::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
asklop – dziękuję za wyjaśnienia. Wcześniej nie zwróciłem uwagi na te pierścienie i nie zauważyłem że jest coś na nich napisane. Pewnie dlatego że były pożyczone a kolega który mi pożyczył nie wspomniał nic o ogniskowych pierścieni.

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
bEEf ma rację :-)
telepie aparatem jak wibrator... przynajmniej u mnie tak było... ;-)

Dopiero jak mnie koledzy uświadomili, coby nie przeliczać ogniskowej przez 1,5 działa jak trzeba :-D

Wielkie :-B dla "Wielkich" tego forum :-)

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
asklop napisał/a:
na tych pierscieniach sa tez podane ogniskowe. Np 50. Dodajesz do ogniskowej obiektywu i wpisujesz wartosc w SR.

Nie mam pierścieni pośrednich, ale co ma ogniskowa do odległości ostrzenia?
Bo w tym przypadku SR powinien poprawnie pracować tylko z obiektywami AF.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
jpserwis, ale nikt nie pisał o odległości ostrzenia a jedynie o tym, że należy dodać długość pierścieni pośrednich do ogniskowej. I nie widzę różnicy między obiektywem AF a manualnym... Możesz wytłumaczyć o co Ci chodziło?

Pierścienie zmniejszają tylko minimalną odległość ostrzenia pozbawiając jednocześnie możliwości ostrzenia na nieskończoność tzn opis na pierścieniu ostrości jest nieaktualny.
Jeżeli jest różnica dla ustwień SR między odległością ostrzenia np. 80cm (min. dla obiektywu x) a ostrzeniem np. 50 cm (max. dla obiektywu x+pierścień) tzn, że jest również różnica ustawień SR dla obiektywu ustawionego na nieskończoność a min. odległość ostrzenia.
Innymi słowy, aby SR działał prawidłowo to body musi mieć informacje o odległości ostrzenia.
Chyba, że asklop się myli i ważna dla SR jest tylko ogniskowa to wtedy do pierścieni nic się nie dodaje. Zresztą po co opis ogniskowej na pierścieniach, co miałby on oznaczać?
Pierścień ma grubość którą dodaje się do wysuwu i tyle.

jpserwis, zacytuj mi gdzie asklop mówi o odległości ostrzenia, bo czytam 3 raz i nie mogę znaleźć. A przecież stałki K też nie podają do body informacji o odległości ostrzenia...

Mówił do dodawaniu do SR ogniskowej z pierścienia. Dla mnie bez sensu.
Chodzi mi o to, że jeżeli coś trzeba dodać do SR po założeniu pierścienia to też trzeba dodać/odjąć po każdym kręceniu pierścieniem ostrości. Obiektyw AF mógłby dodawać sobie sam, a w przypadku K samemu.

ale kręcenie pierścieniem ostrości nie zmienia położenia tylnej soczewki a pierścień pośredni owszem

negocjatorek napisał/a:
ale kręcenie pierścieniem ostrości nie zmienia położenia tylnej soczewki a pierścień pośredni owszem

Czyżby???

A nawet gdyby to ma to taki związek z SR jak powłoki czy osłona przeciwsłoneczna.

[ Dodano: 2007-05-13, 12:56 ]
Polecam
http://www.fotografia-prz...ofotografia.pdf

"Ogniskowa (odległość ogniskowa) (ang. focal length) - odległość pomiędzy ogniskiem układu optycznego a punktem głównym układu optycznego np. odległość środka soczewki od punktu, w którym skupione zostaną promienie świetlne, biegnące przed przejściem przez soczewkę równolegle do jej osi." (to z wikipedii)

Nadal twierdzisz, że pierścień pośredni ma się nijak do ogniskowej ?

negocjatorek napisał/a:
"Ogniskowa (odległość ogniskowa) (ang. focal length) - odległość pomiędzy ogniskiem układu optycznego a punktem głównym układu optycznego np. odległość środka soczewki od punktu, w którym skupione zostaną promienie świetlne, biegnące przed przejściem przez soczewkę równolegle do jej osi." (to z wikipedii)

Nadal twierdzisz, że pierścień pośredni ma się nijak do ogniskowej ?

Twierdzenie prawdziwe tylko dla ustawienia ostrość na nieskończoność i zwieksza się o wysów przy kręceniu pierścieniem ostrzenia/ wkładaniu pierścieni/wysuwaniu mieszka

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Sam sobie odpowiedziałeś, ogniskowa się zwiększy po założeniu pierścieni ;-) . Co do ostrości, to rzeczywiście tylna soczewka w manualach przesuwa się przy kręceniu pierścieniem. Nie zmienia to jednak ogniskowej, tylko przesuwa ognisko obiektywu.

Stachu napisał/a:
Sam sobie odpowiedziałeś, ogniskowa się zwiększy po założeniu pierścieni ;-) . Co do ostrości, to rzeczywiście tylna soczewka w manualach przesuwa się przy kręceniu pierścieniem. Nie zmienia to jednak ogniskowej, tylko przesuwa ognisko obiektywu.

Ogniskowa w stałkach jest stała. Zmienia się odległość rzutowania obrazu tj. odległość między środkiem optycznym a matrycą/filmem.

[ Dodano: 2007-05-13, 14:35 ]
Nie tylko tylna soczewka ale przeważnie wszystkie szkła. Oczywiście może być tak skonstruowany obiektyw, że przesuwa się środek optyczny bez przesuwania tylnej i przedniej soczewki. Skutek praktyczny jest taki, że zwiększanie wysuwu przez kręcenie ostrością to to samo co założenie pierścienia. Wniosek co do SR oczywisty.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nie zmienia to jednak ogniskowej, tylko przesuwa ognisko obiektywu.

Oczywiście, że się zmienia. Przy dyskusji o "oszukanej" sigmie 18-200 pokazywałem nawet sample, które popełniłem heliosem 58mm. Kąt widzenia (a zatem i ogniskowa) zmienia się przy ostrzeniu, i to wyraźnie. Ogniskowa szkieł podawana jest przy ostrzeniu na nieskończoność. Obwałkowaliśmy to na wszystkie strony.

[ Dodano: 2007-05-13, 14:50 ]
Tu jest link:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3695
Niestety obrazki wyleciały, musicie uwierzyć na słowo (albo sami sprawdzić ;-) )

Uściślijmy:
Jeżeli przy kręceniu pierścieniem przesuwa się cały obiektyw a nie przesuwają się soczewki w środku np. A-50/1.7 to zgodnie z definicją:

Ogniskowa się nie zmienia i jest stała. Można w uproszczeniu przyjąć, że moja stałka posiada 1 soczewkę i wtedy środek optyczny to środek soczewki.
Przy odsuwaniu soczewki jej ogniskowa się nie zmienia, ale punkt skupienia przesuwa się wraz z przesuwaniem soczewki.

To że zmienia się kąt widzenia patrząc na matówkę to nie znaczy się, że zmienia się ogniskowa. Zmienia się pole krycia czyli tzw. crop, który z ogniskową ma niewiele wspólnego.

Ale z drugiej strony, jeśli ostrość jest ustawiona na jakiś bliższy obiekt niż nieskończoność, to coś na zdjęciu jest ostre. Oznacza to, że jakieś ognisko (jedno z wielu, dla każdej odległości jest inne) jest skupione na matrycy. Czyli ognisko od nieskończoności się przesunęło przed matrycę, ale za to inne ognisko na nią "weszło". Ogniskowa może się nie zmienia (w sensie przekształca), ale ogniskowe się zamieniają między sobą. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Widzę, że zła interpretacja definicji ogniskowej spowodowana jest przeświadczeniem, że matryca/film znajduje się w ognisku.
Odległość rzutowego obrazu jest równa tylko wtedy ogniskowej, jeżeli odległość rzeczywistego obrazu liczona od środka optycznego dąży do nieskończoności.

[ Dodano: 2007-05-13, 15:27 ]
Co do zmiany krycia przy kręceniu ostrością niech się wypowie ktoś, kto zakładał stałkę DA do pełnej klatki.

mongolskiksiaze  Dołączył: 21 Paź 2006
A ja chciałbym powrócić do tematu...

Z pytaniem: Jeśli mam obiektyw manualny o ogniskowej 80-200 to jaką mam ustawić wartość? 80, 200, czy zmieniać w zależności od używanej ogniskowej?

Zmieniać ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
mongolskiksiaze, najlepiej taka jaka sie fotografuje. nieraz zdarzalo mi sie zapiac 50ke i robic z ustawiona stabilizacja na 135mm - zdjecia byly rozmazane

Skocz do: