jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
bobek napisał/a:
W temacie tym chodzi chyba zeby ponarzekac sobie, tak?

Tylko o to.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wybieranie to najtrudniejsza rzecz, więc zwalił ją na młodych. :mrgreen: Cwaniaczek. :evilsmile:

jorge.martinez napisał/a:
Tylko o to.
Jak to? A rozwiązać układ trzech równań, z trzema niewiadomymi? :mrgreen:

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
a oni szczesliwi bo zobaczyli ze profesjonalista i nie ma nic do ukrycia

No wlasnie gdzie jest Sołtys, moze jakies kolejne zadanko....nawet z gwaizdką

Pentagram napisał/a:
Wybieranie to najtrudniejsza rzecz

Pomijając lenistwo i brak umiejętności forografującego, mamy tu także konflikt miedzy autonomiczną wizją Wykonawcy, a wspomnieniem i preferencją Zamawiającego.

Jedni pewnie łykają propozycję fotografa, a inni mówią, że oni te odrzuty też chcą, bo tam jest ta ciotka, ta pupcia, albo ten kotek, a na tych co dał fotopstryk nie ma.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Sporo tej makulatury nazbierali. A przecież tego nawet na papier toaletowy teraz nie wymieniają.
Tak mi się przypomniało, jak swego czasu w pobliskiej mojemu ówczesnemu miejscu zamieszkania szkole był jakiś dzień sprzątania Ziemi czy coś takiego. Wysłano więc dzieci, żeby pozbierały śmieci i przyniosły. W ciągu godziny ze trzy ekipy przyszły zapytać, czy im nie oddam swoich odpadków z kubła, bo im w szkole potrzebne.

Pentagram napisał/a:
Jak to? A rozwiązać układ trzech równań, z trzema niewiadomymi?

Bo łatwiej narzekać, niż rozwiązać.

matb napisał/a:
W ciągu godziny ze trzy ekipy przyszły zapytać, czy im nie oddam swoich odpadków z kubła, bo im w szkole potrzebne.
Skutki transformacji. Teraz się liczy, aby jak najmniejszym wysiłkiem, osiągnąć najlepszy wynik. :-/

Pentagram napisał/a:
Teraz się liczy, aby jak najmniejszym wysiłkiem, osiągnąć najlepszy wynik.

Myślałem że to definicja optymalizacji pracy ;-)

:mrgreen:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
bobek napisał/a:
wracajac do watku za iles lat fotografowie beda dostarczali tyle samo zdjec co dzis, roznice w ilosci oddawanych zdjec zalezne sa nie od technicznego spososbu ich robienia a od profesjonalizmu.

Po części tak, ale dochodzą też mimo wszystko koszty nośnika, zrobienia odbitek w dużym formacie, koszt albumu i ciężar albumu z wieloma stronami, to wszystko ogranicza.

Jeśli wybiegamy tak sobie w przyszłość, to wygodniej zapewne byłoby trzymać w rękach elektroniczną wersję albumu, w wygodnej okładce, którą przejrzymy zdjęcia z wakacji, urodzin, a nie tylko pamiątki ze ślubu. Inna ramka cyfrowa może wisieć na ścianie i przez okrągły miesiąć po ślubie serwować odwiedzającym nas gościom zdjęcia i filmiki z uroczystości, można oglądać podobnie jak teraz już się to robi zdjęcia na telewizorach HD tylko coraz większych z wierniejszym odwzorowaniem kolorów, można pozwolić rodzinie i znajomym na przeglądanie zdjęć udostępnionych poprzez Internet.
Możliwości jest wiele i nie można tu wprowadzać ograniczeń w stylu 30 zdjęć w dużym formacie czy w fotoksiążce, a 200 w formacie 10x15. Jeśli wszystko będzie dobrze podane np. w formie fotoprezentacji z ładnym podkładem muzycznym, z innowacyjnym sposobem nawigacji to na pewno może być ich więcej. Fajnie byłoby gdyby zdjęcia były odpowiednio skategoryzowane, w jednej prezentacji nienaruszalna wizja fotografa (artysty?), gdzie indziej możliwość ingerencji w zdjęcia przez Młodych (dodawanie, usuwanie niewygodnych zdjęć, nadawanie uprawnień do przeglądania przez różne osoby itp.).
Nie można się ograniczać i stawiać na pozycji niektórych fotografów, którzy twierdzili, że prawdziwa fotografia to tylko i wyłącznie analogowa, zdjęcia z "syfry" się nie przyjmą, nie mają duszy itp. Po nas nadchodzą kolejni, młodsi, z innymi pomysłami na realizację potrzeb klientów.

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
bobek napisał/a:
wracajac do watku za iles lat fotografowie beda dostarczali tyle samo zdjec co dzis, roznice w ilosci oddawanych zdjec zalezne sa nie od technicznego spososbu ich robienia a od profesjonalizmu. W temacie tym chodzi chyba zeby ponarzekac sobie na blizej nieokreslony problem, tak?
pozatym chodzenie do pary mlodej z 1200 zdjeciami to nieporozumienie, przeciez tak wysmiewani kamerzysci nie puszczja 6 czy 8 godzin materialu z prosba o wybranie scen :mrgreen:

Niestety jestem "ofiarą" takiej sytuacji ponieważ młodzi przydreptali do mnie z tym całym bałaganem abym pomógł im wybrać fotki. :evil: Po 3 godzinie miałem juz dość i stąd moje pytanie, czy męki piekelne "Fotagrafów ślubnych" kiedyś się skończą?

Ale przecież to nie Ty robiłeś im te fotki, więc mogłeś wykręcić się stwierdzeniem, że to chodzi o ich gust i żeby zrobili odbitki z tych, które naprawdę im się podobają :-)

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
gebi napisał/a:
Po części tak, ale dochodzą też mimo wszystko koszty nośnika, zrobienia odbitek w dużym formacie, koszt albumu i ciężar albumu z wieloma stronami, to wszystko ogranicza.

niebardzo rozumiem...koszty nosnika? to raczej problemy niektorych w sposobie rozliczenia z para mloda, bo problemem w samym sobie to nie jest. Napisales o preferencja ktore probujesz zgeneralizowac. Dla kogos wygodniej miec podane w iPadzie a dla mnie w eleganckim albumie ale nie fotoksiazce. Nie ma co gadac, prezentacja w .exe to fajna rzecz ale niezastapi albumu, ktory nabiera wartosci wraz z osiadajacym na nim kurzem(romantycznie nie? ;-) )

Pozatym samo zrobienie zdjecia cyfrowego kosztuje 5gr (tak tak amortyzacja, teoretycznie zakladamy ze po 100 tys padnie aha aparat wybralem sredni jak na sluby za 5tys) a analogowego 23gr (8zł za film 36klatek + aparat tez na 100tys)) wiec tych roznic niema az tak duzo, to tak z suchego punktu ekonomicznego(niby 5 krotna roznica ale analogiem tez sie nieszaleje i CALE imprezy analogiem robi malo kto jesli woglole). Jesli doliczymy druk czy wywolanie, to z ekonomicznego punktu widzenie wcale to nie sa kolosalne roznice(tu wygrywa analog szczolnie im wieksze sa odbitki). Moje zdanie jest takie ze demonizuje sie cene analoga, wszystko zalezy od skali.

Z tym nośnikiem się odrobinę zapędziłem i oczywiście miałem na myśli film, ale nie taki jak piszesz "amatorski" za obecną cenę 8zł, bo kiedyś materiały profesjonalne kosztowały trochę więcej, teraz zarabiamy o wiele więcej więc i cena wydaje się śmieszna.
Niestety koszty albumu, odbitek nadal są jakie są. Piszesz że to kwestia rozliczenia z klientem, ale to on ponosi te koszty i jak sobie policzy dwa albumy dla rodziców i jeden dla siebie to jednak złapie się za kieszeń - takie są realia. No i nie zapominaj, że fotograf też zarobić swoje musi i robi mu jednak różnicę (w poświęconym czasie - co przekłada się na koszt) czy musi obrobić 100zdjęć czy 1000 :-)
Co do preferencji wyboru sposobu prezentacji zdjęć to jasne, że są różne i u każdego inne, zmieniają się też z panującymi warunkami i czasami - gdy mieszkałem u swoich rodziców w domu mieliśmy dużą (jak na domowe warunki) bibliotekę z książkami, w tej chwili mieszkam w bloku i do wielu mało istotnych pozycji wolałbym mieć lekką, trwałą elektroniczną książkę z doskonałej jakości obrazem, w okładce formatu A5, którą mógłbym ze sobą wszędzie nosić a która nie zajmowałaby mi miejsca na półce, poza tym nie zastanawiałbym się czy mam ją u rodziców, teściów, u siebie w domu czy pożyczyłem znajomemu.
Sentyment swoje, a wygoda swoje :-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
bobek, no to może takie:

Cytat
Okrąg klombu z tulipanami ma promień 210 cm, a obwód okrągłego klombu z bratkami jest równy 15,7 m. Który klomb jest większy ?
8-)

Czy inni też mogą odpowiadać? Bo ja już sobie policzyłem :-)
Mam pomysł - zrób ankietę :-)

A co to jest klombu?

A może chodziło o rombu? :-/ :-?
Właśnie zacząłem się zastanawiać czy klomb na pewno musi być okrągły, a może jest tylko wpisany w okrąg, ale to byłoby bez sensu bo mielibyśmy za mało danych, czyli musi być okrągły, albo zadanie jest niepoprawne i zdajemy jeszcze raz :-)

Znalazłem definicję:
Cytat
KLOMB

grupa drzew i krzewów w ogrodzie tworząca owalną lub kolistą kępę (formy najwyższe w środku) lub takież miejsce pokryte kobiercem kwiatowym; spopularyzowane w ogrodach od poł. XIX w.

Stąd klomb z tulipanami może być owalny i nie wypełniać okręgu o promieniu 210cm. Tak więc zadanie jednak nie jest bez sensu o ile promień klombu z bratkami będzie większy bądź równy 210cm :-> Resztę obliczeń pozostawiam maniakom liczenia rozwinięć kolejnych cyfr liczby Pi :mrgreen:

user  Dołączył: 27 Mar 2008
A nie jest przypadkiem tak, ze młodzi wzięli ślub w te sobotę i już chcą zadęcia mieć?
Sam ostatnio tak ze znajomymi miałem.. chciałem im prezent zrobić ze ślubu i wywołać, w album ułożyć.. a to nieee.. w poniedziałek, wtorek, środę męczenie ucha ze już chcą zdjęcia i koniec.. wiec dostali trochę przebrane, prawie surowe zlepisko pstryków.. niestety gdy się człowiek spieszy..

[ Dodano: 2010-11-03, 12:38 ]
oczywiście mlodzi zadowoleni są.. tylko ze ja już nie :-P

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Klomb: rodzaj okrągłej bądź owalnej rabaty ogrodowej znajdującej się na podwyższeniu. :mrgreen:
Klomb bratków jest większy :P

Też tak miałem ostatnio, pstryknąłem trochę zdjęć na weselu tak dla siebie to jak znajomi zobaczyli to wszyscy chcieli od razu na drugi dzień :evil:

Skocz do: