aramis  Dołączył: 25 Maj 2007
  Tamron 17-50 - popatrzecie na te fotki - proszę.
Miałem okazję kupić Tamrona jak w temacie. Do jutra muszę się zdecydować - czy go oddaję całkiem, wymieniam na inny (będę musiał oczywiście czekać, ale mam czas). Wiem, że najlepiej byłoby nie patrzeć na te zdjęcia tylko je robić ;-) , ale chciałbym, żeby ten obiektyw był sprawny. Proszę, spojrzyjcie na te zdjęcia i powiedzcie mi co myślicie.

Pierwsze trzy 17mm, 2.8, crop, zmniejszone do 1600 x 1600, kolejne trzy te tak samo tylko 32mm, ostatnie 50mmm. Body K20, korekcja ustawiona na -5, bez korekcji w ogóle nie za bardzo ma ochotę ostrzyć :shock:

ZDJECIE 01
ZDJECIE 02
ZDJECIE 03
ZDJECIE 04
ZDJECIE 05
ZDJECIE 06
ZDJECIE 07
ZDJECIE 08
ZDJECIE 09

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Aramis,te tablice nigdy nie są do końca miarodajne,strzel kilka kontrastowych przedmiotów,na skrajnych ogniskowych i na różnych przesłonach.
Miałem podobny problem z sigmą 17-70,na tablicach cuda,a faktycznie ostrzy w punkt.
Dobre światło,kolorowe zabawki,nic lepszego nie wymyślisz ;-)

Dzięki. Zrobię tak jutro rano (bo teraz to już co najwyżej mogę lampę podpiąć). Do tej pory miałem na korpusie wyłącznie kita albo stałkę manualną 50, więc kit jest w oczywisty sposób gorszy, a stałka w oczywisty lepsza, więc porównanie mam słabe...

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Masz pewną nieliniowść BF/FF ale nie taką duża. Wysłanie body z obiektywem do serweisu Tamrona powinno załatwić sprawę, także i przesuniecia by obiektyw działał na korekcji 0, za ok 250zł (jeśli nie ejst na gwarancji) i 3 tygodnie oczekiwania. Nieliniowość nie jest duża i myślę ze w praktyce nie bedzie Ci przeszkadzała - grunt by na dłuższych ogniskowych trafiał dobrze.

Sprawdź jeszcze w świetle dziennym - w K20D AF zachowuje się bardzo róznie przy swietle sztucznym i żarowym.

Obiektyw jest na gwarancji, kupiony w sklepie, w piątek, mogę go oddać i poczekać na następny (i tak do skutku), ale nie mogę wysłać body razem z nim :-) .

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
linkuj tak duze zdjecia a nie jako img wszystko mi sie rozjechalo :-/

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
aramis, a co to za sklep daje takie mozliwosci? sam chcialbym zakupic tego tamrona na takich warunkach..

Hmmm Media Markt... Aż wstyd powiedzieć, ale mieli promocję...

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
aramis, ja maiłem problem z tym obiektywem i wysyłałem do Tamrona. Różnice w ostrzeniu były zupełnie nie akceptowalne. Po kalibracji mam tak, jak Ty teraz. Spokojnie można robić zdjęcia. Robienie zdjęć to nie apteka, chyba, że jesteś masochistą hardware'owym :-)
Jak wyślesz do kalibracji, to być może nieco poprawią tę nieliniowość, ale musisz wysłać z body.
Myślę, że trudno będzie znaleźć egzemplarz pasujący dokładnie do Twojego korpusu.

Fotonyf - dzięki, jutro postrzelam trochę więcej w świetle dziennym i pewnie, zostawię jak jest. Dziękuję wszystkim za pomoc, jak tylko zrobię następne zdjęcia to wkleję

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
aramis, Pamiętaj że ten test nie jest w pełni wiarygodny, a dla mnie (o czym juz pisałem) jest o kant ..... potłuc. W sztucznym świetle dochodzą inne znane problemy ustawiania ostrości.
Dodatkowo precyzję AF należy sprawdzać (zgodnie z zaleceniami np Sigmy) dla ogniskowej x40. Dla twojego szkła to jest odpowiednio 68cm dla szerokiego kąta i 200cm dla tele :idea:

Zrobiłem trochę różnych zdjęć, te kwiatki wydają się reprezentacyjne... Zdjęcia zmniejszone do 1600

kilkanaście cm, 50mm, 2.8
kilkanaście cm, 17mm, 2.8
65 cm, 17mm, 2.8
65 cm, 50mm, 2.8
około 200 cm, 50mm, 2.8
około 200 cm, 17mm, 2.8

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli z kilkunastu metrów też będzie ostro to obiektyw jest OK.

kilkanaście metrów, 50mm, 2.8
kilkanaście metrów, 17mm, 2.8
kilkanaście metrów, 17mm, 2.8
kilkanaście metrów, 50mm, 2.8

Mnie się wydaje, że ok (chociaż tak jak mówiłem, nie do końca wiem czego się po tym szkle spodziewać). Zdjęcia zmniejszone do 1600

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
aramis napisał/a:
Mnie się wydaje, że ok

I tego się trzymaj.
Właśnie TOBIE ma ten obiektyw odpowiadać.
Wg mnie - jeśli Cię to obchodzi ;-) - jest również OK.

Obchodzi. Pozwala trochę zmniejszyć mętlik w głowie po niespodziewanym zakupie. Serdecznie dziękuję Tobie i wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję, że niedługo szkło ruszy do normalnych działań, bo przecież nie chodzi tu o fotografowanie tablic i linijek.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
aramis napisał/a:
przecież nie chodzi tu o fotografowanie tablic i linijek

Święte słowa! :-B

kuba1993  Dołączył: 22 Mar 2010
Swoją drogą na 17mm po lewej stronie zdjęcia jakość nie zachwyca (na 2.8)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chodzi o ten bokeh ;-)

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Ale swoją drogą po lewej stronie kadrów 17mm/2.8 nie mogę znaleźć anigdzie ostrego kawałka ( po prawej jest wyraźniej ostre) czyżby jednak jakiś feler?

Skocz do: