nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
SMC-M 28mm/3.5 na cyfrze
Witam,

jakie macie wrażenia z używania tego szkła z cyfrowymi Pentaxami?
W moim przypadku wraz z przymykaniem przysłony nie widać w zasadzie żadnej poprawy ostrości, już przy f/5.6 kit jest wyraźnie ostrzejszy.
Czy ten typ tak ma?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
nowakka, mialem dokladnie to samo z smc 28/3,5 i dlatego sprzedalem.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
jakoś specjalnie nie porównywałem swojej 28-ki z kitem, ale jest ona ostra od pełnej dziury, mam wrażenie, że przy widokach jest nawet ostrzejsza od 50-tki a 1.7. Super szkiełko. Kit jest ostry, ale daleko mu to onej

[ Dodano: 2007-05-15, 10:53 ]
asklop - i co w zamian kupiłeś? bo jak szukałem szerszej stałki za normalne pieniądze to tylko ta była

FraZa, zostawilem sobie kita.

wiesz, kit jest fajny, ale nawt na zdjęciach z dl-a widać znaczną różnicę w plastyce. Ja właściwie kitem przestałem pstrykać, tylko do scen z ruchem go używam

FraZa, u mnie z K10 byl problem z naswietlaniem z tym obiektywem. Notorycznie przeswietlal. A kit mi na razie wystarcza. I dlatego taka decyzja.

ciekawe, u mnie w dl-u stałki manualki niedoświetlają

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Notorycznie przeswietlal.
U mnie ten sam objaw z K10D i tym szkiełkiem.

FraZa, bylo juz kiedys chyba o tym, ze obiektywy bez stykow maja problemy na cyfrankach i potrzemna jest korekcja naswietlania.

Ale z pożyczoną K100D było wszystko w porządku.

[ Dodano: 2007-05-15, 12:58 ]
No, może musiałem z Kasetką dawać 1 EV poprawki, ale z K10D to porażka

Cytat
Ale z pożyczoną K100D było wszystko w porządku.

to pewnie wina tego egzemplarza body :mrgreen:

[ Dodano: 2007-05-15, 12:59 ]
u mnie z K10 przeswietlal 2-3 EV

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
mialem go przez chwile. nie robilem zadnych testow ani porownan, ale po strzeleni kilku fotek efekty mile mnie zaskoczyly. rewelacyjne kolory i kontrast. do ostrosci tez nie mialem zadnych zastrzezen. ale to tylko subiektywne wrazenia.

asklop napisał/a:
Własnie, dwa trzy razy. Ale dziwne, że powyżej f:5,6. Poniżej było tylko standardowo 1EV :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
argawen napisał/a:
asklop napisał/a:
Własnie, dwa trzy razy. Ale dziwne, że powyżej f:5,6. Poniżej było tylko standardowo 1EV :)

Może miał zanieczyszczoną przesłonę i powyżej 5.6 domykał ją z opóźnieniem.

plwk, moj na pewno byl sprawny. Uzywalem go przeciez wczesniej z Program A na slajdach i byl git.

aż z ciekawości go dzisiaj przestrzelę, zobaczyć co z tą ostrością. Ja specjalnie nie bawię się w różne testy, ogólnie to co zauważyłem to b. dobra ostrość - ostry na rogach, zobaczę na mniejszych przysłonach. W końcu nie gdzie indziej tylko na tym forum czytałem wiele razy że jest ostry, ostrzejszy od 2.8

Cytat
Może miał zanieczyszczoną przesłonę i powyżej 5.6 domykał ją z opóźnieniem.
Nie, wszystko w porządku z nim było. Dostałem go w prezencie, wcześniej pracował z Mz-5 i MZ-M. Przed podpięciem sprawdzałem ręcznie, to na oko, nie było żadnych opóźnień w przymykaniu.

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
U mnie z K10 ostrość OK, ale też prześwietla.

Więc zrobiłem wczoraj mały test porównawczy 28/3.5 i kita. Niestety tylko jednego ujęcia - domek, drzewa. Kita ustawiłem na 28mm, strzeliłem foty na wszystkich przysłonach
Spostrzeżenia - kit dopiero od przysłony 5.6 był ostry na całym zdjęciu ( w centrum ostry od największej przy tej ogniskowej czyli 4, tylko rogi i sama góra mniej ostre) porównywalnie do 28/3.5, która była ostra na każdej przysłonie w każdym miejscu - rzeczywiście zmniejszanie przysłony specjalnie nie poprawiało ostrości, może na 3.5 ciut mniej ostro niż na mniejszych.
Odnośnie plastyki - specjalnych różnic nie zauważyłem, pewnie wyszłyby na innych zdjęciach - jakieś faktury, skóra itp.
Wnioski - 28/3.5 nie jest żadną rewelacją, ładne zdjęcia, do których nie można się przyczepić. Kit jest naprawdę dobry jak na tak taniego zooma i w niektórych przypadkach wystarcza przy szerszych kątach.

Skocz do: