Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
Czy zapłacę cło za szkło ze Stanów ?
Kiedyś kupiłem za wielką wodą interfejs do komunikacji ze sterownikiem za 49$ plus przesyłka (łomatko - prawie tyle samo kosztowała sama przesyłka). Jak listo-nosz przywiózł mi go do domu to zażądał jeszcze 67,- jakiejś opłaty (cło?). Zabecalowałem bo mi trza było szybko...
Teraz się zastanawiam nad zakupem szkła. Czy wydrą jeszcze ode mnie cło ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
olać cło. VAT się liczy, Wydrą, a jak nie zapłacisz to sprzętu nie zobaczysz.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
znajdź numer w necie i zadzwoń na informację celną (bodajże do Izby Celnej w Katowicach dzwoniłem), mnie udzielono zawiłej ale kompetentnej informacji

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Yanoosh napisał/a:
Czy wydrą jeszcze ode mnie cło ?

http://podatki.gazetapraw...ro_bez_cla.html

Jak napisał guerilla, zostanie doliczony VAT i to nie tylko od wartości szkła a od sumy wartości zakupu + koszt transportu.
Jeżeli na fakturze koszt transportu nie będzie wyodrębniony, VAT za transport zostanie policzony od kwoty 100$ (wg stanu na grudzień 2008?/styczeń 2009?)

Łucja  Dołączyła: 12 Maj 2009
A jesli nie ma żadnego rachunku, bo obiektyw lub cokolwiek innego przysle ciocia?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Łucja, to UC i tak może zażądać rachunku, ew udowodnić że obiektyw przysłała ciocia, i że to używany prezent

jak ci się nie uda przekonać urzędnika, to naliczą pewnie cło i VAT (szczególnie to boli) na podstawie jakiejś średniej ceny rynkowej, która w przypadku nowego obiektywu nie jest raczej trudna do ustalenia

no ale pozostaje mieć nadzieję, że paczka nie zainteresuje urzędników celnych

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
wydaje mi się że najjaśniej wytłumaczony problem jest tu (cytat z dyskusji do artykułu z linku podanego przez dickketta) :

#

8: pracownik administacji celnej z IP: 145.237.72.* (2009-04-21 09:58)

Upominki przesyłane przez osobę fizyczą do osoby fizycznej zwolnione są od cła i podatku do równowartości 45 euro. W tym przypadku chodzi o zwykłą wartość towarów, a nie o wartość celną, a więc bez kosztów transportu i ubezpieczenia. Dla towarów o wartości powyżej 45 EURO, ale nie przekraczającej 700 euro, stosuje się stawkę ryczałtową w wysokości 2,5%. Od towarów o wartości powyżedj 700 euro stosuje się stawki celne określone we Wspólnej Taryfie Celnej.
Od przywozu pozostałych towarów (np. od firmy do osoby fizycznej czy też od firmy do firmy) o wartości do równowartości 150 euro (również wartość towaru) nie pobiera się cła. Od towarów do równowartości 22 euro nie pobiera się również podatku. Od towarów, które przekraczają 22 euro do 150 euro -nie pobiera się cła ale pobiera się podatek.
Uwaga!!!
Od towarów zakupionych w drodze zamównienia wysyłkowego ( np. w sklepie internetowym) nie ma zwolnienia od podatku. Zawsze pobiera się podatek, niezależnie od wartości przesyłanego towaru.
Inną kwestią jest sposób naliczania tych opłat. Cło nalicza się zawsze od
wartości celnej towaru ( wartość towaru+ koszty transportu i ubezpieczenia).Jeżeli jest to towar akcyzowy, to akcyzę nalicza się od wartości celnej towaru powiększonej o należne cło.
VAT nalicza się od wartości celnej towaru powiększonej o należne cło, a jeżeli towar jest akcyzowy- to VAT nalicza się od wartości celnej towaru powiększonej o należne cło i podatek akcyzowy. To są wszystkie opłaty pobierane przez urzędzy celne.
Jeżeli ktoś korzysta z usług agencji celnych ( są to prywatne podmioty gospodarcze działające w Państwa imieniu przed organami celnymi) to musi się liczyć z dodatkowymi kosztami na konto tych podmiotów. Tych opłat nie pobierają urzędy celne.
Zawsze radziłabym przed dokonanie transakcji skorzystać z pomocy informacji celnych, które znajdują sie we wszystkich izbach celnych oraz w Ministerstwie Finansów . Nie będzie wtedy żadnych kłopotów i rozczarowań.

Łucja  Dołączyła: 12 Maj 2009
opiszon, no ja dokładnie to myslałam o starych czarnych płytach a nie o obiektywach,
nie wiem po prostu czy by mnie na jakies dodatkowe koszty celne taki prezent nie naraził.. :-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Yanoosh, powyżej wartości chyba 20 USD mogą VAT wyrwać, zależy co napisze nadawca.
Zamawiałem 2x:
1) paski Optecha 50USD + przesyłka = odpuścili
2) kasetę do aparatu 85 USD + przesyłka = musiałem dopłacić 22%

w przypadku (2) nadawca napisał "camera" i tak sobie pomyślałem, że dzięki temu wszedłem w machinę celną, potem tłumaczenia, że używane, stare, że to część zapasowa, itp - nie działają

najfajniejsze jest, że państwo Rzeczpospolita Polska ma złodziejski proceder, że płacisz VAT nie od wartości sprzętu, ale od wartości sprzętu + od opłaty za przesyłkę razem wzięte..
za niedługo pewnie wprowadzą dodatkowe opłaty - opłata klimatyczna, opłata od zużytego długopisu celnika, dietę celnika, itp.
no i do tego wszystko dodadzą oczywiście co? VAT... :-)

apioo  Dołączył: 07 Paź 2008
SQ6GIT napisał/a:
w przypadku (2) nadawca napisał "camera" ...

To co najlepiej pisać?znajomy mi mówił, że w przypadku obiektywu ze stanów który ktoś mu wysyłał było napisane"używana maszynka do tatuażu"i obyło się bez cła:)

apioo, nie wiem na 100% czy to było ważne, co napisał, ale wg mnie jak pisze ktoś "camera" to celnikowi receptorki się uruchamiają i już jesteś w machinie... :-)

myślę, że jak ktoś napisze camera, to wtedy z automatu działają z vatem..

Heh, śledzę fajnego takumara na ebay'u w usa, ale jak pomyślę, że dowalili by mi do niego cło i vat to nie wiem czy lepiej nie odpuścić :evil: a jakby się na to nie patrzeć używka na maxa..... :roll:

apioo, to różnie bywa, ale najlepiej pewnie jak masz kogoś, kto mógłby to w torbie przewieźć dla Ciebie.. (ale to pewnie wiesz)

SQ6GIT napisał/a:
ale najlepiej pewnie jak masz kogoś, kto mógłby to w torbie przewieźć dla Ciebie

W najbliższym czasie niestety nikt(z potencjalnych przemytników ;-) ) nie wybiera się do Polski :-)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Domyślam się że mnie okrzykniecie mistrzem archeologii, ale odkopię temat. Otóż wpadła na cle lampka która do mnie z kraju ryżem płynącego szła. Dostałem list z UC i wszystko było by piękne, gdybym tylko musiał zapłacić te 8% + VAT + pewnie jakieś opłaty. Ale oni chcą jakiś druków (SAD) których wypełnienie z tego co różni ludzie piszą zajmuje wieczność. Ma ktoś doświadczenie w tych sprawach i wie jak to bezboleśnie załatwić?

Bruinen, druki SAD to są wtedy potrzebne, jak kupowałeś na firmę - wtedy nie pomogę (no i prawdopodobnie dupa blada, bo to powinieneś przez zakupem załatwić)

jak kupowałeś prywatnie, na osobę fizyczną, to idziesz do UC (albo wysyłasz pocztą - ale jak pójdziesz pieszo, to załatwisz od ręki) wraz z następującymi wydrukami
- wydruk transakcji z PayPal (musi być na niej opisane co kupiłeś - czyli tytuł aukcji, oraz kwota)
- wydruk aukcji z eBay

jeżeli to nie był eBay to musisz załączyć w zależności co masz
- wydruk korespondencji mailowej ze sprzedającym
- wydruk wymienionych PW na forum z którego kupowałeś
- wydruk jakiegoś potwierdzenia zakupu ze sklepu internetowego - np Adoramy
- potwierdzenie przelewu z konta bankowego

wszystko to dowiedziałbyś się dzwoniąc do UC - oni nie gryzą :!:

aha, jeżeli masz adres doręczenia inny niż adres zameldowania, to mów o tym od razu i wypełniasz wtedy dodatkowy druczek (oświadczenie o tym, że jesteś adresatem)

to chyba wszystko
no i polecam przejść się do UC samodzielnie, jeżeli masz czas - jak pójdziesz rano, to załatwisz sprawę od ręki

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
opiszon, US mam w Zabrzu, a jestem z Krakowa, ale i tak masz u mnie dobre piwo, dzięki wielkie :-B

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
UC w Zabrzu przyjmuje e-maile. Ja im potrzebne dokumenty wysłałem w pdf-ach, naliczone opłaty uiściłem potem na poczcie przy odbiorze paczki.

Bruinen napisał/a:
US mam w Zabrzu, a jestem z Krakowa

oj, to daleko
ja mam z pracy do Pocztowego UC 15 minut piechtą
jak nie ma kolejki, to się w godzinę wyrabiam (30min na załatwienie sprawy wystarcza czasami)

no a jak tak, to rzeczywiście wyślij e-mailem skoro przyjmują

Skocz do: