Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fotografia ślubna...przykład-opinie
http://www.matrimonio.pl/...raf-terminator/

chciałbym poznać opinie wasze.......

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Fafniaku, materiał jak ta lala jest i tyle :-D
Zanim ja dojdę do takiej perfekcji w panowaniu nad fotoszopem to chyba się prędzej zestarzeję :-?

No trudno, Bozia mu dała zmysł panowania nad proporcjami kolorów i chłopak wymiata ponad miarę, za to mi dała co innego i też jestem kontent :-D

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
mi sie bardzo podoba...bardzo fajny, zgrany w pewna calosc reportaz

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Fafniak napisał/a:

chciałbym poznać opinie wasze.......
fotograf zdolniacha i juz :-)

ps. ciekawe czym robione + jaka obrobka zostala wykonana przy zdjeciach, bo bardzo mi sie podoba nasycenie barw przy tych kolorowych..

paradziqs napisał/a:
ciekawe czym robione

to nie ma większego znaczenia, ale jakbym miał zgadywać, to Canon :-)

paradziqs napisał/a:
jaka obrobka zostala wykonana przy zdjeciach, bo bardzo mi sie podoba nasycenie barw przy tych kolorowych..

GIGANTYCZNA :!:

Nie od parady ludzie czekają na 113 zdjęć 3-4 miesiące.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
karmazyniello napisał/a:
GIGANTYCZNA :!:

nabijacie się czy jak??

Pozdrawiam
Piotr

karmazyniello, ale nie sadzisz ze to jakies gotowe akcje?
kazde zdjecie identycznie praktycznie nasycone kolorystycznie...

paradziqs napisał/a:
ale nie sadzisz ze to jakies gotowe akcje?

kolor kolorem, a gdzie tam reszta :-P

Pioter napisał/a:
nabijacie się czy jak??

pokaż nam klasę :-P

gdybym chociaz w 25 % mial takie umiejetnosci to nie mial bym stracha przed weselem ktore mnie czeka we wrzesniu 2011 :D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
Zanim ja dojdę do takiej perfekcji w panowaniu nad fotoszopem

Dokładnie.
Jak dla mnie - przerost formy nad treścią [chociaż ta jest niczego sobie].

Od cukierkowych kolorków dostaję mdłości.
Czarno białe - takie se. Jakaś dziwna maniera teraz panuje, aby maksymalnie chronic światła - są one brutalne obcinane [popatrzcie na histogram], w związku z czym całe zdjęcie robi się szaro-bure, zamiast czarno białego.

Generalnie - taki styl pokazuje teraz większość fotografów z górnej półki. Nie chcę lecieć nazwiskami oraz nazwami, bo nie tak dawno ktoś sie przyczepił, że mu google zaindeksują to co tutaj wypisujemy i mu opinię psujemy :mrgreen: Ale każdy może sprawdzić sam "czołówkę" ;-)
Czego mi brakuje u tych wszystkich "wielkich" [czytaj: drogich] fotografów, to własnego stylu. Czy jeśliby postawić koło siebie zdjęcia z 20 najpopularniejszych blogów, to czy odróżnicie je od siebie?
Dlatego osobiście jestem fanką kolegi z forum - mily jest moim idolem i uważam, że jego zdjęcia są warte każdych pieniędzy, bo są ponadczasowe. One za 20 lat będą odbierane dokładnie tak samo. A te kolorowanki, to IMO przejaw chwilowej mody.

No ale to jako oceniający zdjęcia mówię. Jako klient, to bym się za takie nie obraziła :mrgreen: :mrgreen: Ale bym dobrze poszukała wśród ofert...

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Ja tam nie lubie zazwyczaj slubnych ale co do kolorow to na tych w linku mi sie nie podobaja :-/
Te swiecone to jakos dziwnie swiecone...
Najgorzej chyba z tymi grupowymi jakby na takim molo.
Jest tez duzo dobrych.
W BW mz lepiej

er_es  Dołączył: 26 Maj 2009
Za dużo. Znudzony, nie obejrzałem do końca - nie wiem jak się skończyła ta historia.

mic_kas  Dołączył: 11 Kwi 2008
jak to w życiu... jeden lubi Kaśkę, drugi Maryśkę... :mrgreen:

dla mnie wszystko na Ok, oprócz winietki nieba

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dobrze... to spytam sie konkretnie.....
Czy naprawdę podobają sie wam te prawie komiksowe kolorki i kontrasty?
Do BW sie nie czepiam.... ale rekacja moja i mojej żony przy oglądaniu kolorowych fot była... nie do zacytowania na forum.
Czy to kwestia wieku ? Mody?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Czy to kwestia wieku ? Mody?

Gustu Marcinie, gustu.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
po co ocena?
To ja tak jak... powinno być (moim zdaniem).
Nic mi do tego (nawet w ocenie) co się młodej parze podoba i jak zechcieli uwiecznić te chwile. Jedni będą szukać ekstrawagancji i indywidualizmu, inni postawią bardziej na "tradycję". Dla mnie nie ma tu tzw. obiektywizmu. To tylko i wyłącznie ich (ich, czyli genaralnie pary młodej) wybór i ich ocena się liczy. Z prostego powodu: oni płacą, oni wymagają i oni efekt końcowy oceniają.

Ale jeśli już miałbym wyrazić swoją "opinię", to napiszę tak: osobiście wolałbym chyba zapłacić za coś "innego". Pomimo ogromnej fali samych chyba ochów i achów nad tymi zdjęciami...
I to tyle. O ujęciach. Bo o warsztacie (pewnie jest perfekcyjny sądząc po reakcjach, ale ja nawet tego ocenić nie potrafię) to już w ogóle nie ze mną...
Bardzo... "zgrzeszyłem" ? Zostanę persona non grata? ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
te kolorowe to mi tak CKMem podjeżdżają (może się mylę, dawno nie przeglądałem takiego periodyku)

nie wiem skąd takie skojarzenie, ale tak wyszło
ja preferuję bardziej "klasyczne" ujęcia, jeśli można tak powiedzieć ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
karmazyniello napisał/a:
Zanim ja dojdę do takiej perfekcji w panowaniu nad fotoszopem to chyba się prędzej zestarzeję
I bardzo dobrze. Jesli mialbys tak skonczyc, to moze lepiej nie ucz sie tego fotoszopa. A juz na pewno nie kupuj przypadkiem 18 mm.

Zdjecia typowe dla gatunku. Fajne dla zainteresowanych, mdle dla reszty. Ich najwiekszy problem to estetyka "tu i teraz". Za 30 lat beda odbierane jak dzisiaj zdjecia wasatych enerdewcow z dywanem na karku.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Za 30 lat beda odbierane jak dzisiaj zdjecia wasatych enerdewcow z dywanem na karku.

dosadne, ale coś w tym jest - jak jadę do rodziców, to wpadam zazwyczaj do takiej ogromnej hali z meblami przywiezionymi z Niemiec - ot z ciekawości

mają też tam kilka regałów ze szpargałami które w tych szafach zalegały - m.in. stare aparaty, obiektywy a także albumy ze zdjęciami

i trafiłem ostatnio na album ze zdjęciami ślubnymi z lat 80tych

i muszę przyznać dzerremu rację - bo w istocie rzeczy nie różniły się one niczym od tych "cukierków" - były zrobione w manierze atrakcyjnej być może w roku w którym zostały wykonane, natomiast dzisiaj wzbudzającej tylko śmiech i politowanie

a jak się popatrzy na zdjęcia ślubne naszych dziadków, rodziców robione w porządnym zakładzie foto, to widać tą uniwersalność, która nie przemija i broni się również dzisiaj

takie chyba mamy czasy, że kultura popowa szeroko czerpie z estetyki popowej lat ubiegłych :-D (także 80tych, choć vokuhili - czeskiego piłkarza nie widuje się często na ulicach)

Skocz do: