Michał Wochna
Kupa sprzętu i brak czasu.
michalwochna napisał/a:Wymyśliłem, że najtańszym i względnie bezpiecznym, szybkim i pewnym rozwiązaniem będzie zakup serwera plików NAS.
michalwochna napisał/a:nie mam czasu na stawianie serwerów na linuksie i obsługę tego.
romeoad napisał/a:Z opisu wynika, że to niezbyt duża firma, więc taki QNAP się dość dobrze sprawdzi a przy okazji nie zabije ceną. Możesz rozważyć jeszcze rozwiązania Synology i G-Tech. Wszystkie trzy uchodzą za porządne i ludzie ich używający chwalą ich produkty.
romeoad napisał/a:Życie jest za krótkie, żeby stawiać linuxy, lepiej użyć gotowca a zaoszczędzony czas spędzić na robieniu zdjęć :>
Michał Wochna
romeoad napisał/a:Po jakimś czasie możesz dodać jeszcze jedno urządzenie (np. sam dysk w obudowie eSATA) na który będziesz zrzucał dane, żeby je przenieść w inne fizycznie miejsce po zabezpieczeniu.
Pentax K-x DA-L 18-55mm F3,5-5,6 AL + DA-L 50-200mm F4-5,6 ED, SMC-M 1.7 50mm, Velbon DF-60
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
Michał Wochna
michalwochna napisał/a:Czy do takiego rozwiązania z FTP coś jeszcze będzie mi potrzebne? Tzn. stałe IP chociażby?
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
papcio napisał/a:Niekoniecznie, ale dobrze by było, można to obejść. Przy zmiennym IP jest choćby serwis dyndns i mamy stały adres domenowy. Jedyna usługa, która nie będzie na tym rozsądnie działać to poczta, jeżeli postawisz serwer poczty na zmiennym IP to natychmiast zostaniesz zaliczony do spamerów.
papcio napisał/a:Namawiam do poczytania o FreeNAS, jest to bardzo elastyczne rozwiązanie, a przy tym koszty są rozsądne (można stary sprzęt wykorzystać)
izbkp napisał/a:1) do każdego komputera dołóż drugi dysk, na który przy starcie systemu będzie się zipował backup najważniejszych plików. Można tak wykonywać kopie codzienne i comiesięczne. I określić, że kopie codzienne kasowane są po 30 dniach a te miesięczne po roku.
Michał Wochna
izbkp napisał/a:do każdego komputera dołóż drugi dysk, na który przy starcie systemu będzie się zipował backup najważniejszych plików. Można tak wykonywać kopie codzienne i comiesięczne. I określić, że kopie codzienne kasowane są po 30 dniach a te miesięczne po roku.
Papcio
Michał Wochna
michalwochna napisał/a:Czy tworzenie takich kopii da się normalnie w Windows zrobić? Czy też potrzebne będzie mi inne oprogramowanie?
papcio napisał/a:Tego się nie robi na tej samej maszynie.
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Michał Wochna
boso
jitt napisał/a:michalwochna, jaki to router?
dawno nie spotkałem urządzenia, które nie ma możliwości przekierowania portów
Michał Wochna
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
boso
Cytatmichalwochna, inny router, albo wujek google
przy czym upgrade/zmiana firmware może wymagać jakichś poważniejszych zabaw
Michał Wochna
KX DA18-250 FA35/2.0 540FGZ M35/2.8 M50/1.4+1.7+2.0 M80-200/4,5 M200/4.0 A50/1.7+2.0 K50/1.4 K35/2.0 +20innych
- k10d+grip+matowka z klinem DA18-55, FA50/1.4, M100/2.8, K200/2.5, Sigma10-20, M28/2.8+3.5, M135/3.5, Tele x1.7 AF (z manualnych robi AF)