kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
W domu na Gateway FPD 2185W słabiej bo:
Your score: 8 :-/

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
LCD w Acer Aspire 5612

Your score: 0

Tak szczerze mówiąc, to jednak trochę banalny ten test - skoro widziałem wyraźną różnicę między każdym odcieniem.

No to teraz przyznawać się - kto nie widzi / widzi różnicę między CMOSem a CCD, zaraz się wszystko wyjaśni :evilsmile:

Filonxxxl  Dołączył: 25 Sie 2010
A u mnie "You have perfect color vision!" za pierwszym razem, hehe...

Monitor to LCD Gateway FPD2485W na matrycy S-PVA i przyznam, że widać róznice poszczególnych odcieni. Monitor kalibrowany tylko "na oko" ale jak widać, jest OK.
Kiedyś polecił mi go znajomy i mimo mojej początkowej niechęci do nieznanej firmy kup[iłem i... jestem zadowolony.

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
score 43 i to nie wina starego CTXa

są taryfy ulgowe dla daltonistów? :-P

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Your score: 3

Monitor, LCD Samsung 19" firmie na TN.
Powtórzę jak wrócę do domu :)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Coś nie bardzo ten test. Co innego gdybyśmy mieli rozrzucone kwadraty i musieli klikając/zaznaczając ustalać kolejność. A tak to zwyczajnie można je sobie przekładać i porównywać. Wiadomo, oko widzi różnice mając porównanie tak? Ja tą metodą na samsungu w pracy 711mp, shit TN w skrócie, zrobiłem 0%. Więc imho nie ma problemu żadnego.

Havoc, monitor nie ma znaczenia

Havoc napisał/a:
Wiadomo, oko widzi różnice mając porównanie tak?

jednego widzi, drugiego nie widzi - w tym cały sens tego testu ;-)

Havoc napisał/a:
Co innego gdybyśmy mieli rozrzucone kwadraty i musieli klikając/zaznaczając ustalać kolejność.

Wtedy to by było kompletnie bez sensu :-P http://pl.wikipedia.org/wiki/Szachownica_Adelsona

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Yura napisał/a:
jednego widzi, drugiego nie widzi - w tym cały sens tego testu ;-)

Dokładnie... Określanie "debestowości" monitora na podstawie tego testu jest IMHO bez sensu.

Może ktoś spróbuje na monochromatycznym?

nopik  Dołączył: 02 Lis 2007
Ehh, słaby wzrok i nigdy nie kalibrowany monitor a wynik "You have perfect color vision!"
0 błedów. :-D .Aha monitor Gateway FPD2185W+ na S-PVA.

razz  Dołączył: 21 Lip 2008
DELL 2209WA
W południe przy odbitym świetle na monitorze - 7 błędów
Teraz jak się trochę ściemniło - 0 błędów :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Fajny teścik sprawności tandemu oko + monitor
Dałem radę: zero błędów. :shock:
Albo, to monitor dał radę. :mrgreen:
EIZO FlexScan S1931

19 szarych pasków też widzę. :-?

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Myślałem że mój wzrok jest do... tzn nie rozpoznaje dobrze kolorów, ale tu mnie zdziwiło 8-)

You have perfect color vision!

Test robiony na starym LCD Lenovo n100

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
Fajne, zrobiłem 7. Dell kineskop, model chyba 3010

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
A ja, na moim Philipsie 192E miałem 2 błędy i 19 pasków, więc nie zabiorą mi "prawka" za daltonizm :lol: . Do jakości monitora ma się to nijak, jak sądzę.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a ja myślę że monitor też wpływa - mam nie najlepszą matrycę w lapku - gdy ją pochylam to mocno się zmienia kontrast. zarobiłem 15p ale tylko dlatego że odchyliłem tak żeby widzieć jakiekolwiek różnice w zieleniach (ale kolory już nie były zielone a bure) - dopiero wtedy jakoś to poskładałem to w całość. błędy pokazały się w zieleniach i 3-4 w różach

pyciar, dlatego na nie najlepszej matrycy jest łatwiej :-P

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
odchylałem na wszystkie strony aby "na oko" uzyskać jak najlepszy wynik - udało się 8.
potem trochę oszukałem: dałem wstecz, poprawka 1-2 puzli, test - jak było lepiej to poprawa kolejnych jak gorzej to wracałem ustawianie... gdy już było idealnie sprawdziłem - gradienty niby ok ale każdy rządek miał po 1-2 przekłamania - tak jakby matryca te kilka kolorów wyświetlała lepiej (jak gdyby "wprost") a resztę trochę oszukując (czyli nie wyrabiając).

pyciar napisał/a:
tak jakby matryca te kilka kolorów wyświetlała lepiej (jak gdyby "wprost") a resztę trochę oszukując (czyli nie wyrabiając).

...albo to Twoje oczy nie wyrabiały :-P
Też robiłem na lapku i z tego co pamiętam, to przesuwając sobie kwadraciki obok siebie, widziałem różnicę niezależnie od tego pod jakim kątem patrzyłem. Ten test można by było zrobić nawet na monochromatycznym monitorze, z wyjątkiem ostatniego rzędu - zrobiłem printscreena, sprawdziłem pipetą i w ostatnim rządku wartości już się powtarzały.

Skocz do: