PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
Myślałem już że nadszedł ktoś kto rozrusza Łódzkie zapracowane towarzystwo pentaksowe. :-)

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Ja akurat w pracy jestem w Łodzi :-(

A ja w poszukiwaniu pracy, z Łodzi wyjechałem :-(

[ Dodano: 2010-11-07, 20:45 ]
MCsubi napisał/a:
Musi być telefon z CDMA (w Polsce raczej rzadkość).

To kicha

warart  Dołączył: 30 Wrz 2010
Ja mam modem z routerem w sieci CDMA. Nazywa się to Orange Freedom Pro. Można wziąć na miesiąc na próbę. Działa w każdej zapadłej dziurze na Mazowszu, nawet w środku lasu. Jedyny dostęp do internetu możliwy w leśniczówkach gdzie nawet komórki nie działają, a łącza kablowe są zardzewiałe i zbyt odległe od centrali. Oczywiście prędkość nie oszałamia, ale jest zadowalająca. W najtańszym abonamencie limit 3 giga.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
CDMA powinno być prawie wszędzie.
Tylko, że to w ofercie jest pod zakładką "stacjonarny". Potrzebujesz koniecznie mobilny? Czy po prostu sieć potrzebna?

Arti Potrzebuję sieć. Tylko mieszkanie jest służbowe i wolał bym się nie wiązać umową z neostradą. Zawsze można to ze sobą zabrać.
Cytat
Tylko, że to w ofercie jest pod zakładką "stacjonarny"

Czyli to oznacza, że musiał bym założyć numer stacjonarny czy tak?

Ja akurat mam mobilne CDMA.
Stacjonarne pewnie jest tańsze - nie potrzebujesz nr stacjonarnego, ale będzie działać tylko w 1 BTS.

Jest jeszcze możliwość dokupienia po prostu pakietu internetowego do telefonu. Np. HTC znakomicie udostępnia net przez wifi.

Czytam o CDMA. To jest połączenie radiowe z tego co widzę tylko nie rozumiem czym się różni stacjonarne od mobilnego?
Cytat
Jest jeszcze możliwość dokupienia po prostu pakietu internetowego do telefonu. Np. HTC znakomicie udostępnia net przez wifi.

Sprawdzę jak w mojej Omni

PUZO napisał/a:
Czytam o CDMA. To jest połączenie radiowe z tego co widzę tylko nie rozumiem czym się różni stacjonarne od mobilnego?

Tak naprawdę teryfą i blokadą programową - jak pisałem, możesz zalogować się tylko w jednej stacji bazowej.

CDMA to stara infrastruktura wycofanego Centertela - stąd duży zasięg.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
MCsubi napisał/a:
CDMA to stara infrastruktura wycofanego Centertela - stąd duży zasięg.

Oj uproszczenie... CDMA wykorzystuje wieże i częstotliwości po dawnym NMT (lub zblizone, nie pamietam dokładnie teraz czy to są te same kanały). Ale zasięg to nie tylko wieże. Nie wiem też czy ze względów ruchowych nie musieli nieco to rozbudować.
PUZO napisał/a:
czym się różni stacjonarne od mobilnego?

CDMA jest tak naprawdę systemem komórkowym coś jak nasz GSM, ino że u nas nie tak nie działa. Dlatego systemowo ogranicza się możliwość ruchu abonenta. Może działać tylko przez daną stację bazową. Nie wiem jak to faktycznie realizuje TP vel Orange.

Ok sprawdziłem, w telefonie mam WiFi, w komputerze też. Teraz jak to podłączyć? :-(

Nie wiem co to za telefon. W HTC po prostu kliknąć "HOTSPOT Wi-fi", w innych nie wiem.

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
W HTC, czy to na Andku czy z WM, jest to oddzielna aplikacja WiFiRouter zaszyta w systemie lub doinstalowana. I wtedy PDA działa właśnie jak router.

Wiec każdy sprzęt z WM lub Androidem powinien móc działać jako punkt dostępowy. A z innymi, to się trzeba zorientować, co się ma i co da się z tym zrobić.

Natomiast większość nowoczesnych telefonów udostępni internet PCtowi przez kabel USB bez dodatkowych aplikacji. Trochę to bardziej upierdliwe, ale skuteczne.

Mam samsunga Omnie z WM. Czy muszę odłączyć modem który używam zanim będę próbował się łączyć przez komórkę? Gdzieś muszę w komputerze wybrać chyba przez co się łączę. Jakaś konfiguracja czy coś?

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Pobierz sobie taki program zainstaluj na PDA i skonfiguruj. Czyli ustaw nazwę sieci i hasło. Włącz. Twój PC będzie to widział jako sieć WiFi zabezpieczoną. Połącz się z nią. Ciesz się internetem w kompie.

P.S.
To jest program freeware. Nowsze wersje są płatne i do znalezienia w Microsoft Marketplace.

U mnie komputer zawsze łaczy się przez połaczenie, które było ostatnie uruchomione. Już nawet komórka jest mądrzejsza i wybiera najszybsze :-?
Ponieważ mam 3 modemy, chciałem podłaczyć wszystkie na raz (PCI, USB i Wi-Fi), ale nici :-(

warart  Dołączył: 30 Wrz 2010
Ja swojego modemu/routera CDMA używam w jednym miejscu, ale mój szwagier przyjeżdża ze swoim do teściów (60km od swojego domu) i działa bez problemu.

teo
Dzięki, zaraz zainstaluje

warart, bo to nie zależy od routera, tylko taryfy u operatora.

Jednak za goopi jestem cytując jedną naszą miłą forumowiczkę :mrgreen:
Nie udało mi się tego zainstalować. Mój telefon też mnie przytłacza. Mam na razie dosyć, idę spać :evil:

Skocz do: