ClicoFantastico napisał/a:Sigma Super-Wide 24mm f/2.8 (ta sama o której pisze matb). Z testów na photodo wynika że to chyba najostrzejsza 24-ka jaką kiedykolwiek zrobiono. Pobiła Nikkora, Zeissa i Leitza . Na photozone też ją chwalili (wersja AF). Ma bardzo ładny, kremowy bokeh i bardzo małą minimalną odległość ostrzenia. Mam ją (niestety MF, ze stykami) i faktycznie na 2.8 jest żyletka. Inna sprawa to praca pod światło, trzeba uważać. Cały czas poluję na wersję AF .
Canon 50D + Kit + 50mm 1.8
EOS 5D, 30| C35/2 | C50/1.8 | S17-35/2.8-4.0 | T 80-200/2.8 |
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
EOS 5D, 30| C35/2 | C50/1.8 | S17-35/2.8-4.0 | T 80-200/2.8 |
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
FraZa napisał/a:jest jeszcze M 28/3.5 - całkiem przyzwoity, super ostry w całym zakresie, za 300 zł pewnie się kupi
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
FraZa napisał/a:wojtekk: no nie mów, u mnie leży nieużywany od momentu zakupu FA 35/2
zdjęcia z niego jakoś nie zachwycały ale były przyzwoite i bardzo fajna ogniskowa na cyfrze, od biedy można ludzi cyknąć a do plenerów też niczego sobie. Tylko trochę ciężko się ostrzy, zwłaszcza bez muszli i matówki klinowej
wojtekk napisał/a:1. Nie mam cyfry
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
SeizeThePicture napisał/a:Szczęśliwy człowiek!
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:Zdjecia na ebaya tez juz telefonem robisz?
wojtekk napisał/a:radekone napisał/a:Zdjecia na ebaya tez juz telefonem robisz?
Tak :) Serio!
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
SeizeThePicture napisał/a:radekone, pewnie znowu trochę wojtekk kłamie
K10D+matówka Zenit ET & P3N plus sporo różnych szkieł
matb napisał/a:M 28/3,5 jest zdecydowanie lepsze od każdej wersji M28/2,8. Od 2,0 jest ciemniejszy, i to jego główne upośledzenie względem obiektywu z banera.
piotrecius napisał/a:Miałem przez pewien czas równolegle SMC K24 f2.8 i Tamrona Adaptall-2 24mm f2.5. SMC było nieznacznie ostrzejsze i zdecydowanie lepiej mi się nim ostrzyło
SMC K24 f2.8piotrecius napisał/a:choć na zdjęciu było chyba tyle samo szczegółów co z K24.