guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Kolumny Unitra - kabel
Witajcie, skąd wziąć kabel do starych kolumn - DIN5 z jednej strony, gołe druty z drugiej..

byłem dziś w sklepie audio, ale bardzo im się nie chce - ani myśleć, ani tym bardziej cokolwiek lutować (lamusy ogółem).

Ktoś ma może lub wie gdzie sprzedają ? Szukałem w googlach ale bez skutku, chyba źle zadaję zapytanie.

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
poszukaj w jakiś elektronicznych ;-)

chodzi o takie coś?

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Najprosciej to wykręć duży głośnik, odetnij gniazdko din, przylutuj (albo przypnij na skrętkę) goły kabel, wywierć dziurkę w tylnej ściance i "wypuść" kabel a potem przykręć głośnik.
Zawiąż na supeł kabel w pudle co by się nie wyrwał przypadkowo.
Wtedy nie musisz nic lutować :)
Pudło ci się może nieco rzszczelni (chyba że to BR).
Prowizorka jest najtrwalsza :)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ja miałem taki patent: gołe druty z dwóch stron, od strony DIN-ki wciśnięte na zapałki. Pięknie grało. Bez lutowania.

@Kris81pl - taka ręczna robótka to dla mnie za wiele, nie chciałbym zepsuć a stałoby się to niechybnie ;-)

@Beef - spróbuję, brzmi prosto.

a może taki motyw - kupuję kabel DIN-DIN, a z jednej strony odcinam nożyczkami wtyczkę i wtykam ten kabel do głośników? (tylko że tam są dwie dziury...)

eh, aż głupio być takim elektrycznym dyletantem.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Dziś o zapałki trudno , każdy ma ognia w telefonie bądź w aparacie ;-)
Tu są różne dlugości http://north.pl/din,1516.html

Czyli np. DIN-CHINH a potem ciach wtyczki czinczów i wkładać gołe kable? Będzie działać?

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
ja zamiast z zapałek korzystałem z agrafek :evilsmile: też poręczne bo można przewód do oczka ładnie zakręcić :-P

[ Dodano: 2010-10-08, 17:43 ]
tylko po co Ci później taki CINCH? lepiej DIN-DIN ;-)

a działać będzie na pewno :-)

[ Dodano: 2010-10-08, 17:44 ]
w razie problemów tu masz schemat

mdraht napisał/a:
ja zamiast z zapałek korzystałem z agrafek :evilsmile: też poręczne bo można przewód do oczka ładnie zakręcić :-P

tylko po co Ci później taki CINCH? lepiej DIN-DIN ;-)

ale w kolumnie mam dwa zatrzaski na gołe kable - jeżeli wezmę DIN-DIN to jak podzielić te kable żeby działało?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ale DIN-DIN trzeba chyba rozpołowić na 2+2 , a z czinczami gotowe

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
guerilla, nie myl din 5 z głośnikowym din... Było to dość dawno i teraz są problemy z takimi wtykami, ale tu możesz je kupić
http://mikam.com.pl/sklep...utm_content=446
Więcej zapłacisz za przesyłkę niż za same wtyki :-P
Możesz też skoczyć do jakiegoś sklepu z częściami elektronicznymi - powinni coś takieg mieć na stanie. Może nawet gotowe kable tam kupisz.

@marucha - dzięki! oczywiście masz rację, pomyliłem się - wszyskie inne wtyki we wzmacniaczu to DIN5, ale głośniki idą na DIN głośnikowym ;-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
guerilla, Idz do jakiegoś sklepu [lumpu] ze śmieciami używanymi tam mają tego pełno.

dzięki wszystkim :-B

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
guerilla - Sklep elektroniczny Axell czy jakoś tak na Dworcowej, nie ten z częściami, tylko zaraz obok z głośnikami. Poproś o wtyczki DIN głośnikowe - dostaniesz całkiem fajne, wtyczki, które po ściągnięciu osłony, ukazują dwa zaciski, wkładasz tam goły kabelek i zakręcasz śrubkami - zero lutowania. Zwykły kabel i dwie takie wtyczki, masz problem rozwiązany.
Są na pewno - kupowałem dwa dni temu do mojego wskrzeszonego ostatnio Radmora 5100 - ale to cudo gra :-D

Na Dworcowej mają dokładnie coś takiego:
http://multisort.pl/produ...rzykrecany.html

Jaką masz tą Unitrę?

Dzięki Morg!!
właśnie czegoś takiego potrzebowałem. Już mam, razem z kablem 4pln. Wypas ;-)

Niestety moje unitry są no-name, nie mają żadnej karteczki ani tabliczki z tyłu...

Skocz do: