dokupienia 50-200. Z drugiej strony Sigma daje mi ten zakres przy jednym obiektywie (cena nie gra roli).

Czy różnica w jakości zdjęć na Sigmie jest tak znaczna (bo zakładam, że jest), że nie warto jej kupować?
W tym przypadku dochodzi wymiana obiektywów (w moim przypadku raczej dość częsta) a jak dla mnie jest to bardzo poważny minus, no i trzeba to wszystko ze sobą targać tu i tam.

Jak jest z AF (BF/FF) w Sigmie? i porównanie do Pentaxów...

Dzięki za odp.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Cookasss.
Zapewne za chwilę i tak banda wygłodniałych sępów-moderatorów odeśle Cię do przeszukania wątków - bowiem ten temat był już poruszany - ale gwoli wyjaśnienia:
podaj, jaka wielkość odbitek/materiałów wyjściowych Cię interesuje. Jeżeli zamierzasz zdjęcia przesyłaś tylko i wyłącznie mailem po pomniejszeniu a odbitki robić jedynie w wielkości 10x15, to owa Sigma będzie dobrym wyborem.
Cóż, niestety natura ludzka ma tę właściwość, że zawsze chce więcej. I niestety, prawdopodobnie w Tobie również obudzi się ów demon - a wówczas sam stwierdzisz, że nie jest to szkło, ktróe spełnia Twoje wymagania. Moim zdaniem dokupienie 50-200 jest bardziej przyszłościowym rozwiązaniem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Moim zdaniem dokupienie 50-200 jest bardziej przyszłościowym rozwiązaniem.

Do tego tańszym tak że jeszcze zostanie parę groszy na :-B :-B :-B

Wstępni przeszukiwałem wątki, no ale początkującemu (lamerowi jak niektórzy piszą) chyba można wybaczyć...

Jeśli chodzi o foty to są to typowo amatorskie zdjęcia, które przeglądać będą znajomi, rodzinka (głównie na ekranie monitora), czasem się pochwalę na forum. Rzadko bo rzadko coś na pewno się druknie na papierze i na 95% będzie to format 10 x 15 do albumu. te 5% a może i mniej to większe formaty (aż do 20x30 - w jakąś ramkę czy coś).

Wykluczam jakikowlwiek profesjonalizm (zdjęcia weselne, reporterskie itp itd etc.....!!!)

Przede wszystkim chodzi o wygodę - Jeden obiekty Sigmy wydaje mi się, że mi ją zapewni), wydaje mi się... (mogę się mylić)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cookasss napisał/a:
Wstępni przeszukiwałem wątki, no ale początkującemu (lamerowi jak niektórzy piszą) chyba można wybaczyć...
nie
:-D
Michu, dobrze napisał:
Michu napisał/a:
jaka wielkość odbitek/materiałów wyjściowych Cię interesuje. Jeżeli zamierzasz zdjęcia przesyłaś tylko i wyłącznie mailem po pomniejszeniu a odbitki robić jedynie w wielkości 10x15, to owa Sigma będzie dobrym wyborem.
zgadzam się, przy takich odbitkach będziesz miał wygodnego spacerzooma

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Jesli piszesz ze cena nie gra dla ciebie roli to proponuje kup ta sigme. Jak ci sie znudzi jakosc i uznasz ze potrzeba ci czegos znacznie lepszego, szukaj stalek ;)

Grzesiek

Generalnie ma to być dobry zestaw do wszystkiego.
Jak wpadnę już w te fotograficzne sidła to pewnie będę chciał mieć parę różnych szkieł (ale to się zobaczy). Zanim kupiłem KaSetkę myślałem nad Fuji s9600 i właściwie do tej pory nie wiem czy dokonałem dobrego wyboru. Pewnie tak... W sumie z tą Sigmą będę mieć prawie to samo co Fuji (przypuszczam że jakość zdjęć będzie i tak lepsza na K100 i Sigmie niż na Fuji'ku, czyż nie?)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zobacz w tym wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4391 post Zy, jest tam odnośnik do zdjęć jego koleżki właśnie z kasetki + 18-200. Jak ci przypadną do gustu, to bierz go i kwita. Szkoda czasu i zdrowia na siedzenie po nocach przed monitorem i szukanie innej alternatywy.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Cookasss napisał/a:
Przede wszystkim chodzi o wygodę - Jeden obiekty Sigmy wydaje mi się, że mi ją zapewni), wydaje mi się... (mogę się mylić)

wygoda to podstawowy argument, poza tym sample z tego obiektywu nie są aż tak tragiczne, żeby się go bać. Sam rozmyślam na takim szkłem, bo np. ostatnio zabierając "kasetkę" na jakieś softowe wycieczki po paru piwach miałem już dość zmieniania obiektywów, a do fotografowania kumpli (i koleżanek) przy ognisku i ruinek zamku na pagórku szkło takie w zupełności wystarczy... Oczywiście warto mieć także coś lepszego, by realizować się bardziej kreatywnie i z większym namysłem. Jednak idąc na prostą bibę czy jadąc na rowerku za miasto, jeden uniwersalny obiektyw na pewno zaoszczędzi czasu i zbędnych komplikacji. Wniosek banalny, ale prawdziwy.

Zaletą jednego obiektywu jest też niewątpliwie to, że matryca nie będzie się tak często ciapać różnymi syfami (a wiadomo jak to może być przy zmianach gdzieś w plenerze, w górach itp.)

Ale jedna rzecz pozostała bez odzewu...
Może nikt nie miał możliwości porównać, ale jeżeli w moich planach pozostaje tylko Sigma 18-200 (raczej nie planuje więcej szkieł) i całkowicie amatorskie focenie połączone z nieodzowną przyjemnością czerpaną z tego faktu to czy Lustro w tym przypadku było sensownym wyborem czy Fuji s9600 ze swoim szkiełkiem 28-300 (tam jest chyba f 2,8 ale jak to się ma do rzeczywistości to nie wiem) nie było by lepszym (no i tańszym) rozwiązaniem?

Bo jak tam to mam funkiel nówka K100D na sprzedaż... :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dowcip polega na tym, że prawdopodobnie kupując lustro, nie skończy się to na jednym obiektywie. Możesz oczywiście zaprzeczać, ale rzeczywistości nie oszukasz.
Jeżeli natomiast jesteś na 100% pewien, że fotografia to z całą pewnością nie Twój konik a aparatu potrzebujesz w sumie tylko do tego, by uwiecznić chwile wspólnego sikania po imprezie lub pogoni Fiata 126p za watahą rowerzystów, to spokojnie możesz pozostać przy Fuji.Pamiętaj jednakże, że lustrem będziesz mógł robić zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych (wysoka czułość, stabilizacja) i w końcu zawsze jest to system (więc dodatkowe akcesoria).

cobra  Dołączył: 12 Maj 2007
Witam jestem tu nowy ale ja bym nie kupił 18-200 lepiej jak tu wszyscy radza to 55-200 tani wygodny. Co do 18-200 to fakt wygodny zdjęcia do 100 są do przyjęcia.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja jestem poczatkujacym, i kupilem 18-55, teraz w drodze jest 28-105. Rozmyslam rowniez nad tamronem 70-300 gdyz jest tani i dobry jak na moje potrzeby - ale jak widac niedlugo bede poza dzieckiem w wozku taszczyl walizke z obiektywami. Wg mnie jezeli zaczynasz zabawe to kup 18-200 a bedzie bardziej uniwersalny i nie bedziesz sie meczyl ze zmiana szkiel. W tym tygodniu nawet znzlazlem jeszcze cos takiego co dla osoby poczatkujacej rowniez bedzie OK - Sigma AF 28-300mm f/3.5-6.3 Asph. DL (APS-C DSLR). Zaraz spadnie na mnie grom z nieba i bede bluzgany ze jest uniwersalny i w zawiazku z tym do d..y. Pragne tutaj zauwazyc ze na photozone ta sigma 28-300 dostala tyle samo punktow co jak by nie patrzym bdb KIT 18-55. Sigma dostala - 2.04 a pentax 18-55 - 2.01, a wiec z tego co widac z ich testow nie jest to do konca takie badziewie, i rowniez osoby zaczynajace zabawe powinny brac pod uwage to szklo (niewiem tylko jak z jego dostepnoscia na rynku). Oto link do strony z testem sigmy 28-300 DG http://www.photodo.com/topic_224.html

Fakt, faktem ze jezeli sam czegos na wlasniej dup.e nie wyprobuje, to nie bede wiedzial ile jest to warte (kupilem body, bo myslalem ze znajde uniwersalny obiektyw, a wiec na poczatek uniwersalnym stal sie 18-55, po okolo 6 zdjeciach okazalo sie ze potrzebuje cos dluzszego. W drodze jest 28-105. Jak przyjdzie 28-105 zaczne szukac tamrona 70-300 gdyz w lipcu jade na wakacje).

Najlepiej byloby podpiac do puszki szkla ktore nasz interesuja i strzelic pare fot, ale ze wzgledow oczywisctych jest to nie mozliwe i dlatego pozostają nam madre glowy na forum.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: 18-55 + 50-200 czy Sigma 18-200
Cookasss napisał/a:
Witam!
Co lepiej wybrać? 18-55 już mam (KIT), kwestia dokupienia 50-200. Z drugiej strony Sigma daje mi ten zakres przy jednym obiektywie (cena nie gra roli).

Czy różnica w jakości zdjęć na Sigmie jest tak znaczna (bo zakładam, że jest), że nie warto jej kupować?
W tym przypadku dochodzi wymiana obiektywów (w moim przypadku raczej dość częsta) a jak dla mnie jest to bardzo poważny minus, no i trzeba to wszystko ze sobą targać tu i tam.

Jak jest z AF (BF/FF) w Sigmie? i porównanie do Pentaxów...

To po kolei, ale krótko - jak masz DA 18-55 to dokup DA 50-200 i ciesz się bardzo przyzwoitą jakością zdjęć, a konieczności zmiany obiektywów tak nie "przeżywaj", to nie takie straszne ;-) . Przewaga Sigmy na tym polu jest tylko jedna - nie trzeba jej zmieniać, więc w trudniejszych warunkach "środowiskowych" nie powpadają Ci "syfy" do środka puchy. I to na tyle, bo o ile na szerokim kącie jest ona nienajgorsza, to na tele (a o ten zakres Ci chodzi), jest już taka-sobie. AF - może trochę nietrafiać, ale ten problem chyba głównie dotyczy Canona i innych systemów z napędem AF w obiektywie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
po okolo 6 zdjeciach okazalo się ze potrzebuje cos dluzszego. W drodze jest 28-105. Jak przyjdzie 28-105 zaczne szukac tamrona 70-300 gdyz w lipcu jade na wakacje

Skąd ja to znam ;-) Najpierw się szuka czegoś dłuższego, dochodzi do 100, 200, 300, a potem się patrzy na tę plaskatą perspektywę i już się nie wierzy reklamom "bądź zawsze blisko z długim zoomem" i szuka się czegoś krótkiego, i stałego, i jak się chce być blisko, to się lezie blisko :mrgreen:
No ale oczywiście nie musi tak być w Twoim przypadku - dlatego 18-200 nie jest takie głupie na początek. I, fotografie drogi, nie wierz nikomu, a najbardziej samemu sobie, że jeden obiektyw wystarczy ;-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
bEEf napisał/a:
i jak się chce być blisko, to się lezie blisko :mrgreen:

Staje sie na glowie krokodyla, wchodzi do paszczy lwa, albo podplywa do mewy siedzacej na kolku ;)

A miałem dopisać...

"jest oczywiście wyjątek - ptaszki itp. Ale to trzeba lubić i umieć."

Ale nie dopisałem, bo mi się nie chciało, bo ucierpiała by spójność wywodu, bo myślałem, że zły milo już śpi i się nie czepi. Ale nie śpi, jucha jedna. Czuwa. ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
IMHO dokup DA 50-200. Coś w tym musi być skoro wszyscy tak radzą ;-)
DA 50-200 to dobry lekki i poręczny tele zoom, stanowi dobre uzupełnienie kita. Sigma będzie ciemniejsza, cięższa, gorsza optycznie i mechanicznie.

milo, ale przyznaj, że na początku długiego zooma nie szuka się z myślą o ptaszkach. Zazwyczaj myśli się, że to takie zastępstwo nóg fotografa, ułatwienie kadrowania. A to nie tak.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
bEEf, no takie przyzwyczajenie z kompaktow. Ja tam lubie blizej, szerzej, wieksza go, fajniejsza perspektywa i wogole.
A co do spania to sie powoli wybieram bo jutro o 6 pentax, samsung i nikon sie na plener wybieraja... ano i spotmatic, ale nei iwem czy ta klisza sie jeszcze nada...

Skocz do: