pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
ciekawe jak w tym zestawieniu wypadłby raw therapee, ta nowa wersja 3 alfa u mnie zdecydowanie przyspieszyła... no i to odszumianie o którym wspominał już jaad 75 http://lh6.ggpht.com/_AxF...P7374_amaze.jpg rewelacja :)

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Przetestowałem i kupiłem elemnts9, widzę jedną poważną wadę nie można nagrywać akcji , nie można zastosować jednego ustawienia dla kilku zdjęć. Czy jest na to jakaś rada?

WoRaS  Dołączył: 30 Lip 2009

LysyRudy napisał/a:
Przetestowałem i kupiłem elemnts9, widzę jedną poważną wadę nie można nagrywać akcji , nie można zastosować jednego ustawienia dla kilku zdjęć. Czy jest na to jakaś rada?

Zainstalować trial "pełnego" PS i tam nagrywać akcje :)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
LysyRudy napisał/a:
To jeden z kilku powodów, dla których Elements jest 10 razy tańszy od Photoshopa CS.
Mi akurat to nie przeszkadza, bowiem uważam, że do każdego zdjęcia należy podchodzić indywidualnie.
Podstawowe przetwarzania (zmiana rozmiaru, wyostrzenie, dodanie znaku wodnego) są dostępne w PSE.
Możesz rozwinąć, jakiego rodzaju ustawienia chciałbyś stosować do wielu ujęć?

Michu napisał/a:
Możesz rozwinąć, jakiego rodzaju ustawienia chciałbyś stosować do wielu ujęć?
np konwersja do BW, robie jedno zdjęcie tak jak mi odpowiada no a potem hurtowo wszystkie. Tak jak piszesz do każdego zdjęcia podchodzi się indywidualnie więc zdecydowałem się na ten program i uważam że to dobra decyzja. Cena programu faktycznie nie jest wygórowana mi udało się jeszcze kupić z 329 zł teraz u oficjalnego dostawcy jest trochę drożej bo jest duży popyt, chłopaki nie nadążają z wysyłką :-) .

Michu napisał/a:
Podstawowe przetwarzania (zmiana rozmiaru, wyostrzenie, dodanie znaku wodnego) są dostępne w PSE.

Nie zapominajmy, że niektóre ficzery są dostępne tylko za pomocą akcji (dodawanie maski, channel mixer, curves itp.).

W innym wątku o Elementsie podawałem linki do darmowych pluginów.
Jeden z nich (odpowiednik mieszania kanałów) ma te same możliwości, co Convert to black and white. Ma też możliwość zapisania ustawień własnych - w tym konkretnym przypadku powinno to rozwiązać Twój problem z BW. Jeżeli pracujesz na warstwach dopasowania, możesz po prostu przenosić między obrazkami owe warstwy.
WORaS - co to znaczy "niektóre ficzery są dostępne tylko za pomocą akcji"?

Michu napisał/a:

W Elements nie ma m.in. możliwości dodania maski do istniejącej warstwy, nie ma również dostepnego channel mixer (nie ma takiej mozliwości z poziomu menu, nie ma przycisku ani skrótu). Jednak mozna zneleźć w sieci akcje, które rozwiazują ten problem.

To nie są akcje, tylko pluginy - mylisz pojęcia.
Linki do nich zapodałem tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=662143#662143
Poza tym w ostatnim wydaniu PSEa doszły już maski.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
PSE9 jest OK. Oprócz kilku nowych drobiazgów poprawili kilka denerwujących błędów. Jak dla mnie, to znakomity program. Nie wiem tylko jaki cymbał zajmuje się u nich doborem czcionki interfejsu (i jej wielkości) :evil:

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Michu napisał/a:
W innym wątku o Elementsie podawałem linki do darmowych pluginów.
Jeden z nich (odpowiednik mieszania kanałów) ma te same możliwości, co Convert to black and white.

Niestety, obawiam się, że w PSE9 dla Windows tak fajnie już nie jest. "Zwykłe" mieszanie kanałów działa nadal, ale funkcje Black&White Layer, Exposure i Vibrance z Elements+ już niestety nie. Żałuję, że tak jest, bo właśnie dojrzałem do zakupu PSE, a przyznam się, że miałem ochotę na wykorzystanie tej wibrancji, bo wg wszelkich znaków na niebie i ziemi, działa to o wiele lepiej niż zwykła saturacja zarówno w PSE, jak i w moim Silkypiksie, którego używam do wywoływania rawów. Funkcja vibrance jest wprawdzie dostępna w ACR, ale w PSE nie da się jej wykorzystać do już wywołanych zdjęć.

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Korba napisał/a:
Funkcja vibrance jest wprawdzie dostępna w ACR, ale w PSE nie da się jej wykorzystać do już wywołanych zdjęć.

No jak to się nie da? Możesz otworzyć tiffa czy jpga w ACR za pomocą komendy "Open As" (Alt-Ctrl-O), w okienku wybierasz opcję open as Camera Raw i wskazujesz plik do otwarcia. U mnie na PSE8 to działa i masz tam do dyspozycji np. Vibrance i Clarity.

A jak Cię interesuje Vibrance to zobacz też aplikację Sagelight:
http://www.sagelightedito...SuperSaturation
Co prawda mam pewne podejrzenia, że autor porzucił rozwój aplikacji (mam nadzieję, że się mylę i że za kilkanaście dni pojawi się dawno obiecywana nowa wersja), ale jest to bardzo ciekawy program, konkurencyjny dla PSE i PSP, czy nawet droższych edytorów typu Lightroom.

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
WoRaS napisał/a:
Michu napisał/a:

W Elements nie ma m.in. możliwości dodania maski do istniejącej warstwy, nie ma również dostepnego channel mixer (nie ma takiej mozliwości z poziomu menu, nie ma przycisku ani skrótu). Jednak mozna zneleźć w sieci akcje, które rozwiazują ten problem.

W PSE 9 można dodać maski warstwy , można je zamieniać na selekcje, i odwrotnie .To duże ułatwienie.

MarcinS napisał/a:
Możesz otworzyć tiffa czy jpga w ACR za pomocą komendy "Open As" (Alt-Ctrl-O), w okienku wybierasz opcję open as Camera Raw

Dzięki :-B . Działa także w PSE9.
Zatem teraz muszę tylko poczekać na polską wersję, która coś się opóźnia (wiem, że to lamerskie posługiwać się polskojęzyczną wersją Photoshopa, ale jednak wolę, jak program gada do mnie w ojczystym języku ;-) ).

A ten Sagelight, o którym piszesz, wygląda interesująco, tylko nie chce mi się juz wypróbowywać kolejnego narzędzia. Zwłaszcza, że opanowanie go na przyzwoitym poziomie wymaga czasu. Na dodatek PSE ma jednak więcej możliwości i to takich, których nie ma mój Silkypix.

Korba napisał/a:
Zatem teraz muszę tylko poczekać na polską wersję, która coś się opóźnia (wiem, że to lamerskie posługiwać się polskojęzyczną wersją Photoshopa, ale jednak wolę, jak program gada do mnie w ojczystym języku ;-) ).

Na polską wersję PSE 9?
Przecież jest taka wersja ;-)

komtur napisał/a:
Na polską wersję PSE 9?
Przecież jest taka wersja ;-)

Teoretycznie tak. Ale w praktyce chyba jeszcze niekoniecznie. Np. Vobis jeszcze na stronie internetowej nie podaje czasu dostawy, w fizycznych sklepach też go u nich nie widziałem. Choć przyznaję, że jeszcze nie dzwoniłem do tych sklepów, które piszą na swoich stronach internetowych, że dostarczają w 24 godziny.
Próbnej wersji po polsku też nie ma (PSE8 była), ale w tym wypadku polskiej wersji może nie być w ogóle.

Korba napisał/a:
Teoretycznie tak. Ale w praktyce chyba jeszcze niekoniecznie.

Praktycznie jest. A przynajmniej był w ciągu dnia choćby w Komputroniku ;-)

Oczywiście że jest polska wersja, mam zainstalowana, kupiona u oficjalnego dostawcy.

AdamB  Dołączył: 16 Lip 2011
Wiem że odgrzewam temat ale szukając w wyszukiwarce nigdzie nie znalazłem informacji na temat dodatku do PSE ze strony: http://simplephotoshop.com/elementsplus/ Co prawda jest on płatny 12$ ale można ściągnąć i używać okrojoną wersję demo.

pozdrawiam
Adam

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
na AppStore dla OSX jest do pobrania za 62.99 euro

Skocz do: