romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
fotonyf, musisz dokonać uaktualnienia do wersji LX :-D

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Tyle wiem, myślałem o tańszej wersji upgrade'u firmware'u, ale chyba się nie da :-D

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Słyszałem też, że firmware w wersji 645, szczególnie ten z literką d ma takie usprawnienie i ogólnie podnosi jakość obrazu :-D

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
zyde napisał/a:
1) kod maszynowy <> asemblera ( kod maszynowy jest jeszcze szybszy, stosowany w wojskowych urządzeniach )

Kod maszynowy stosowany jest we wszystkich urządzeniach - jest to po prostu jedyny kod, jaki rozumie procesor. Drogi dojścia do tego kodu są różne, najbardziej niskopoziomowy jest właśnie asembler. Mając do dyspozycji listę instrukcji danego procesora możesz na podstawie kodu w asemblerze sam wygenerować kod maszynowy.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
AreKc napisał/a:
Mając do dyspozycji listę instrukcji danego procesora możesz na podstawie kodu w asemblerze sam wygenerować kod maszynowy.

I odwrotnie. Z kodu maszynowego możesz wygenerować program w asemblerze (uproszczony bo bez właściwych nazw, komentarzy) poprzez disasemblację, tylko że według zyde, Twój program będzie wtedy działał wolniej (tak wiem, czepiam się ;-) :-B ).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to jak już wchodzimy tak głęboko, to zanim zamilknę na wieki ;-) chciałem tylko napomknąć, że w procesie kompilacji kodu Javy, tworzony jest bajtkod - czyli kod maszynowy ...

... maszyny wirtualnej Javy

ach, gdyby stworzono rzeczywisty procesor Javy ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
zyde napisał/a:
asembler to język programowania !!niższego stopnia!!
brdzo szybki, ale i tak potrzebuje "zostać przetłumaczonym" na kod maszynowy...
każda grupa procesorów ma !!swój własny kod maszynowy!! dlatego pisanie programów w asemblerze jest w miarę "uniwersalne"...
Chcesz powiedzieć, że mój program w assemblerze dla Motoroli przylutowanej w C64 daje siębez problemu przenieść na procesor intela x86? :mrgreen:

Mnie bardziej interesuje czy taki skrypt daje się wykorzystać do czegoś sensownego - ot nawet kalkulator będzie ciekawy.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Poniższy post to mocny technobełkot, osoby niezainteresowane proszone są o pominięcie wypocin. Jednak nie można zostawiać błędnych informacji bez sprostowania.

zyde napisał/a:
kod maszynowy to same 0 i 1...
asembler to język programowania !!niższego stopnia!!
brdzo szybki, ale i tak potrzebuje "zostać przetłumaczonym" na kod maszynowy...
Przykro mi, że muszę Cię wyprowadzić z błędu, ale nie jest tak jak piszesz.

Każda rodzina procesorów ma swój własny assembler. Jest to zestaw instrukcji, które kompilator przekłada na kolejne bajty będące kodem maszynowym (w niniejszym wyjaśnieniu pomijam maszyny wirtualne np. Javy czy .NET - one po prostu mają dodatkową warstwę pośrednią). Assemblery na różne procesory wyglądają dość podobnie, jednak różnią się paletą instrukcji z powodu:
1) różnych możliwości procesora oraz dostępnych rejestrów
2) przyjętego nazewnictwa
np. kopiowanie danych:
move.w D0,(A1) dla Motoroli 68000 kopiuje 2 bajty z D0 do adresu wskazanego przez A1
mov word ptr [bx], ax dla procków x86 kopiuje 2 bajty z ax do adresu wskazanego przez bx
(jak widać, nie tylko sam mnemonik jest inny, ale i kolejność argumentów)

Wracając do meritum. Assembler to tylko mnemoniki, zrozumiałe i łatwe do zapamiętania przez programistę nazwy. Większość z nich są przekształcane 1:1 na kod maszynowy, czyli kolejne bajty (liczby) zrozumiałe dla danego procesora. Niektóre różne polecenia mogą dawać taki sam kod maszynowy (dawno nie pisałem, ale ile dobrze pamiętam np. lea dx, 12 i mov dx, 12 robią to samo, więc kompilator może to zoptymalizować i dać w rezultacie taki sam kod maszynowy - ale nie musi).

Słowem podsumowania. Assembler nie jest interpretowany przez procesor, to tylko zrozumiałe przedstawienie kodu maszynowego, by nie trzeba było pisać bajtowo - bo programistów byłoby 12 na świecie ;-)

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
Marooned napisał/a:
programistów byłoby 12 na świecie

10, i obydwaj pracowaliby dla Microsoftu.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
opiszon, mówisz masz: AU-J1000 na www.auroravlsi.com :D

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
zyde napisał/a:
stosowany w wojskowych urządzeniach
Chyba kilkadziesiąt lat temu, kiedy kompilatory były kulawe, a sprzęt bardzo powolny. Dzisiaj już nikt się w to nie bawi, tylko pisze w językach wyższego poziomu. Ewentualny kilku procentowy zysk w wydajności zostałby osiągnięty kilkukrotnie większymi kosztami zarządzania takim projektem.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Dzisiaj zarówno AMD jak Intel mają gotowe biblioteki do typowych, bardziej złożonych działań, zoptymalizowane na poziomie asemblera i dostępne w językach wyższego poziomu.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
KristoVeeR napisał/a:
Na dłuższą metę to nieużyteczne

...chyba, że jest jakaś komenda, dzięki której można przerwać skrypt dowolnym przyciskiem, bo na razie działa tylko "off" :mrgreen:

rychu napisał/a:
PO CO

A no PO TO, że złodziej wypatrujący ofiary, albo już po kradzieży, jak zobaczy, że na ekranie nam się nasze dane wyświetlają, i przeczesując ustawienia, nie znajdzie żadnej odpowiadającej za to opcji, może się zdezorientować i "dać se na luz".
Ale to tylko jedno z wielu zastosowań jakie może wpaść do głowy - gdyby była dostępna oficjalna dokumentacja dla języka tego skryptu...

[ Dodano: 2010-10-22, 19:55 ]
Kurde, ja tu pisze posty, a tu już parę stron nabiło :oops:

AreKc napisał/a:
10, i obydwaj pracowaliby dla Microsoftu.

dobre :lol:

huri_khan  Dołączył: 18 Gru 2009
Wracając do początku wątku to działa to także w K-x

MODSET.492
oraz autorun.492

Natomiast zauważyłem że w tym momencie nie mogę nagrywać filmów :(
Aparat wyświetla podgląd obrazu natomiast nie działają żadne przyciski, nawet pokrętło możemy ostawić na OFF a aparat dalej wyświetla podgląd obrazu :)

huri_khan, wygląda na buga

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
0 1 to nie są słowa a skoro to nie słowa to to nie język. // Filozofia mode OFF.

A zaczęło się od niewinnego wyświetlania napisów przy starcie aparatu. Kończąc na nieuczciwości polaków i na ingerencji w firmware.

To prawie jak zacząć gadać o maśle a skończyć na karmieniu krów :D

filozofia mode ON //

Język to usystematyzowany zbiór znaków, które dopiero później tworzą morfemy - słowa.
Więc jak najbardziej jest to język.

// filozofia mode OFF

:-P

Skocz do: