cobra  Dołączył: 12 Maj 2007
Ja ciagle wertuje ogloszenia jak coś znajde to dam znać. Łatwo będzie można wyczaic czy kradzione . Zapewne nie mają pudelek papierów. Teraz każdy chce kupić z wszystkim. Jest nadzieja że ich dorwiecie.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
l_uka napisał/a:
jasne, ale o moralnosci sprzedawcow to juz się nie mowi :evil:

Chciałbym zobaczyć jak pracujesz za darmo...

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
Chciałbym zobaczyć jak pracujesz za darmo...

daj spokoj, kazdy orze jak moze - taki kraj, takie czasy. A dystrybutor to nie sprzedawca?
Przypomina mi sie takie powiedzenie: uderz w stol, a nozyce sie odezwa.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie da się pracować za darmo.

To znaczy da sie. Ale wiecie o co mi chodziło.

l_uka, a może Ty zajmiesz się sprzedażą sprzętu foto? Zobaczysz jakie to łatwe, przyjemne i jakie zarabia sie kokosy! A i my wszyscy skorzystamy bo będziemy mogli kupić sprzęt za pół ceny...

dre  Dołączył: 14 Lut 2007
Z tego co wiem kupowanie rzeczy, o których można przypuszczać że pochodzą z kradzieży, jest karalne, to po prostu paserstwo. Jeżeli więc pojawia się "okazyjna" cena to we własnym interesie warto poprosić sprzedającego żeby wylegitymował się np. dowodem zakupu.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
dre napisał/a:
Jeżeli więc pojawia się "okazyjna" cena to we własnym interesie warto poprosić sprzedającego żeby wylegitymował się np. dowodem zakupu.

Jasne. A swistak siedzi i zawija w sreberka :-P

Cytat
eżeli więc pojawia się "okazyjna" cena to we własnym interesie warto poprosić sprzedającego żeby wylegitymował się np. dowodem zakupu.

dre, podzielam Twoje stanowisko.

dre  Dołączył: 14 Lut 2007
asklop napisał/a:
Jasne. A swistak siedzi i zawija w sreberka

Trochę to komplikuje sprawę, to fakt, jasne że sprzedawca będzie twierdził że nie ma paragonu bo zgubił, ale chociaż pudełko czy kartę gwarancyjną od sprzętu powinien jednak mieć. Jak ktoś sprzedaje jedno z opisanych w temacie szkieł bez niczego to raczej świadczy to o nielegalnym pochodzeniu takiego szkła.

Pewien osobnik dostał karny wyrok za to że kupił telefon komórkowy w komisie, który potem po numerze IMEI okazał się kradziony. Po prostu policja wylegitymowała go przy jakiejś okazji i sprawdziła numer IMEI.

mariusz m.  Dołączył: 17 Sty 2007
Myślę, że Cześ słusznie się obruszył bo u niego można kupić pewne szkła taniej niż gdzie indziej, z czego ostatnio skorzystałem i sobie chwalę.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wogole FotoRimex ostatnio bardzo aktywny na Allegro w dziale Pentaxa. Juz dawno tylu Sigm nie bylo. Ale to dobrze.

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
Throwend napisał/a:
Szanowni Państwo dnia 15 maja 2007 o godzinie 2 w nocy miał miejsce rabunek w salonie firmy Foto-Net w Sopocie.

BTW, jak już wątek zofftopicował, to dorzucę swoje 5 groszy - z tego co piszesz później to nie był rabunek, tylko włamanie i kradzież. Rabunek byłby, gdyby w salonie był jakiś sprzedawca i został zmuszony do oddania tych rzeczy.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
dpodlejski napisał/a:
Rabunek byłby, gdyby w salonie był jakiś sprzedawca i został zmuszony do oddania tych rzeczy.

masz rację, ale to nie ja pisalem :-P Tzn. ja tu tylko wkleiłem to co miałem ;-)

asklop napisał/a:
wogole FotoRimex ostatnio bardzo aktywny na Allegro w dziale Pentaxa. Juz dawno tylu Sigm nie bylo. Ale to dobrze.

Sigmy są bo dystrybutor ma też samsunga i jak wszedł GX-10 to zaczeli tez sprowadzać Sigmy do Pentaxa. w końcu. Wszyscy mają ich coraz więcej z tego tytułu.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
a może Ty zajmiesz się sprzedażą sprzętu foto? Zobaczysz jakie to łatwe, przyjemne i jakie zarabia się kokosy! A i my wszyscy skorzystamy bo będziemy mogli kupić sprzęt za pół ceny...

ale powiedz mi, o Co Ci chodzi? Czy nie prawda jest, ze polskie ceny na wiele sprzetow foto sa po prostu bandyckie? No przeciez ktos to sprowadza i na tym zarabia, tak? Czy ja mowie personalnie do Ciebie? Twierdze, ze sprzedawcy sa rozni i zalezy im przede wszystkim na zysku - z tym sie chyba musisz zgodzic, bo Matka Teresa juz nie zyje. A co powiesz na sprzedawcow, ktorzy sugeruja klientom, zeby sprzet macali w marketach a do nich przychodzili juz tylko kupic? Co powiesz na sklepy internetowe, ktore maja wirtualna oferte? Wszystko to w porzadku? Moim zdaniem, nie. I to jest wlasnie ta "moralnosc sprzedawcy" ktora mi sie nie podoba i o ktorej pisalem.

l_uka, jeśli chodziło Ci tylko o to, to w porządku... chociaż my też pewne produkty mamy tylko na zamówienie. Jesteśmy po prostu niewielką firmą i ogranicza nas powierzchnia magazynowa. Wysyłanie do marketów na "macanie" to już rzeczywiście lekko śmieszne postępowanie ale w końcu to kupujący decyduje u kogo zakupi towar i nie musi korzystać z oferty mało solidnego sprzedawcy. Ja mając do wyboru tańszą ale mało pewną ofertę lub droższą lecz solidną postawię na to drugie. Bardzo często słyszę od klientów zarzut, że u nas to drogo bo ktoś tam ma taniej. Moja odpowiedź zawsze jest taka sama: My nigdy nie chcieliśmy być najtańsi, wolimy być solidniejsi.
Zawsze natomiast irytuję sie gdy słyszę ile to my nie zarabiamy i jak łoimy skórę naszym klientom. Jeśli to takie łatwe to czemu Ci co jęczą najgłośniej nie wezmą się za tą robotę?
I tylko o to mi chodziło. Uff... strasznie się rozpisałem ;-)

Parę lat temu, jak byłem "na kupnie" głośników, w prasie Audio-Video-Hi-Fi była reklama firmy, która szła tak (to jest cytat, odnalazłem to ogłoszenie *)):

Nasi Klienci
polecają nas
swoim znajomym,
którzy polecają nas swoim
dalszym znajomym,
a tamci polecają nas
innym znajomym
i jakoś to leci...

8-) Bardzo mi się to spodobało wtedy.

[ Dodano: 2007-05-16, 22:42 ]
...i jakoś to leci, no chyba nie do końca :-/ bo pod adresem www firmy nic już nie ma. Szkoda, że w biznesie nie ma miejsca na sentymenty...

zorzyk, to tak jak u nas :mrgreen:

Cześ, właśnie mi się tak skojarzyło i pewnie dlatego przypomniało. :mrgreen: :-B

zorzyk, doskonałe skojarzenie! Brawo!!! :-B

mariusz m.  Dołączył: 17 Sty 2007
zorzyk
wymieniony przez ciebie magazyn istnieje i ma się dobrze.
http://www.av.com.pl/
W ogóle prasa audio mimo niższych niz kilka lat temu nakładów jakoś nie chyli sie ku upadkowi. Mówię to jako branżowiec.

Skocz do: