maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Potwierdzam. Położenie skali przysłon zależy od przejściówki. Nie zdarzyło mi sie jednak aby skala wyszła od dołu. W jednej przejściówce wychodzi idealnie na górze, a w dwóch innych jest lekko przesunięta w prawo.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
na przejściówce z nieskończonością skala prawie idealnie na górze przesuniete góra 4 mm w prawo patrzac z góry, natomiast przy przejściówce z kołnierzem skala przesunięta w prawo o jakieś 7mm czyli znośnie : ;-)

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
u mnie skala bliżej dołu cóż życie w przejściówce bez kołnierza oczywiście. Wysyłać już nie będę bo i tak mi nie uznają gwarancji dosyć dosadnie uświadomiłem dzisiaj panu w firmie, że się myli więc nie uznają reklamacji a stracę tylko na przesyłce

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
maxis napisał/a:
Potwierdzam. Położenie skali przysłon zależy od przejściówki.

Nie tylko- w niektórych szkłach istnieje możliwość niewłaściwego zamocowania dupki z gwintem (np. pentacon 30/3.5)- warto sprawdzić, czy nikt w szkle kiedyś nie grzebał.

PK napisał/a:
Nie tylko- w niektórych szkłach istnieje możliwość niewłaściwego zamocowania dupki z gwintem (np. pentacon 30/3.5)- warto sprawdzić, czy nikt w szkle kiedyś nie grzebał.

no właśnie szczególnie jak skala wypada całkiem po przeciwnej stronie czyli na dole

ta żeby ojciec mnie pokiereszował że mu grzebie w obiektywach :)

Cytat
ta żeby ojciec mnie pokiereszował że mu grzebie w obiektywach :)

a ile masz obiektywów m42 ? z każdym tak samo skala wypada przy tej przejściówce?
Jeśli masz tylko jeden a masz jakies body m42 to wkręć to szkiełko w body i zobacz jak tam układa się skala Należy pamiętać że gwint jakim jest m42 to nie bagnet i nigdy nie będzie tak idealnego spasowania (na analogowym body i heliosie tez mam podobne przesunięcie skali jak przy przejściówce)

mam dwa w obu wychodzi podobnie, a są od Praktici w której normalnie pasują nawet z konwerterem x2 także na pewno adapter

gomez  Dołączył: 11 Paź 2010
pe72 napisał/a:
tomek8723 napisał/a:

a jeszcze jedno pytanko skala przysłon jeśli nie wychodzi u góry tylko z boku to jest wada produkcyjna? bo wkręca mi firma że to przez ostrzenie na nieskończoność?

mam trzy przejściówki z tej samej firmy i z każdą skala przysłon po założeniu do korpusu układa się inaczej... na dwóch wychodzi z boku, a na trzeciej z dołu :cry:
myślę że wynika to z niedokładności wykonania przejściówek

Dokładnie, u mnie też skala jest z boku zamiast u góry. Nic dodać nic ująć, to jest po prostu niedokładność wykonania :-)

Od roku używam przejściówki canon-m42 która jest wykonana idealnie, w tym skala jest na górze tak jak powinna być (mam cztery obiektywy m42 i z każdym jest dobrze). A jak ostatnio kupowałem przejściówkę do pentaxa to nawet nie pomyślałem że może być inaczej :) No ale człowiek uczy się na błędach.

Btw też wykręciłem tą nieszczęsną blaszkę, bez niej jest prościej i lepiej.

Skocz do: