trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
upgrade CO4 do CO5-17 euro
Dostalem poczte z Phase One z takim fragmentem:

Cytat
Capture One 5 includes tools to help you save time, achieve incredible image quality and accelerate your workflow.
The offer is valid for an upgrade of Capture One 4 to 5 and expires October 24, 2010.
Capture One 5 is available on both the Windows and the Mac platform.
Use voucher quote: UPGRADETO5

Dziala. Poniewaz kazdy klucz aktywacyjny jest wazny na 2 rozne komputery wiec jest to okazja aby tanio (8.5 euro/PC) przejsc na CO5
Nalezy miec CO4 zainstalowany na 2 komputerach. Trzeba sprawdzic ustawienia profilu. Te ustawienia musza byc jednakowe przy aktywacji na kazdym komputerze. Na pierwszym trzeba najpierw wpisac stary klucz aktywacyjny, ktory zostanie skasowany ale tylko na pierwszym komputerze. Nastepnie nalezy sciagnac i zainstalowac CO5.2 na oba komputery. Nastepnie aktywowac obudwie instalacje tym samym kodem.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Okazja jest bo za 85 zł można mieć upgrade z CO 4 do CO 5.
Jakby były Samsungi wspieranie pewnie bym się skusił :-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Wszystko fajnie, ale tak jak napisał Markus to jest więcej niż 17euro, bo dochodzi VAT :-)
Ja mam jednak inny problem. Ściągnąłem sobie najnowszą wersję C1 i uruchomiłem wersję próbną, ale jest strasznie mało responsywna :roll: na ekranie przy przełączaniu między zakładkami widzę jak mi się odrysowują wszystkie okienka(przełączanie między zakładkami trwa nawet około 10sekund! :shock: ), w domu mam niby o wiele szybszy komputer, ale z tego co tu widzę to na starszym sprzęcie (Pentium IV HT 3.2GHz, 1GB RAM-u) to już się w wersji 5.2.1 nie da po prostu nic zrobić. Czy ktoś może potwierdzić, że na aktualnym sprzęcie wszystko śmiga? Nie mam możliwości sprawdzenia tego ale wersja 4.8.3 nie miała żadnych opóźnień.

Nie ma co się czarować.
Bez 2-4 rdzeni i min. 2 GB RAM obróbka 24 MB DNG nie może być komfortowa... :-)

Wszystko fajnie Markus, ale ja zarzuciłem mu 10MB nieskompresowane PEF-y z GX-1s, a to tylko 6Mpix! Poza tym nie czepiam się w tej chwili obróbki, bo ta wygląda normalnie (sam eksport do JPG-a trwa 15s), ale odświeżania zakładek z opcjami, bo to nie pozwala na żadną pracę nad plikiem, proces C1 pożera 100% procesora i cały system umiera na 5 a częściej 10sekund!

Myślę że to z powodu braku 2 rdzeni.
Zmiana procesora na lepszy pewnie dużo by pomogła...

No na pewno, bo w domu tego RAW-a zrzuca mi do pliku w około 3sekundy, na podgląd zmian też praktycznie nie muszę czekać, ale żeby zmiana zakładki tyle czasu zajmowała :shock: :evil:
Przez chwilę myślałem o uaktualnieniu, ale chyba sobie jednak je odpuszczę. Zmian dużych póki co nie zauważyłem (nie mam cierpliwości, żeby się przez wszystko przeklikać).

[ Dodano: 2010-10-23, 16:11 ]
Sprawdziłem sobie, że Phase One podaje jako minimalne wymagania dla wersji CO5 wymagane 2GB RAM-u, a dla wersji CO4 1GB, czyli stąd pewnie się wziął cały ambaras.
Zainstalowałem sobie w domu wersję próbną 5-tki i przy 4GB RAM-u, chodzi podobnie do 4-ki, podgląd zmian jest generowany jak gdyby odrobinę szybciej, za to sama generacja do JPG-a u mnie była wolniejsza, za to przy tych samych ustawieniach wygenerował mi parę kB-ajtów mniejszego JPG-a, do tego z odrobinę mniejszymi szumami, niestety sama generacja była trochę wolniejsza :-(
Ze "śmieszniejszych" rzeczy to wersja 5 podawała inną temperaturę barwową (dla pliku DNG, nie odpaliłem PEF-a) niż 4-ka.

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Na moim "wiekowym" kompie (Pentium IV 3GHz, HT; 2GB RAM; 128MB grafika Radeon 9600Pro) nie mam większych opóźnień z Capture One 5.2.1 (wersja non-pro). Uruchamia się wolno (na oko 30s), ale potem nie czuję większych spowolnień na PEFach z K10D (średnio 10MB na plik). Oczywiście jak pierwszy raz otwieram folder z kilkuset zdjęciami to lepiej jest odczekać minutkę aż zrobi te swoje proxy i miniaturki, ale potem jest porównywalnie do wersji 4.

Ja kupiłem licencję na v.4 rok temu w ColourConfidence jak były zniżki, kilka tyg. przed ogłoszeniem v.5. Napisałem do Supportu czy nie upgrejdnęliby mi program w tej niefartownej sytuacji no i się udało, całkowicie za friko, także nie narzekam. Dużych różnic nie ma w wersji non-pro, ale warto było np. dla podstawowej manipulacji kolorami (color wheel) czy też slidera Clarity oraz selektywnego kopiowania korekt do innych fotek. Jeśli poprawią redukcję szumów (bo daje mi gorsze rezultaty niż ACR 6.2 czy pluginy Noiseware i DeNoise5) to więcej właściwie mi nie potrzeba.

Skocz do: