Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
ustaw sobie pod przyciskiem OK wyzwalanie migawki bez wymagania potwierdzenia ostrości, to najlepsze wyjście

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najprostsze wyjście to pracując z obiektywem manualnym przełączać body na manual.

5ession  Dołączył: 01 Sie 2008
Witam, mam mały problem z moim nowym obiektywem. Chodzi właśnie o SMC M 50/1.7 .
Nie mam problemów ze spustem jak kolega, tylko z przysłoną. Jak wkręcam obiektyw w bagnet, do momentu kiedy robi klik to nie potrafie zmieniać przysłony na pierścieniu.Przekręcając pierśćień z np. 1.7 na 22 w wizjerze ciągle jasno jak na 1.7, a przysłona oczywiście zostaje na 1.7.
Wszystko działa dobrze dopiero jak odkręce obiektyw gdzieś w 50%, tylko wtedy przy ustawianiu ostrości i kręceniu pierścieniem przysłony istnieje ryzyko,że obiektyw poprostu poluzuje się i wypadnie z bagnetu ;/
Ktoś wie jak temu zarzdzić?? Rozumiem, że ta blaszka po wew. stronie obiektywu przemieszcza się wraz z pierścieniem przysłony, a jak ją docisne to otwiera na maxa;/

Mam k10d, prosze o pomoc.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Tak ma być.

Stachu napisał/a:
Tak ma być.
To znaczy, że mogę focić tylko na pełnej dziurze ? :cry:

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
5ession napisał/a:
To znaczy, że mogę focić tylko na pełnej dziurze ? :cry:

Aparat ustawi odpowiednią przesłonę w momencie wciśnięcia spustu migawki.

Co mnie w bambusa ładujecie ? :P
Przecież ten obiektyw nie ma styków, więc jak ?

Popychaczem.

W takim razie coś nie tak, bo u mnie to nie działa zbytnio ;/
Rozumiem, że popychacz nie odczyta(ustawi) wartości przysłony gdy mam oznaczenie F-- ?

I żeby było jasne, aparat nie ustawi odpowiedniej przysłony, tylko zwolni popychacz, który otwiera przysłonę. Pobaw się obiektywem "na sucho", kręcąc pierścieniem przysłony i ruszając dźwigienką/popychaczem na bagnecie to zrozumiesz (przynajmniej powinieneś :-P ).

Hehe, zapomniałem od czego jest zielony guzik w trybie M :oops:

Dzięki :mrgreen:

kowalski89  Dołączył: 11 Cze 2008
przepraszam że taki staroć odkopuje ale mam podobny problem z pięćdziesiątka. Podpinam ją pod kasetkę i niestety ale nie ważne jaką ustawię wartość przesłony to i tak zdjęcie robi na pełnej dziurze. Mam jeszcze 135-tke która działa na tej samej zasadzie jednak w niej problem nie występuje. Pomożecie?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
a używasz "magic button'a" dla okreslenia poprawnej ekspozycji ??

tzn? Robię zdjęcia na manualu więc wydaje mi się że żadne buttony tutaj nie powinny mieć żadnego znaczenia... kurcze naprawdę nie wiem...tym bardziej że jak już pisałem technicznie 135-tka jest tak samo zbudowana a wszystko gra...

edit-chyba wiem o co Tobie chodziło...jak naciskam AE-L to słychać że przesłona się przymyka i ładnie dobiera mi czas... jednak nie wiem jak to zrobić aby podczas zdjęcia też się przymykała

edit2-niestety ale to chyba tylko popychacz(?) taki dzwięk wydaje bo przesłona ani drgnie

a popychacz w body trafia w dźwigienkę w szkiełku ?? u mnie kiedyś odchylenie o 0,5 mm powodowało nie działanie przysłony... i oczywiście frustrację ;-)

ciężko mi powiedzieć przy przykręconym obiektywie :-) Ale wszystko wskazuje na to że tak właśnie jest... Jak możne ewentualnie przedłużyć dzwigienkę w obiektywie w takim razie?

Edit- Widzę że jesteś z trójmiasta-masz u mnie zgrzewkę piwa :-) wystarczyło odgiąć dźwigienkę...

Wielkie dzięki chłopie!!!

nie przedłuzyć tylko podgiąć w jedną bądź drugą strone... znaczy sie do soczewek albo od soczewek

Problem rozwiązany:) Jeszcze raz wielkie dzięki :-B

do czy od ?? ;-) :-B

Trzeba było wygiąć do :-)

Skocz do: