Olleo  Dołączył: 27 Cze 2009
Czy moj metz 48 jest zepsuty?
Dopiero rozpracowuje Metza, a ze jest to moja pierwsza lampa, to ciezko mi samemu ocenic. Sytuacja przedstawia sie nastepujaco: pokoj ok. 15m2, zolte sciany, bialy sufit. Odleglosc do obiektu niecale 3m, goly palnik pionowo w gore, ogniskowa 50mm, iso 200, f4.5, t1/60. Wg instrukcji blyskawica w wizjerze powinna mrugac po zrobieniu zdjecia - wtedy zdjecie jest prawidlowo naswietlone. U mnie znika od razu, wiec jest niedoswietlone. Zreszta po zdjeciu i histogramie to widac. Ani korekcja ekspozycji w body, ani dodatkowo na lampie, ani zmniejszanie czasu (np. do 1/30) nie pomaga. Otworzyc przyslony tez juz bardziej nie moge. Naswietlenie jest zawsze takie samo - nawet na manualu i full power. Moge jedynie ekspozycje skorygowac na minus - przyslona badz korekcja ekspozycji. Jak bede mial mozliwosc, to wrzuce jakies zdjecie.

To normalne? Wydawalo mi sie, ze przy liczbie przewodniej 48 zaden problem przeswietlic zdjecie w takich warunkach?

A moze ktos z Wroclawia zechcialby rzucic okiem na lampe na zywo?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
W takim pokoju to i wbudowana lampa przy odpowiednich ustawieniach daje radę. Zapodaj fotkę.

[ Dodano: 2010-10-06, 09:26 ]
Olleo napisał/a:
Moge jedynie ekspozycje skorygowac na minus - przyslona badz korekcja ekspozycji.

A dlaczego nie możesz w górę?

No mogę, ale bez widocznego efektu - czy to koryguje ekspozycję na lampie, czy w ustawieniach menu, czy tez kółkiem ekspozycji. Nie wiem, czy to nie wina aparatu, bo na wbudowanej (co prawda na wprost) korekcja ekspozycji w górę też nic nie daje.

1. External:
55mm, f/4.5, 1/80s, ISO-200, priorytet przeslony, EV 0

55mm, f/4.5, 1/80s, ISO-200, priorytet przeslony, EV +2

2. Internal
58mm, f/4.5, 1/80s, ISO-200, priorytet przeslony, EV +0.3

55mm, f/4.5, 1/80s, ISO-200, priorytet przeslony, EV +2

Moze mam cos nie tak ustawione w aparacie?. Z drugiej strony bez lampy dziala sprawnie.

Ale kontakt z aparatem jest? Przesyła info o przesłonie, iso, itp?

A zdjęcia wyglądają jakby lampa wcale nie błyskała. Błyska? Wygląda na głupie pytanie, ale jednak często nie widać błysku jak się patrzy przez wizjer.

Lampę można przetestować naciskając przycisk po znaczkiem błyskawicy (ten świecący). Jeżeli błyśnie, to potem sprawdź czy błyśnie po założeniu na aparat i naciśnięciu spustu migawki. Może nie dostaje informacji o zwolnieniu migawki?

Kontakt jest, pTTL sie swieci, zmiana przyslony zmienia informacje o zasiegu lampy. Blyska - tego jestem pewien, tyle ze w przypadku ext w gore - na sufit (bialy, wysokosc 2.55).

Heh, zapomniałem, że odbijasz od sufitu. Na pewno będzie o wiele mniej widoczne, niż na wprost. Duża część światła idzie na zmarnowanie. Lepiej podeprzyj się tym wysuwanym odbłyśnikiem lub odbijaj od ścian. Poeksperymentuj też z iso.

No i poczytaj np. to - http://foto.jasiu.pl/

To fakt, mozna pokombinowac, ale chcialbym sie upewnic, ze lampa pali, jak nalezy. W temacie o tej lampie napisalem:
Cytat
patrze tak na ten wzor:
wartość przysłony dla materiału ASA 200 (24°DIN): przysłona = (LP / odległość od obiektu) * 1,4 (zrodlo: wiki)
i tak mi wychodzi, ze przy ISO 200 i zoomie 85 mm (105 dla FF) LP = 68, to dla przyslony 5,6 maks odleglosc od obiektu powinna wynosic 17m. Sek w tym, ze sciana z krzaczkiem odlegla ok. 10m byla niedoswietlona przy palniku na wprost (zgaduje 0.3-0.7EV) dla domyslnego czasu 1/180 (priorytet przyslony). Dopiero po ustawieniu 1/30 ekspozycja byla prawidlowa. Czy cos jest nie tak, czy ja cos skaszanilem?

Ale jeszcze nikt nie skomentowal.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Olleo, a ta
Olleo napisał/a:
sciana z krzaczkiem odlegla ok. 10m byla niedoswietlona
to jakiego była koloru? P-TTL (w skrócie) działa w ten sposób, że jeżeli natrafi na jakąś jasną plamę na swojej drodze, to usilnie będzie starał się nie przepalić. Stąd może być niedoświetlenie przy błysku na wprost.

Hm no sciana bezowa, krzaczek ciemnozielony (to akurat do przewidzenia). Postaram sie znalezc zdjecie. A co z ta korekcja EV? U mnie nie da rady tym podciagnac stopnia naswietlenia :(

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
A czemu walisz lampą pionowo w sufit? Jak na mój gust powinieneś ją ustawić pod kątem 45 stopni.

Ok, ale to wciaz nie jest odpowiedz na moje pytania, np. czemu zmiana EV na + nic nie zmienia?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Olleo napisał/a:
Ok, ale to wciaz nie jest odpowiedz na moje pytania, np. czemu zmiana EV na + nic nie zmienia?

A jaki masz zoom ustawiony na lampie? Metz przy odchyleniu palnika ustawia się zdaje sie automatycznie na 50 mm, może masz inaczej? Bo jak korekta ekspozycji nic nie daje, to po mojemu lampie zwyczajnie brakuje mocy.
Focąc moją Sigmą w pokoju o wymiarach 3,5m na 4,5 m na przesłonie 5.6 z palnikiem w sufit musiałem ustawiać ISO 400 co najmniej, żeby foty były jako tako doświetlone. Sprawdź może tak jak robiłes do tej pory, tylko ustaw palnik na manual i 100% mocy.Jak niedoświetli, to masz odpowiedz- bedzie oczywiście troche jaśniej, niz przy P-TTL, bo lampa nie robi przedbłysków.
No i ustaw czas 1/180 sek, bo w trybie AV puszka chce zrównoważyć światło zastane z błyskowym i może dla tego robi sie kaszana.

Aha, czyli lampa nie jest az tak mocna, jak myslalem. Na dworze w nocy z palnikiem do przodu tez nie ma sensu focic na odleglosci, ktore teoretycznie niby moglaby doswietlic?

Olleo napisał/a:
Aha, czyli lampa nie jest az tak mocna, jak myslalem. Na dworze w nocy z palnikiem do przodu tez nie ma sensu focic na odleglosci, ktore teoretycznie niby moglaby doswietlic?

Ona ma LP zdaje się 48, ale przy palniku na 105 mm, przy 50 mm będzie LP35 (30 strona polskiej instrukcji). No i z tego wychodzi odległość niecałe 7 m dla iso 100 i około 11 dla iso 200, wiec doliczając "sufitowe" straty wcale za jasno nie jest.
A na wprost powinna doświetlić, bo światło nie ulega stłumieniu przez odbicie itp. Chociaż do lisów bym z tego w nocy nie strzelał, bo im czerwone oczy wyjdą (z orbit ze strachu) ;-)

Olleo napisał/a:
Aha, czyli lampa nie jest az tak mocna, jak myslalem.

To na pewno, okazuje się że to 48 jest podawane dla 105mm. Kiedyś porównywałam go z Soligorem TIF-340 ( LP 34 dla 85 mm) i wyszło mi, ze metz jest trochę mocniejszy od Soligora (Soligor LP 28 dla 50 mm, Metz 38 dla 50 mm).

Bo to taki chwyt marketingowy, podaje się najwyższą możliwą liczbę przewodnią, żeby kupujący się podniecał, a potem w praniu wychodzą rożne kwiatki. Chociaż na szczęście nie każdy tak robi. Na przykład Nikonowska SB-800 ma podawana w specyfikacji LP 38, ale dla 35 mm. Dla 50 mm to juz 44, a maksymalna, dla 105 mm to aż 56, czyli na papierze ( w ofercie handlowej) jest słabsza od Metza 48, a w rzeczywistości sporo mocniejsza.

weiss77, no gdzie słabsza? Mocniejsza właśnie. Przeczytaj mój wywód...

ladyhawke napisał/a:
weiss77, no gdzie słabsza? Mocniejsza właśnie. Przeczytaj mój wywód...

Chodzi mi o to, ze czytając specyfikacje na przykład na stronie sklepu internetowego (hipotetycznie rzecz jasna, bo nowej SB-800 już sie nie kupi), dowiadujemy sie, ze SB-800 ma LP 38 a Metz LP 48. Jesli ktoś jest nieuważny, to uzna Metza za mocniejszą lampę. A obawiam się, ze mnóstwo ludzi przy wyborze lampy kieruje sie tylko wielkością LP, nie zwracając uwagi, dla jakiej ogniskowej i iso jest podawana. Tak samo, jak przy rozdzielczości matrycy- im więcej megapikseli tym lepiej, bo przecież nie każdy zdaje sobie sprawę że ta sama rozdzielczość dla kompaktu i lustrzanki, wcale nie oznacza, że zdjęcie będzie takie samo jakościowo.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Olleo, skąd jesteś - to może jakiś tescik by się dało zrobić z inną lampą/body.
Jak dotrę do domu to sprawdzę u siebie :idea:

maxis72  Dołączył: 15 Cze 2010
no a jak to wygląda z błyskiem na wprost?
wszystko działa?

Skocz do: