espresso napisał/a:gator napisał/a:espresso napisał/a:a.d.a.m napisał/a:dostał 2.01
Ogolnie staram się szkiełek ponizej 3 nie brać... Szkiełka się kupuje na lata, puszki się zmienia. Chyba że robisz foty pamiątkowe, lub mocno PSujesz.
ps.
Wg. BAS powinien mieć conajmniej 9,0 optykę.
szkiel powyzej 3 jest na photozone dosc malo (na okolo 100 ktore tam jest moze okolo 15-20 z oceną powyzej 3). Kupiłem w sumie na poczatek DA 50-200 i Sigme 28-70 f/2.8 EX (sa w drodze), mam rowniez 18-55 i to narazie mi starczy - czy na lata ? - bardzo watpie, gdyz mam nadzieje się jakos rozwijac. Moze jeszcze kupie 50 f/1.7 , ale to juz odlegla przyszlosc.
Oczywiście człowiek dąży do doskonałości. Dwa lata temu rozpoczełem kompletowanie szkieł pod Minoltę. Zajeło to mi rok czasu. Teraz wiem ze nie pójdę na półśrodki. Szkoda fotek.
Ale czegoś nie rozumię. Jak można kupić szkiełka zaocznie? Nie mam na uwadze szkieł z * bo to inna półka. Skad wiesz jak pracują? W tej klasie szkieł nie ma raczej dwóch takich samych. Musisz przynajmniej 2-3 przestrzelić i najlepsze wybrać. Jak to robisz zaocznie? Idąc dalej Tamron 28-75/2,8 jest zdecydowanie lepszy od odpowiednika sigmy i tańszy.
No moze ja tylko jestem taki w szkłach zmanierowany....
Database backup in progress please wait few seconds.
espresso napisał/a:gator napisał/a:Na forum pisalem juz 2 razy o opinie przy wyborze szkiel i za kazdym razem jeszcze trudniej mi bylo cos wybrac,
Tak trzeba DUŻO czytać, i swoje wnioski wyciągać. Znowu dużo czytać. Przy opiniach na temat szkiełek patrz na to co prezentuje autor postu (jego foty), a nie tylko na ogólnikowe odpowiedzi. Miałem wspomnianą sigmę i tamrona pod minoltę. Nie mogą leżeć na tej samej półce. Oczywiście jak ktoś zamienił kita na sigmę to go powala.... Ale jak by co to ważne aby focić... Jak się uda to dobrymi szkiełkami
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Nie kumam.CytatDla mnie miał jedna wadę. Zbyt reporterski, czyli trudno było uzyskać małą GO.
To jest fizycznie niemożliwe.espresso napisał/a:Np wspomniany tamron 35-105/2,8 w porównywalnym zakresie przy F2,8, zdecydowanie miał mniejszą GO
A to możliweespresso napisał/a:oraz lepszy bokeh