wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
SMC Pentax 1:4/200 (Asahi)
Witam
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym obiektywem to proszę się nimi podzielić,szukałem na necie informacji ale nic z tego na forum też rewelacji nie ma ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mam doświadczenia z SMC-P A 1:4 200mm, ale to jednak inny obiektyw jest.

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Może chodzi Ci o SMC M 200 mm f4.0?
Jeżeli tak, to wg mojej opinii jest to niezły kawał szkła.
Bardzo ładnie rysuje. Praca pod światło super.
Polecam.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jeżeli chodzi o serię K - też z czystym sumieniem mogę polecić

W tych SMC M 200/4 spotykało się szkła z wadą polegającą na rozklejaniu się soczewek.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Posiadam wrsję SMC M 200/4. Polecam. Dobra ostrość i kontrast.
Wersji K nigdy nie miałem, więc nie wiem jak wypadłoby porównanie.

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Wersja K, to prawdopodobnie S-M-C Takumar 200mm/4.0, "przeniesiony" na mocowanie Pentaxa. Obiektyw bardzo dobry (ostry!), jeśli by jeszcze posiadał 8-listkową przysłonę to byłby idealny ;).

Dzięki za zainteresowanie,zdobyłem dokładniejsze dane może będzie łatwiej,można powiedzieć że już jest mój a dzięki waszym podpowiedziom będę wiedział czego się spodziewać

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wygląda na wersję K
slajdy na tym szkle wychodzą świetnie - jak jest na cyfrze tego nie wiem.
Znajomy który "zakosił" mi to szkło i używa z K10D jest bardzo zadowolony

Tak, to jest wersja K. :)

jedrus68 zobaczymy najpierw muszę go dostać w łapy a potem przetestować z K200D i K-5 :-P

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Jak piszą poprzednicy, jest to porządny obiektyw. Nie sprzedawaj go. Po podpięciu do jakiegokolwiek body da świetne wyniki.
Tu kilka zdjęć zrobione zestawem SMC M 200mm f/4.0+Pentax K100 Super.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=32537

TM_Mich dzięki fotki ładne i myślę że będę zadowolony z tego szkła

Tyle, że SMC M 200/4 to inny obiektyw niż SMC 200/4 :-P

rzeczywiście w moim nie ma "M" więc jak mam to rozumieć na + czy - ,który lepszy :?:

U Stana chwalą oba.
http://stans-photography.info/

[ Dodano: 2010-11-01, 19:53 ]
Cytat
They [the K and the M version described below] are indeed different lenses (different optical designs), and not really contemporaneous either, since the M version replaced the K in the Pentax lineup in the late 70's. Personally, I think they are both good lenses, although I think that the K version has slightly higher contrast. On the other hand, the built-in hood on the M version is a nice touch (although somewhat shorter than ideal, of course). The compact M version is also a little smaller and a little lighter than the "chunky" K version, and makes a good "traveling lens". The K lens is much less common and may be slightly better optically, however, so I would suggest that, if you were to decide to keep just one of the two, you should keep the K 200/4.

jeśli dobrze zrozumiałem tłumaczenie to polecają wersję K,jeśli ktoś ma jakieś sample z tych obiektywów to proszę wklejać ja i tak muszę czekać aż obiektyw dotrze do mnie a to jeszcze może potrwać :-(

Tu jest napisane, że wersja K jest rzadsza i może być lepsza optycznie. Ale wydaje mi się, że różnicy i tak gołym okiem nie zauważysz ;). Jeśli obiektyw będzie sprawny to będziesz z niego zadowolony.

A jako wesołą ciekawostkę zacytuje tłumaczenie google powyższego tekstu:
Cytat
Oni [K i M w wersji opisanej poniżej] są rzeczywiście różnych obiektywów (różne wzory optyczne), i nie było jednoczesne albo, od wersji M otrzymuje Pentax K w spisu w latach 70-tych. Osobiście uważam, że obie są dobre obiektywy, choć myślę, że wersja K ma nieco większy kontrast. Z drugiej strony, wbudowany w okap w wersji M jest miły akcent (choć nieco krótszy niż ideał, oczywiście). Kompaktowa wersja M jest nieco mniejszy i lżejszy niż "grube" wersja K, i daje dobre "podróży obiektywie". Obiektyw K jest znacznie mniej powszechne i mogą być nieco lepszy optycznie, jednak tak chciałbym zaproponować, że jeśli zdecyduje się zachować tylko jedną z dwóch, należy zachować K 200 / 4.

Nie wiem dlaczego, ale bardzo mnie bawią wszelkie tłumaczenie wszystkiego przez google. :evilsmile:

tak wiem i czytając wasze opinie szkło jest oceniane dobrze więc jestem dobrej myśli :-)
nie tylko Ciebie one bawią choć czasem boję się wysyłać takie tłumaczenie jeśli muszę :-P

Skocz do: