daari  Dołączył: 23 Paź 2010
Problem z pierscieniami macro
Witam wszystkich,to mój pierwszy post,choc czytam forum od kilku lat.Kupiłem pierscienie posrednie do macro Cosina z przeniesieniem automatyki (bez AF). No i jest problem,nie ma przeniesienia...Aparat nie widzi przesłony w obiektywie tak jakby był zamocowany obiektyw bez styków.Pierscienie z jednej strony są o pomalowane na czarno,z drugiej błyszczą (ochromowane?) Czy problemem jest ta czarna farba?Aparat K10, obiektyw tamron 90 .

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
daari i tak ma to działać, są to pierścienie do pracy w trybie M z obiektywem z pierścieniem przysłon.
Jeżeli chcesz pracować z pierścieniami i w trybie Av to musisz kupić pierścienie ze stykami bo ten Tamron nie ma pierścienia przesłony i nie masz możliwości ustawienia ręcznie jej z poziomu obiektywu.

Tamron ma pierscień przysłon,a pierscienie mają styki(nie ma AF)!No i dlatego nie kapuje czemu nie działa :-(

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Rzeczywiście, zdjęcie było z drugiej strony.
Pracujesz w trybie M, ustawiasz żądaną wartość przysłony na obiektywie, mierzysz światło (korpus przymyka przysłonę do ustawionej) i po tym wszystkim możesz zrobić zdjęcie.
Pokaż zdjęcie tych pierścieni bo nie wszystkie pierścienie ze stykami współpracują z cyfrowymi korpusami.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No to styki gdzieś nie stykają. :-P Sprawdź po kolei każdy z pierścieni oddzielnie, potem parami i wyeliminujesz ten, który nie przewodzi. Domyślam się że są trzy w komplecie.

Próbowałem wszystkie trzy po kolei i nie działaja,raczej nie możliwe żeby wszystkie padły...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może jest problem tego typu, że jest o jeden styk mniej i w miejscu brakującego styku trzeba z pierścienia zdrapać lakier. Takie przypadki były na forum opisywane.

Jest szesc styków....szukam o drapaniu lakieru :-D

[ Dodano: 2010-10-23, 16:24 ]
Dziękuję pieknie :-D Problem rozwiązany,trzeba było zdrapac trochę lakieru i wszystko pieknie chodzi... :-B

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
trochę odświerzę. dziś trochę próbowałem "zabawy" z pierścieniami pośrednimi. Niestety podczas jednej z prób, tak mi się zakleszył 'zestaw" z jedynką, że nie ma siły tego rozkręcić. Można w imadło, ale nie chcę zepsuć. Czy Ktoś ma jakieś pomysły lub borykał się z podobnym problemem?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Masz pierścienie M42 czy PK ? Zakleszczył Ci się przy obiektywie, czy przy korpusie?

Mam coś takiego . A zakleszczył mi się jako zestaw, sam w sobie; ani przy korpusie, ani przy obiektywie. Po odkręceniu od korpusu i szkła nie mogę rozkręcić go, aby dodać dodatkowe pierścienie.

Salmo  Dołączył: 19 Lut 2011
Całość ogrzej gorącą wodą, następnie włóż do pojemnika z zimną wodą napełnionego tak by schłodzić tylko tą część, która jest zakończona gwintem zewnętrznym(jak śruba).
Miałem podobny problem z ruskimi pierścieniami M42 i pomogło :->

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Premislaus napisał/a:
Mam coś takiego . A zakleszczył mi się jako zestaw, sam w sobie; ani przy korpusie, ani przy obiektywie. Po odkręceniu od korpusu i szkła nie mogę rozkręcić go, aby dodać dodatkowe pierścienie.
.
Mam podobny zestaw,faktycznie po pierwszym nawet niezbyt mocnym zakręceniu trudno było odkręcić wiec potraktowałem gwinty MINIMALNĄ !!! ilością delikatnego smaru na teflonie czy silikonie(podarek od serwisanta kopiarek).
Na siłę tez można:imadło,na szczęki: aluminiowe nakładki,czucie w łapach przy zaciskaniu :lol: ,musi pójść oraz wersja LITE:gumowe rękawiczki ,w łapach uchwyt pudziana-musi puścić :-P ,choć porada temperaturowa też nie do pogardzenia

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Można wpuścić niewielką kropelkę oliwy do szczeliny na złączach

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
W imadle na pewno bym tego nie odkręcał, bo można coś niechcący pogiąć/porysować. Najlepiej w takich przypadkach działa trochę WD40 w szczelinę + różnica temperatur (można włożyć na 10 minut do zamrażarki, a potem zanurzyć na chwilę we wrzątku tylko tą część z gwintem wewnętrznym (jak nakrętka). Aluminium szybko przewodzi ciepło więc trzeba to zrobić szybko i sprawnie - żeby po włożeniu do wrzątku części z gwintem wewnętrznym część z gwintem zewnętrznym nie zdążyła się ogrzać.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Problem z tymi i podobnymi pierścieniami jest taki że są bardzo cienkie i podczas ściskania odkształcają się i zaciskają się gwinty. Nim mocniej ściskamy tym mocniej trzyma. Można spróbować chwycić pierścień trzema palcami za brzeg bagnetu, wskazującym i środkowy od wewnątrz a kciukiem od zewnątrz. Nie zmienia to faktu że jak się zaciśnie solidnie to może być trudne. Oczywiście smary oraz chłodzenie i grzanie również pomaga, ale nie zawsze jest pod ręką smar czy lodówka. Również odradzam imadło, można tylko popsuć.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Makler napisał/a:
.. Również odradzam imadło, można tylko popsuć.

IMADŁO :!: ,
dlaczego wszystkim kojarzy się to ze szczękozaciskiem na amen :?: ,
ja użyłem imadła z aluminiowymi nakładkami z MINIMALNYM ale większym niż ręka uściskiem,
faktycznie :tym co nie maja czucia lub wyobraźni tę metodę (po przemyśleniu) odradzam -pzdro

Niestety, chyba się zassało na amen. :-(
Nie pomógł olej silikonowy, ani mróz i gorąc. :evil:
Chyba ostateczność, imadło :-?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Spróbuj otwieraczem do słoików, a najlepiej dwoma. To coś w rodzaju kleszczy obejmujących całym obwodem pokrywkę (w tym przypadku pierścień). Jak to nie pomoże to tylko łańcuch do wykręcania filtra oleju w silniku :mrgreen:

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
tak jest. ale zamocował bym to w imadle i samodzielnie zrobionych pryzmach ślusarskich :!: pryzmy wykonałbym z lisciastego drzewa [ olcha v.brzoza ]. TAKIE ROZWIĄZANIE pozwoli na w miare stabilme zamocowanie pierścieni w imadle .
zamach napisał/a:
gumowe rękawiczki ,w łapach uchwyt pudziana-musi puścić

Skocz do: