joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
korc napisał/a:
A jeśli chodzi o obciążanie sprzedawcy to prosto nie będzie, minął pewnie miesiąc z okładem jak dostałem szkło, a po wcześniejszych problemach w kontaktach i realizacji transakcji (przysłał szkło o innych numerach seryjnych i bez gratisów które były w opisie oferty, obiecał dosłać - nie dosłał) szkoda moich nerwów - poprostu się boję że zostanę bez szkła i kasy. Zresztą za koszty odsyłki nikt mi nie zwróci... nie będę tu pisał od kogo kupiłem bo to nie wątek o sporach giełdowych, zainteresowanym wyśle na priv - ku przestrodze.

dziwie się że nie ma jakiegoś podklejonego do giełdy wątku gdzie po transakcjach można by napisać opinie
Mam nadzieje że się to zmieni

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
joker333, kiedys byl. teraz chyba nie ma. nie bylo mnie jakis czas i teraz wszystko jest inaczej - moze ktos podlinkowac powody ?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
zy napisał/a:
joker333, kiedys byl. teraz chyba nie ma. nie bylo mnie jakis czas i teraz wszystko jest inaczej - moze ktos podlinkowac powody ?

ogólnie giełda zmieniła się w ogłoszenia ale to akurat na plus, tyle ze w takim przypadku tym bardziej powinien być wątek z opiniami

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
Dobra, macie rację, trzeba walczyć o swoje. Ile może wynosić wartość obiektywu z taką wadą? Kupiłem za 280 jako sprawny z filtrem i osłoną przeciwsłoneczną (tyle że ani filtru ani osłony nie dostałem :-/ ).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ktos pisal ze naprawa to 50-100, srednio 75 plus ze 25 za rzeczy ktore nie przyszly...

to tylko moja sugestia

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
korc napisał/a:
Dobra, macie rację, trzeba walczyć o swoje. Ile może wynosić wartość obiektywu z taką wadą?

Wartość wady można łatwo (i dokładnie) ustalić w serwisie. Po pierwsze napisz do sprzedającego, po drugie idź do serwisu i zapytaj ile będzie kosztowała naprawa (w różnych serwisach różnie sobie za to liczą). I - na przyszłość - żeby wszystko było jasne i przejrzyste, dobrze jest wziąć paragon/potwierdzenie naprawy, żeby skan (z ceną, wyszczególnieniem naprawy i numerami obiektywu) można było przesłać sprzedającemu.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
korc napisał/a:
Zresztą za koszty odsyłki nikt mi nie zwróci... nie będę tu pisał od kogo kupiłem bo to nie wątek o sporach giełdowych, zainteresowanym wyśle na priv - ku przestrodze.
korc,
Ale w ten sposób przestrogę zostawiasz sobie. A jak ktoś z nas od niego znów coś kupi trefnego? Według mnie to samolubne z twojej strony zwłaszcza że zostałeś naciągnięty nie na ten obiektyw i dostałeś bez gratisów.Właśnie ku przestrodze dla przyszłych kupujących jak i nieuczciwych sprzedawaczy powinieneś podać jego nick. Jeżeli nie masz odwagi zrobić tego publicznie to proszę przynajmniej na PW.Chcę wiedzieć kogo mam na giełdzie omijać szerokim łukiem.Tu nie chodzi o rozgrywanie jakiegoś sporu ale przynajmniej w takich społecznościach nie powinno się takich świństw robić.P.S. gdybyś miał kłopoty z rozbieraniem lub składaniem szkła to służę pomocą na PW czy Skype

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
A jak te przysłony powinny się zamykać (chodzi mi o szybkość)? Mam podobne objawy na SMC M 50 1.4 Radzę sobie z tym kombinowaniem ale czy ta prędkość jest ok?
http://www.youtube.com/watch?v=mV44iJ5Izqg

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
tak jest popieram uczciwość musi być ...

maser, za wolno :-/ Myślę że to nie tyle zaoliwione listki które rzadko się zdarzają ale mechanizm tuż pod "dupką" trza rozebrać i spróbować bez pego okrągłego pierścienia wewnątrz.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
maser napisał/a:
czy ta prędkość jest ok?
Na 100% za wolno działa.

andybond napisał/a:
Myślę że to nie tyle zaoliwione listki które rzadko się zdarzają ale mechanizm tuż pod "dupką" trza rozebrać i spróbować bez pego okrągłego pierścienia wewnątrz.
Właśnie że zaoliwienie listków albo gęste smary zdarzają się najczęściej. Inne przyczyny są rzadsze.

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Jeśli się sprawa nie wyjaśni, to może faktycznie publicznie pokazać z kim nie warto robić interesów. Póki co warto rozmawiać, może się uda to wyjaśnić.

maser napisał/a:
A jak te przysłony powinny się zamykać (chodzi mi o szybkość)? Mam podobne objawy na SMC M 50 1.4 Radzę sobie z tym kombinowaniem ale czy ta prędkość jest ok?
http://www.youtube.com/watch?v=mV44iJ5Izqg

Za wolno. Listki przysłony powinny natychmiast zamykać się i otwierać.

PS. o wow, ale odzew na tym forum, nie zdążyłem jeszcze dobrze napisać posta, a okazuje się, że już przede mną dwie osoby odpowiedziały koledze.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
maser, w moim 1.7 szybciej śmiga przysłona

Cytat
Właśnie że zaoliwienie listków albo gęste smary zdarzają się najczęściej.

Co do smaru w mechanizmie to zgoda ale kilkanaście A1,7/50 przewinęło się przez moje ręce i żaden nie miał zaoliwionej przysłony. Widocznie za mało ich miałem :-/

Cytat
Co do smaru w mechanizmie to zgoda ale kilkanaście A1,7/50 przewinęło się przez moje ręce i żaden nie miał zaoliwionej przysłony. Widocznie za mało ich miałem :-/
A wszystkie miały zbyt wolną przysłonę?

Cytat
A wszystkie miały zbyt wolną przysłonę?

Nie,po prostu nie spotkałem w tych szkłach co miałem innych problemów jak właśnie zacinający się mechanizm ale ten przy dupce i ze dwa miały wyłamane blaszki blokujące w pozycji A .

andybond napisał/a:
Nie,po prostu nie spotkałem w tych szkłach co miałem innych problemów jak właśnie zacinający się mechanizm ale ten przy dupce i ze dwa miały wyłamane blaszki blokujące w pozycji A .
A to może z Pentaxowymi szkłami jest tak jak piszesz. Ja miałem kontakt ze szkłami z systemu Minolty i tam właśnie najczęściej było zaoliwienie lub gęste smary.

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
No i już wiem. Porównałem szybkość przymykania przysłony do tej z filmiku masera i ta w mojej 50 przymyka się zdecydowanie szybciej. Podpiąłem pod korpus, naustawiałem lampek aby osiągnąć 1/2000 przy f16 i... wyszło zdjęcie poprawnie naświetlone. ALE wystarczyło wyprowadzić obiektyw na 15 minut na balkon (temperatura +5 i przysłona zwolniła bardzo wyraźnie.
Jestem też po telefonicznej rozmowie ze sprzedającym, rozmowa była spokojna i rzeczowa, czekam na dosłanie brakujących gratisów. Co do samego obiektywu, mógłbym pewnie wymusić jego odesłanie (co skończyło by się pewnie odsprzedaniem go komu innemu po wcześniejszej - mam nadzieję - jego naprawie) ale skoro jest w pełni używalny do f4 i jest szansa sobie poradzić z usterką we własnym zakresie to go zostawię. Za szybko przywiązuję się do rzeczy materialnych...

Choroba zdiagnozowana, czas przystąpić do leczenia :-)
andybond, nie zawaham się prosić o pomoc :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
korc, oddaj do wyczyszczenia i przesmarowania i będzie dobrze również na mrozie.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
blackmoon napisał/a:

Kodeks cywilny, rękojmia:
Cytat
Art. 556. § 1.

Termin:
Cytat
Art. 563. § 1.

Prawa kupującego:
Cytat
Art. 560. § 1. (168) .

Kto ponosi koszty ewentualnych zwrotów:
Cytat
Art. 574. .

Artykuły, które cytujesz są już nieaktualne. Sprawy sprzedaży konsumenckiej reguluje bodajże od 2003 roku ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - od tego też czasu nie funkcjonuje pojęcie rękojmi.

Omówienie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Skocz do: