pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Obiektyw Takumar na m42 - przysłona
Witam.
Przeglądając aukcje dostrzegłem (za absurdalną ceną 250zł) Takumara na gwint m42. To, co mnie zdziwiło, to strona mocowania do obiektywu. Jest tam normalny gwint, normalny bolec do przysłony (jak w innych moich m42) i drugi bolec, taki jak w manualnych obiektywach z bagnetem K. Czy to znaczy, że po założeniu przejściówki taki obiektyw będzie działał jak manualny K, czyli przymykał przeysłonę, jeśli będzie w trybie Auto?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
drugi bolec, taki jak w manualnych obiektywach z bagnetem K
gdzie jest bolec w szkłach na bagnet?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
No dobrze, o który "bolec" chodzi?
Goły bagnet K wygląda tak:

i nie ma tam żadnego bolca

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
O!
Jaki duży Primo!

Bolec wygląda jak 'stop-down indicator', a znajduje się w obiektywie z gwintem. Widać na zdjęciu, że występuje tam też tradycyjny bolec 'wciskany' z m42.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ten stop-down indicator to mechaniczne przeniesienie przysłony w korpusach serii M. Czyli, jeśli nawet to je to, to pucha nie będzie potrafiła przymknąć (nie ma popychacza).

[ Dodano: 2007-05-13, 19:06 ]
Być może jakaś pucha na m42 miała preselekcję przysłony i to stąd się wzięło.

To po co jest w takim razie 'diafragm actuator'? Zdaje się, że ten element występuje w moim kicie 18-55 i to on przesuwany przymyka przysłonę.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pawelek-79, bo to jest odwrotność popychacza. On mówi puszce, jaka jest ustawiona przysłona na pierścieniu. Dzięki temu korpus z serii przed-stykowej wie, o ile przeliczyć wskazania światłomierza (pomiar dokonuje się na pełnej dziurze). Po czym, przed cyknięciem, korpus popycha popychacz, który przymyka do ustawionej mechanicznie wartości. I jest git.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Jaki duży Primo!

A to o to chodzi... A ja naprawde myślałam, że to kuchenka gazowa :oops:

Skocz do: