Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
marichi25 napisał/a:
BLADE RUNNER

Kurcze, dorwałem i nie obejrzałem jeszcze... heh... A tak go bardzo chciałem zobaczyć ;-)

[ Dodano: 2007-05-11, 17:53 ]
Beetlejuice :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Przypomniało mi się:

"Dzień świstaka" - za pomysł, za wykonanie, za wykonawców. I za optymizm :-|

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
o, to ja w wolnej chwili się podłączę. Nie mam jakiejś stałej listy, ale kiedy myślę o ulubionych filmach przychodzą mi do głowy m.in. (kolejność nieistotna):
- Urga - piękna rosyjska opowieść o Mongolii i po prostu o ludziach;
- Rok diabła - piękna (i oryginalna w formie) czeska opowieść o alkoholizmie, przyjaźni, sensie życia, duchach i oczywiście o Jarku Nohavicy;
- Postrzyżyny - Hrabal wspaniale zekranizowany;
- Świadek mimo woli - de Palma w świetnej formie plus manieryczność lat 80. ;
- Pewnego razu na Dzikim Zachodzie i Butch Cassidy i Sundance Kid - pięęękne westerny;
- Misja - teraz już tak mnie nie wzrusza, ale kiedy weszła na ekrany obejrzałem ją z 5 razy i do dziś szanuję za klarowną opowieść i totalne aktorstwo;
- Fitzgaraldo - Herzog nie dołujący ;-) ;
- Leon Zawodowiec - niezła bajka i zadupiści (filtr puszcza dupę ;-) ) aktorzy (ode mnie Nobel za casting!);
- Siedem i Lśnienie - wiadomo;
- Cotton Club - za rozmach i pietyzm;
a z Polskich: Ziemia Obiecana, Pociąg, Wszystko na sprzedaż, Dzień Świra, Dwa księżyce, Chłopi (serial), Podróż za jeden uśmiech (serial), Przypadek...

dobra, na razie wystarczy ;-) . Pozdrawiam!!!

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
cypis napisał/a:

Jejku - ale ja bym to chciała oglądnąć - i nigdzie nie ma :-(

mygosia napisał/a:
cypis napisał/a:

Jejku - ale ja bym to chciała oglądnąć - i nigdzie nie ma :-(

Ja też nie mam - oglądałem parę lat temu... Za to mój kolega ma jakiegoś pirata. Tyle tylko, że od roku nie możemy (ja z kolegą) się spotkać :cry: . W końcu jednak się spotkamy i skopiuję sobie od niego... Dam ci znać. Obejrzysz - musisz. Cierpliwości. ;-)

marichi25  Dołączył: 08 Paź 2006
cypis napisał/a:
Fitzgaraldo - Herzog nie dołujący ;-)

O, pod tym mogę się podpisać obiema rękami. "Fitzcaraldo" ze swym szaleństwem jest powalający. A Warszawiakom polecam, żeby kopsneli się na Planete Doc Review do Kinoteki - podczas przeglądu pokazywane są dokumenty Wernera Herzoga. Naprawdę warto!

Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
Moje typy polskie:
- Potop - zawsze był, zawsze będzie na pierwszym miejscu (dobrze że grają co święta)
- Vabank 1 i 2 - bawi mnie znacznie bardziej niż jakieś Misie czy Seksmisje
- Psy - bo to dobry film jest
I to wsio, reszta jest przeciętna lub słaba.

Moje typy zagraniczne:
- Szeregowiec Rayan - po tym filmie (pierwszych 20 minutach) odechciało mi się być żołnierzem
- Batman i Batman: Początek - Pierwszy za Jacka i klimat, drugi za jeszcze lepszy klimat (ale bez Jacka :cry: )
- Kelly's Heroes (chyba Złoto dla zuchwałych, z Eastwoodem) - za scenę bohaterswo poprzez chciwość
- Austin Powers (trylogia :-) ) - nie poradzę, po prostu mnie takie coś bawi :mrgreen:
- Tajemnice Los Angeles - no za Russela, Kevina i Kim. Plus niezły klimat.

Ulubiony aktor zagraniczny: Kevin Spacey
Ulubiony aktor/aktorka polski/a: Ewa Sonnet :mrgreen:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jeszcze mi sie przypomniał "Soldier" z K. Russellem (u nas puszczany jako "Żołnierz przyszłości"), fajny mimo, że do paru szcególików możnaby sie przyczepić. I jeszcze "Granica wytrzymałości" (Vertical limit), choćby za scenkę foto :mrgreen: (wprawdzie z Nikonem F5 w roli głównej, ale co tam)

jojoko  Dołączył: 28 Mar 2007
"Piąty element" jakoś lubię tę bajeczkę, no i Mila gra w nim :o)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Flagoon napisał/a:
Ulubiony aktor zagraniczny: Kevin Spacey

a propos: "Negocjator" (choć tu jeszcze za S.L. Jacksona)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wczoraj obejzalem sobie film "чужой против хищника" co po naszemu bedzie "obcy kontra predator".
Do tej pory jestem pod wrazeniem niektorych scen. :shock:

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
sporo by wymieniać ale z powszechnie znanych - ciągle wracam do About Schmidt z Nicholsonem, ma coś z American Beauty, które też lubię

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Robert napisał/a:
ma coś z American Beauty, które też lubię

jeden z moich ulubionych, szczegolnie za muzyke.

marichi25  Dołączył: 08 Paź 2006
Do następnego "Przeglądu" ma być dodany film "Jabłka Adama". Bardzo go wszystkim polecam jeżeli lubicie czarny humor. Naprawdę duża rzecz! :mrgreen:

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Pod większością przedpiśców się podpisuję wszystkimi kończynami (przede wszystkim Dracula, The Crow, Las Vegas Parano). Oprócz tego Matrix 1, a najlepsiejszy film to chyba będzie Podejrzani (The Usual Suspects) z rolą Kevina Spacey'a wywalającą z kierpców.

marichi25 napisał/a:
Do następnego "Przeglądu" ma być dodany film "Jabłka Adama". Bardzo go wszystkim polecam jeżeli lubicie czarny humor. Naprawdę duża rzecz! :mrgreen:

a nie do "Przekroju" przypadkiem :?:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Odkopałem wątek, a to niektóre z filmów które cenię najbardziej, w kolejności chronologicznej:

12 gniewnych ludzi (z H. Fondą)
Potop
Sprawa Kramerów
Rain Man
Hotel New Hampshire
Po godzinach
Szklana pułapka I
Forrest Gump
Skazani na Shawshank
Szósty zmysł
Pianista

:-P

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
dzień świra dużo scen z tego filmu widzę w realnym życiu

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Grupa rzeszowskich archeologów odkopała temat :-P a do tego jeden z grupy to sąsiad ze śp. niestniejącej miejscowości ;-)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
wuzet,

budzi coś wujka ?

Skocz do: