milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dzerry, mafia to raczej przy imprezach takich jak komunie, jadna firma/fotograf robi komunie bo ma pakt z ksiedzem, jesi ktos przyjdze i chce sprzedawac to go znajduja. To dokladnie tak jak w opisaniej przeze mnie sytuacji.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
dzerry napisał/a:
Na pogrzebach to nawet jeszcze latwiej ;-) dz.

Kurrr... nie wiedziałem, że mafia fotograficzna obskakuje już także pogrzeby :shock: Co za czasy. Pewnie i na OIOMach w szpitalach też już są :?: ... Zresztą to logiczne. Każdy chciałby mieć w rodzinnym albumie fotoreportaż z agonii bliskiej osoby. Ciekawe czy do takich zdjęć lepsza jest stałka, czy zoom ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
milo napisał/a:
dzerry, mafia to raczej przy imprezach takich jak komunie, jadna firma/fotograf robi komunie
Jest jeszcze mafia przedszkolno - szkolna ;-) Wyobrazacie sobie jaka to kapucha obskoczyc pare szkol i przedszkol i jeszcze ze dwa zlobki, a do tego jak jeszcze masz do tego swoj lab ;-)

dz.

[ Dodano: 2007-05-13, 20:43 ]
cypis napisał/a:
Ciekawe czy do takich zdjęć lepsza jest stałka, czy zoom ;-)
Pociagnalbym ten watek, ale dla dobra swojego i forum sie powstrzymam ;-)

dz.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
dzerry napisał/a:
Jest jeszcze mafia przedszkolno - szkolna
to akurat spotkałem, działa niestety prężnie. Ale czyja to wina? Dyrekcji tych szkół, bo to własnie dyrekcja wyraża zgodę na organizację owych zdjęć w godzinach zajęć. :evil: :roll:

Cytat
Jest jeszcze mafia przedszkolno - szkolna

Tez to znam z autopsji, to jest najlatwiejszy zarobek dla tych ludzi. Ok 5000zl za nic...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam do dzisiaj zdjęcie mojej skromnej osoby z Marusią. Klasa chyba II.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z Porą Reraxu?
Żorż - dawaj!!!

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie ma co się bać konkurencj w czasie ślubu.Bać się należy braku doświadczenia opanowania sprzętu wyłączenia automatyki,znajomości ceremonii.Psychiki księdza też.Jeszcze jedno w diabły wyłączajcie AF to do niczego nie prowadzi.Niestety nawet AF Nikona D200 jest za powolny.Głębia ostrości wystarcza całkowicie.Pomiar ostrości w trudnych warunkach jakie panują na ślubach uniemożliwia stosowanie pomiaru ostrości niestety.Nie bać się zbliżeń i powtarzać portretowe ujęcia lub wspólne młodych czy się to komuś podoba czy nie.To zdjęcia mają swiadczyć o fotografie a nie jego strach w czasie ceremonii.Czasem trzeba przeszczepić oczy z innego ujęcia a zawsze poprawić zdjęcia każde z osobna.Pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Michu napisał/a:
dawaj!!!

Co??? Mam to publicznie pokazywać??? :shock:

[ Dodano: 2007-05-13, 21:38 ]
Już wiem jaki z tego zrobieę użytek :evilsmile:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Żorż - pytanie. Całe forum na to czeka. Raz, że Pola, dwa, być może w końcu niektórzy uwierzą w to, że kiedyś też byłeś młody.

[ Dodano: 2007-05-13, 21:46 ]

slivus  Dołączył: 05 Sie 2006
Stachu napisał/a:
Słyszałem, że fotografowie ślubni działają jak mafia.

miałem dzisiaj sobie pofocić komunie ale chyba jakaś mafia wczoraj w nocy podrzuciła wódke i nie byłem w stanie, tzn byłem w stanie ale upojenia :mrgreen:

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
W tym obszarze też mafia:

costa, to jest gorsza mafia bo rece i nogi lamia... Lichwiarze pod przykrywka...

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
milo, tez komunie przechodzilem ostatnio i w tym roku bylo bez zadnych przepychanek.
Ale jak 2 lata temu chcialem zrobic kilka zdjec siostrze na komunii, to za kazdym razem fotograf na chama mi w kadr wchodzil. Wkoncu nie wytrzymalem i cos do niego burknalem.
Popatrzyl sie krzywo i z politowaniem na mojego, wtedy, kompakta i dalej focil.
Chwile potem przyszla siostra zakonna i KAZALA mi sie odsunac (nie wiem z jakiej paki), w zwiazku z moja wrodzona niechecie do wszystkiego co wyglada jak pingwin wynikla kolejna nie przyjemna rozmowa.

Jak narazie wszyscy zawodowi fotografowie jakich spotkalem to totalne dupki.
Biora, qrcze 8 zloty za odbitke 10x15, plytke ze wszystkimi zdjeciami dostaniesz jak wszyscy rodzice ją kupią a plytka w promocyjne cenie 90 zloty. Za film na DVD kolejne 90 zloty, ale taka cena tylko jak wszyscy rodzice wezma!
Rozumiem ze trzeba z czegos zyc, ale to jest ostre rzniecie klienta w 4litery, a to dlatego ze nie ma konkurencji, rodzice nie moga wybrac np.tanszej oferty innego fotografa, wiec ten co ma umowe z kosciolem winduje ceny.
Ciekawe ile kosciol z tego dostaje....

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Mafie przedszkolno-szkolne są mocno zorganizowane. Koleżanka z dziećmi w problematycznym wieku mówi, że wpadają, już nawet bez zapowiedzi, robią stylizowane zdjęcia dzieciakom, a potem rodzice przy okazji odbioru widzą kolejne nowe zdjęcia... "tylko 10 zł - a taka pamiątka"...

cotti, w przedszkolu to byla masakra, byl okres ze co miesiac foty dzieciakom strzelali.
Dyrektorka stracila prace, rodzice sie zbuntowali....

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
beribazoo napisał/a:
Chwile potem przyszla siostra zakonna i KAZALA mi się odsunac
Miala racje. Czy to tak naprawde zrozumiec, ze to nie jest Kodak Moment?

dz.

dzerry napisał/a:
Miala racje. Czy to tak naprawde zrozumiec, ze to nie jest Kodak Moment?

Wiesz co innego jak bym sie tam pchal i caly czas krecil wokol tego oltarza. Stalem sobie daleko, podeszlem zeby strzelic 5 fotek i chcialem odejsc.
Poza tym, jestem Polakiem, do tego mlodym i zywiolowym. Jak mi ktos KAŻE sie odsunac i do tego jest pingwinem to mnie zlosc zalewa i wcale nie mam zamiaru go posluchac, wrecz przeciwnie.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
beribazoo napisał/a:
do tego jest pingwinem to mnie zlosc zalewa
mnie też krew zalewa, jak muszę pokazywać bilet w autobusie [miesięczny mam zwykle głęboko schowany], zalewa mnie jak widzę młodych i dociera do mnie, że z każdym dniem oddalam się od tego pięknego wieku...

zauważ, że nie użyłem ani słowa kanar ani sikorki, proszę więc o więcej szacunku do ptaków, nawet jeśli są to nieloty.

Preferencje polityczne i sprawy wiary [zwłaszcza w kontekście myśli negatywnych] pozostawiamy przed wejściem, czyli tam, gdzie zakładamy krawaty

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
tref, a ja co mam zakładać? Chyba trochę odstaję. Suknię wieczorową, czy wystarczy koktailowa?

Skocz do: