Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  Nowy Samsung Raw Converter 4.0.0.11 nowa jakość i szybkość!!
Nikt na forum nie wspomniał że można sobie ze stron Samsunga pobrać nową wersję SRC 4.XX.
Postanowiłem sprawdzić co nowego daje ta wersja.

Na początek wykonałem test prędkości przetwarzania DNG.

Stara wersja 3.2.xx

poj. DNG przetwarza w 10,09 sek.

Przetworzenie serii 7 DNG następuje w czasie 1 min. 18,78 sek.

Nowa wersja 4.0.0.11

poj. DNG przetwarza w 6,09 sek.

Przetworzenie serii 7 DNG w 40,00 sek.

Tak więc widać mniej więcej ok. 2 krotny wzrost wydajności aplikacji !!!!

Miniatury zdjęć z plików DNG są nieco mniejsze ale tworzą się też dużo szybciej....

Oprócz tego pojawiły się nowe opcje demozaikowania wyciągające więcej szczegółów ze zdjęć których jeszcze nie testowałem.

Teoretycznie powinna się związku z tym poprawić także jakość plików wyjściowych jpg/tiff.

Zachęcam wszystkich posiadaczy aparatów Samsunga do pobrania tego softu...

MichałD  Dołączył: 12 Sty 2008
Witaj,

czy mógłbyś wrzucić nową wersję na jakiś zewnętrzny serwer?

Na stronie samsunga nie znalazłem w/w wersji, a na samsungimaging.com nie mogę się zarejestrować :evil: (cały czas wyrzuca komunikat o błędnym kodzie z obrazka - próbowałem kilkanaście razy na różnych przeglądarkach)

Trzeba sobie pomagać :-)

Zgodnie z życzeniem pliczek do pobrania :

20101011093217293.zip

MichałD  Dołączył: 12 Sty 2008
Serdecznie dziękuję :-D

Zassane, zainstalowane i wieczorem trzeba będzie sprawdzić co i jak. Z zaobserwowanych na szybko - program bez problemów ładuje "ustawienia/historię edycji" poszczególnych rawów z wcześniejszej wersji, a i uruchamia się trochę szybciej.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Markus, ode mnie również wielkie :-B za wstawkę.Szczerze mówiąc ten soft co dostałem z Samem wogóle nie przypadł mi do gustu.Zaraz zainstaluje i sprawdzę czy mi podchodzi. Chociaz musze przyznać ze do Lightrooma podchodziłem kilka razy zanim stwierdziłem ze jest całkiem dobry.Być może teraz będzie podobnie z Samsung Raw Converter. Tak czy inaczej dzięki również

Nie ma sprawy.
Mi też kiedyś w ten sposób ktoś pomógł...

SRC to przebrandowany Silkypix Developer Studio 4.XX.

Cena 524,33 zł :-)

Ponieważ od początku używam Silkiego dla mnie LR wydaje się dziwny...:-)

Silki to mój osobisty wzór ergonomii.

Prosty na początku a ze wzrostem umiejętności można zrobić w nim prawie wszystko.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
To dobry program, choć wersja z przed 2 lat była IMHO za wolna do komfortowej pracy. Używałem go z przyjemnością, jednak przy wołaniu tego samego zdjęcia w LR i SRC, efekt był zawsze ten sam. Zdjęcie wywołane LR podobało mi się bardziej - niestety.

A ja jestem po pierwszych próbach. Wedla mojego gustu interfejs niezbyt przyjazny w stosunku do Lightrooma czy Capture one. No nic bawię się dalej,może się zintegruję :lol:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
andybond napisał/a:
do Lightrooma podchodziłem kilka razy zanim stwierdziłem ze jest całkiem dobry.

jest profil do GX20 w LR?

A gdzie to w programie sprawdzić?Do tej pory nie zastanawiałem się bo kolory były poprawne.Patryk ale jak mi podpowiesz gdzie to znaleźć to poszperam i odpowiem.

[ Dodano: 2010-10-20, 15:05 ]
Z tego co wiem to ACR ma profil GX-a z CameraRaw i w folderze Użytkownicy\All Users\Adobe\CameraRaw\Camera Profiles\Adobe Standard\SAMSUNG GX20 Adobe Standard.dcp
Czyli wynika że ma

no właśnie ja mialem zawsze problem z kolorystyka raw w wywoływarkach więc jakis czas temu dałem sobie spokój jak WB trzeba poprawic było to używałem Samsungowego softu a reszte juz robiłem w PS na jpg
będę więc musiał na nowo popróbować ;-)
Andrzeju a czym dokładnie obrabiasz RAW?

Cytat
Andrzeju a czym dokładnie obrabiasz RAW?

LR lub PictureOne. W PO nie ma profilu dla GX20 i przy wołaniu każdego zdjęcia trzeba na nowo przestawiać na profil np. Pentax K20D dlatego Lightroom jest na pierwszym miejscu ze względu na większą ergonomię przy obróbce większej ilości zdjęć.
Poniżej sampel otwarty w obu programach bez dotykania jakiegokolwiek suwaka.W PO profil ustawiony na K20D. W PS zdjęcia połączone i zmniejszone-nic więcej.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Patrząc na koszulkę (choć jej nie znam) przypuszczam, że w PO kolory są wierniej oddane.

plwk, no właśnie nie wiem.Jak młody wróci do domu to pokaże mi tego t-shirta a wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć.

andybond,
a mozesz dac dla porównania jpg "wszczepiony" w RAWa np za pomocą FastStone
bo u mnie to co ustawialem w wywolywarkach min RawTherapee które niby ma profil dla GX20 obraz znacznie sie roznmil od tego co widzialem na ekranie lcd w aparacie

joker333,akurat cały Krym robiłem w DNG czyli jpeg niet :-/
OK wrócił Junior.Po próbach pod rożnymi rodzajami światła doszliśmy do wniosku że prawda jest pośrodku ;-) Z racji tego że koszulka znajduje się w cieniu to kolor z PO jest za bardzo intensywny natomiast z LR trochę za blady,przesunięcie suwaka Saturation w LR na +3 daje chyba najbardziej wierne oddanie koloru koszulki.Natomiast ujęcie saturacji w PO daje ten sam efekt.
Gdybym to ja wiedział jak w obu programach zapisać sobie swoje ustawienia to było by super.

andybond napisał/a:
w DNG czyli jpeg niet :-/

a mi nie chodzi czy robiles w raw czy raw+ masz faststone image viewer?
jesli tak otworz nim tego dng i zapisz to co sie pokaze jako .jpg ;)

Chwilkę cierpliwości zaraz zobaczę w tym Faststone. A robiłem tylko raw.

andybond napisał/a:
Chwilkę cierpliwości zaraz zobaczę w tym Faststone. A robiłem tylko raw.
on korzysta z jpg zapisanych w raw dlatego jest tak diabelnie szybki podobno i tak dobrze oddaje to co widziało sie zapisane na lcd aparatu....szczerze to odkad go używam nie mam pojęcia po co w aparacie jest funkcja RAW+ :mrgreen:

Okazuje się że Faststone tak samo oddaje kolory jak IrfanView.
A tu jpg z programu-również nietknięte poza przycinką.Gdyby Irfan miał większe możliwości korygowania ekspozycji na pewno bym z niego korzystał w większym zakresie jak z wywoływarek.

Skocz do: