PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cookasss napisał/a:
Szumy szumami... Ale czy w praktyce naprawdę tak często używa się ISO 800, 1600??????
Przy ogniskowej 300 mm dość często trzeba będzie włączyć ISO400, 800. ISO1600 raczej rzadko. W kompaktach o których mówiłeś zwykle stosuje się obiektywy o krótszej ogniskowej i tam wysokie ISO nie jest często potrzebne.

Jeżeli nie zależy Ci aż tak bardzo na jakości (małe odbitki) to spokojnie możesz kupić sobie Fuji 6500 - będziesz miał zarówno szeroki kąt jak i niezłe tele, a zaoszczędzisz troche grosza.

Poszukaj w sieci zdjęć w pełnej rozdzielczości z tego Fuji i jeżeli będzie Ci odpowiadała taka jakość to kupuj.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Cookasss napisał/a:
Jedyne co chcę mieć to szeroki zakres ogniskowych (żeby np. objąć kadrem grupkę ludzi i za chwilę uchwycić jakiegoś ciekawego ptaszka, który akurat jest na pobliskim dachu), no i makro też by się przydało (czasami bo czasami ale jednak).

Sorry, ale przy użyciu lustrzanki "tak to tylko w Erze" ;-) Raczej trudno Ci będzie uzyskać to wszystko na tej Sigmie. Zabraknie Ci zakresu ogniskowych (200 mm to wcale nie tak dużo do foto przyrody), a w makro zabraknie Ci rozdzielczości szkła no i samego trybu makro, bo ta Sigma nie ma nawet namiastki takiego. Niestety największa zaleta lustrzanek (duża matryca) jest największym wrogiem takiej "uniwersalności" obiektywów (o wiele łatwiej zrobić ultrazooma dla ciupinkiej matrycy 1/2.5" czy nawet 1/1.8" niż dla stosunkowo dużej klatki APS-C).

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Re: podobnie
Cookasss napisał/a:

czy chodzi o ten obiektyw:
???
dlaczego cena na niego jest ponad 2x niższa niż na Sigmę 18-200???
Nie ma AF? Chodzi tylko o zakres ogniskowych? Gdzie jest haczyk?
(Tele dłuższe??? 70-300 to już jest chyba dla 35mm nie? czy się mylę? a 18-200 to przecież 27-300... )

Nie o ten; ten nie ma "tajemniczego" (bo wartego prawie połowę ceny bez) APO ;) A te Sigmy bez APO uchodzą za fatalne :( Tamron ponoć sporo lepszy ...

Cookasss napisał/a:

co dziwne nie mogę się doszukać nigdzie zdjęć z s9600 w ISO 800, 1600
Gdy już wyboru dokonałem, linki z ulubionych wykasowałem, a miałem takie porówniania testowe. Różnica między S9600 a FZ50 była porównywalna do różnicy między lustrzanką (nie pamiętam modelu) a S9600. Z drugiej strony zdjęcia "reklamowe" w necie znajdziesz takie, że fotki z kompakcika za 400 zł będą wyglądać jak te z aparatów 10x drożyszh ;) Marketing ...
Używanie wyższych ISO ? Bodajże właśnie piszący i w tym temacie bEEf był kiedyś odwiedził muzeum ;)

Jeśli ciągle wybierasz, to masz jeszcze coś czego nie da Ci lustro: nagrywanie filmów ...
Zaś przy odrobinie wprawy da się fotki z S9600 całkiem przyzwoicie odszumić - też sample oglądałem...

Cookasss  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: podobnie
Rafi napisał/a:

Używanie wyższych ISO ? Bodajże właśnie piszący i w tym temacie bEEf był kiedyś odwiedził muzeum ;)

Czyli że co????
zamiast ISO 800 i czasu 1/90 można przecież robić na ISO 400 + 1/45...

Rafi napisał/a:

Jeśli ciągle wybierasz, to masz jeszcze coś czego nie da Ci lustro: nagrywanie filmów ...
Zaś przy odrobinie wprawy da się fotki z S9600 całkiem przyzwoicie odszumić - też sample oglądałem...

Czy wybieram... powiedzmy, że od dwóch dni mam w domu K100D + kit, ale nie wiem czy na moje potrzeby to nie za wiele... (a i tak chciałbym mieć większy zakres ogniskowych)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Jak już masz to sobie dokup DA50-200 będziesz miał do portretów, zbliżeń większych zwierzątek itp. Ma dosyć szerkoki kąt więc często wychodzę tylko z nim i nie muszę zmieniać obiektywu. Do ptaszków i ogólnie do przyrody raczej ogniskowa 400 mm i tego sie nie przeskoczy, chyba, że ktoś czatownie sobie zbuduje..

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
od przybytku ...
1. Szczegóły: bEEf w Muzeum

2. Jak widać, od przybytku czasem jednak głowa boli ;) Cóż ... Sam musisz podjąć decyzję ...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
PiotruśP napisał/a:
raczej rzadko.

Raczej często. Gdy się już zauważy, o ile lepsze są fotki w świetle zastanym od tych z lampą, to już się używa (nie mówię o okazjach typu impreza, komunia - ja to wszytko wiem, poza tym istnieje tzw "de gustibus" ;-) ). O, Rafi nawet zapamiętał moje wypociny o muzeum kolejki wąskotorowej :-)
Chodzi o to, że właściele kompaktów są skazani na wbudowaną świeczkę w pomieszczeniach i do głowy im nie przyjdzie, że można inaczej (tak jak mnie niedawno). Więc argument "teraz nie używam i jest ok" może (ale nie musi) być nietrafiony. Nie musi - bo jak napisałem - nie każdemu może przypaść do gustu walka ze światłem zastanym. Ale może - przez analogię - ja np też myślałem, że jeden kit mi na długo starczy. Bo skąd miałem wiedzieć, że nie, zanim posmakowałem focenia lustrzanką?

Cookasss, odpowiedz sobie na jedno ważne, ale to zaj... ważne pytanie: co chciałbyś w życiu robić. I zacznij to robić. W tym kontekście, to znaczy:
a) Fotografowanie nie jest moją pasją. Aparat to coś, co służy do uwieczniania fajnych chwil. Nie jest istotne, czy kadr jest prosty czy krzywy, mniej lub bardziej ostry, byle ciocia Henia wyglądała ładnie (bo się obrazi) i piramidy w tle były czubkami do góry.
b) Fotografowanie to moje hobby. Potrafię się podniecać dobrze uchwyconą starą oponą nad brzegiem rzeki i w skrytości ducha marzę, by kiedyś zrobić takie zdjęcie.

Jeśli odpowiedziałeś a) - kup kompakt. Jeśli odpowiedziałeś b) - kup lustrzankę. I koniec. I nieprzejmuj się, co teraz myślisz na ten temat - czy Ci potrzebny jeden obiektyw czy dziesięć, czy wysokie ISO jest potzrebne czy nie, czy hybryda ma szybki AF, czy nie. Kup lustro i sam zweryfikujesz (albo i nie) swoje opinie. Bo tutaj wszyscy Ci będą radzić i nic z tego nie wyniknie.

[ Dodano: 2007-05-13, 17:48 ]
Cytat
ISO 400 + 1/45...

W muzeum??? Na ISO 400 będziesz miał 1/2, powodzenia w utrzymaniu takiego czasu. Przy 1600 i tak trzeba korzystać ze stabilizacji.

[ Dodano: 2007-05-13, 17:55 ]
Cookasss, zaraz, ale Ty już masz lustro! No bo ja myślałem, że się wahasz czy hybryda, czy lustro... Ale jak masz już kasetkę, to oki, wszystko jest na dobrej drodze :-)

ja to taki fotograf amator i żaden pasjonat ale... LUBIE DOBRE FOTY!!!
i szlag mnie trafia jak ktoś mi robi zdjęcie no bo chociaż na jednym z setek (z wakacji) trzeba by się pokazać i... o ostrości zapomnij, kadrowanie... BUAHAHAHA... i inne takie.

Chodzi o to, że mam jakieś poczucie estetyki w tym temacie.

'bEEf w muzeum' do mnie przemówił - sam zauważyłem brak konieczności używania lampy w pomieszczeniach (wieczorem, słabe światło...) i bardzo dobrą jakość tak uzyskanych fotek.

Chyba jednak zostanę przy tym, co wybrałem:-) a nad szkłem jeszcze pomyślę... (wyjdzie w praniu czego faktycznie potrzebuję)

PS. też tak macie, że NIKT nie ma prawa dotykać waszego sprzętu? :-P

bEEf napisał/a:
...zaraz, ale Ty już masz lustro! No bo ja myślałem, że się wahasz czy hybryda, czy lustro... Ale jak masz już kasetkę, to oki, wszystko jest na dobrej drodze :-)

tak, mam... :-) i coś czuję, że wszyscy tutaj jednak przychylą się do tego, że był to dobry wybór:-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cookasss, dobrze kombinujesz, sądzę będziesz bardzo zadowolony z lustrzanki :-)

No pewnie będę, choć pewnie rozumiecie też moje obawy (każdy pewnie z początku miał, albo i nie...):
...że można mieć full wypas hybrydę z dużym zumem za duuużo mniejszą kasę
...że nie stać mnie na jakieś szkło (może kiedyś)
...że jak już stać to nie wiem które
...że mi się matryca będzie (czasem) brudzić
...że doświadczę stanu przedzawałowego kiedy będę musiał ją wyczyścić
...i wiele innych.

No ale pewnie początkujący (tak jak ja) w tym temacie tak mają ;-)

[ Dodano: 2007-05-15, 01:46 ]
Nie będę nowego wątku zakładać więc piszę tutaj...

Wybaczcie, że pytam...

DA 50-200mm to dla 35mm daje 75-300mm tak? (no tak bo jak to kiedyś bEEf napisał:
bEEf napisał/a:
Cyfrówka mnoży Ci ogniskową przez 1.5. ...
)
To więc analogicznie Sigma 70-300mm APO DG to odpowiednik 105-450mm? (??????????)

bo chyba coś mi się nie wydaje:-/
ktoś mi wytłumaczy?

spox73  Dołączył: 19 Mar 2007
Nie przejmuj sie i wez 2 kity. Miałem do czynienia z ta Sigma. Moze jest cichsza, ale wolniejsza (używałem na Canonie). Obiektyw nie wiedziec czemu czesto zle ostrzył (tylko bez docinek, że to wina Canona). Po przejściu na Pentaxa i podłaczeniu 2 kitów odżyłem. Sa wg mnie lepsze no i na długim koncu 5,6 a nie 6,3. Zdejmowanie obiektywów wejdzie Ci w krew a lokalne laski beda pod wrażeniem

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Quick shift focus i 18-55 SMC DA
SMC DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL QSF - quick shift focus
Albo nie wiedzą co sprzedają albo czegoś nie wiem
Przegladałem oferte fotoexpert i rzucił mi sie w oczy opis naszego kita
tu cytat:
...ma za to system "Quick-Shift Focus System", który pozwala na natychmiastowe przełączenie z trybu AF w tryb MF - wystarczy lekko przekręcić pierścień ręcznego ostrzenia.

Wiec biegiem do szafy i krece delikatnie kitem i zanic nie da sie przełączyć z af na maf lub odwrotnie krecąc dziubkiem. No wiec jest qsf czy nie ?

link do oferty
link do karty produktu

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grizley napisał/a:
No wiec jest qsf czy nie ?

Jest :!: :!: :!:

jak działa ? Możesz napisać trzeba coś mocniej przekrecić ?
prosze tak krok po kroku .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Grizley, gdyby nie było przełącznika to byś miał problem z pokręceniem pierścieniem ostrości bo kręcił byś silnikiem AF.
To się przełącza automagicznie, nie ma pstryczka czy innego przełącznika.
A tak w ogóle to szukasz dziury w całym. ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grizley, Po prostu przy przełączniku na AF w korpusie możesz kręcić pierścieniem ręcznego ostrzenia na obiektywie, bez obawy uszkodzenia silnika w aparacie.

link

Czytaj o DA.

[ Dodano: 2008-03-17, 18:54 ]
Przez ten błąd 503 Zdano, mnie ubiegł :evil: :mrgreen:

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Rany, QFS w kicie po prostu działa. Nie wiem czego się spodziewasz, może tego, że od kręcenia focusem przestawi ci się przełącznik AF/MF na korpusie? :-o

Obrazowo to różnica między kitem z QFS a obiektywem bez QFS wygląda tak:
kit -> AF na korpusie, kręcisz pierścieniem i ustawiasz ostrość
nie-kit -> AF na korpusie, kręcisz pierścieniem i urywasz sprzęgło w obiektywie :-P

Mam nadzieję, że się dobrze wstrzeliłem w pytanie :-)

Edit:
Kurczę, jestem trzeci :cry: Zdano był szybszy a Argawen, jakby nie 503 to byłby
jeszcze szybszy :lol:

dzieki panowie :-B :-B :evilsmile: za odpowiedzi
w chwli czekania znalazlem http://photo.net/bboard/q...g?msg_id=00Ik3s

[ Dodano: 2008-03-17, 19:01 ]
zmylił mnie ten opis http://www.fotoexpert.pl/karta-produktu-5645.pdf

[ Dodano: 2008-03-17, 19:04 ]
dodaje :-B dla 3 odpowiadającego :mrgreen:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Grizley - RTFM :idea:
Ale że mi się chce to ci napiszę.
Ustawaiasz w aparacie tryb AF. Kadrujesz, wciskasz spust migawki do połowy.
Aparat ustawia ostrość robi "bip" i wyświetla ci w wizjerze ikonkę chyba sześcianu - co oznacza że ustawił ostrość. Niestety stwierdzasz że nie tam gdzie trzeba więc:
-wciąż trzymając spust migawki wciśnięty do połowy ręcznie kręcisz pierścieniem ostrości aż ustawisz ją tak jak chciałeś (bo automat się pomylił) dociskasz spust i gotowe.

W innych obiektywach jak już ustawi ostrość to ręczne kręcenie ostrością w obiektywie w najlepszym wypadku spowoduje kolejne próby ustawienia ostrości przez aparat, w najgorszym coś uwalisz.

OSŁABŁEM

[ Dodano: 2008-03-17, 19:08 ]
Nie zdążyłem pierwszy więc poszło w całości.
Ode mnie TROLL WARNING :!:

JackDeJack napisał/a:
Ode mnie TROLL WARNING

co to znaczy ? co, to usenet ? nie ma takiej opcji wiec , prosze zachować dla siebie takie uwagi .
:evil: :evil:
grizley napisał/a:

zmylił mnie ten opis http://www.fotoexpert.pl/karta-produktu-5645.pdf

Prosze czytać ze zrozumieniem :!: :!:

Skocz do: