azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Pentax K100d , problem z włączeniem, wymiana wyświetlacza.
Witam wszystkich miło.
Mam kilka pytań dotyczących k100d, może ktoś z forum będzie w stanie pomóc dobrą radą.
Puszka k100d po włączeniu ,wyłącza się niemal natychmiast. Pokazują się nastawy na małym lcd i aparat przestaje działać. Puszka ma uszkodzony ekran lcd, może jakieś zwarcie ,czy coś podobnego ,sam nie wiem. Następne dotyczy właśnie ekranu. W jaki sposób można go wymienić, czy jest to możliwe bez lutowania, czy trzeba wypatroszyć wszystko ,czy może jest to łatwiejsza operacja. Może ktoś przerabiał wymianę, może jakieś zdjęcia poglądowe . Może jakaś dobra rada :)
Serdecznie dziękuję za wszelkie rady.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
skąd jesteś kolego ?? wizja lokalna zazwyczaj dużo więcej daje niz najwspanialszy opis na forum... z tego co napisałeś to ja wywnioskowałem, że braknie prądu...

[ Dodano: 2010-10-29, 22:16 ]
na jakiej podstawie twierdzisz że to problem z wyswietlaczem ??

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
azael13 napisał/a:
Puszka ma uszkodzony ekran lcd
a po czym wnosisz?

Moim zdaniem, z Twojego opisu wynika, że problem jest z zasilaniem (baterie/akumulatorki, styki) lub padła płyta (mniej prawdopodobny, czarny scenariusz)

Piotr -> :-B

Ale kiedyż my się go napijemy? PPD dopiero w maju. ;-)

przecież Ty jesteś abstynentem - podobnie jak ja ;-) ...

Obecnie Nottingham :), zatem wizja lokalna pewnie dosyć mocno ograniczona. O wyświetlaczu, jego uszkodzeniu w postaci pęknięcia powiedział mi sprzedający. Jednak twierdził ,że puszka jest sprawna i śmiało można ,,pstrykać,,. Okazało się że nie. Prąd dochodzi, przynajmniej na chwilkę, ożywa mały ekran, nastawy przez wizjer też są widoczne. Duży ekran nie daje znaku życia. Trwa to dosłownie sekundę,czy dwie i ciemność . Sama puszka w stanie tip top, raczej bez upadku. Że ekran uszkodzony, tylko i wyłącznie z opisu sprzedającego.
Paluszki gp 2700 naładowane .

No ba, a po zielonym głowa boli. :evilsmile:
Poza tym, każde abstynenctwo może przygasnąć, gdy cardioceras przywozi nalewki. :mrgreen:

[ Dodano: 2010-10-29, 22:34 ]
azael13, ale zdjęcia robi, czy nie?

[ Dodano: 2010-10-29, 22:36 ]
Rozumiem, że kupowałeś przez internet, bo osobiście to sprawdziłbyś przy zakupie.
Zadaj pytanie sprzedawcy i jak nie ruszy odeślij go, jako niezgodny z umową.

Niestety nie robi, tak kupowałem przez net. Miałem świadomość że kupuję uszkodzony i miałem nadzieję że wymiana nie będzie kłopotliwa. Jednak sprzedający twierdził że puszka mimo wszystko działa, no niestety. Prawdę mówiąc mam drugie body i miałem nadzieję że posłuży jako dawca. Zatem zakładając że wymiana by coś dała, wie ktoś jak ??

[ Dodano: 2010-10-29, 22:43 ]
Ze zwrotem nie ma kłopotu, ale jednak kusi . Cena też atrakcyjna.

.:olo:.  Dołączył: 11 Maj 2010
O bateryjkach koledzy już napisali.

Mi do głowy przyszła jeszcze jedna myśl (choć w tym przypadku to raczej nie to). W moim k100D Super objaw "Puszka k100d po włączeniu ,wyłącza się niemal natychmiast. Pokazują się nastawy na małym lcd i aparat przestaje działać." występuje gdy nie domknę klapki od karty pamięci. Podejrzewam, że to rodzaj "zabezpieczenia", ale trochę dziwny, bo bez karty aparat oznajmia jej brak, z zablokowaną też mówi nam o tym. A tu, jak nie zamkniesz to się wyłączy zamiast powiedzieć co mu leży na sercu. :-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
pawgra napisał/a:
przecież Ty jesteś abstynentem - podobnie jak ja

Bo obaj tylko płuczecie usta zielonym płynem. :evilsmile:

azael13, próbowałeś na zwykłych paluszkach? Próbowałeś bez karty pamięci?

Klapka zamknięta, sprawdzałem bez karty i z kartą. Niestety to samo. Paluszki gp 2700.
Nie za bardzo mam pomysła, może (skoro tak jest) wyświetlacz gdy złamany powoduje spięcie, czy coś w tym stylu. Czy może ktoś wymieniał lcd ?, albo gdzie znajdę jakieś fotki z takowej operacji ?

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Zobacz to co prawda nie K100 ale pewnie podobnie .http://2k8.ch/xdeltax-alt/tutirmodding/index.html

Skocz do: