pan_kg  Dołączył: 08 Lis 2008
Diody led do oświetlenia w mini studio
Witam
Ktoś próbował oświetlać obiekt fotograficzny w mini domowym studio takimi żarówkami znalezionymi np. na Allegro "ZAROWKI DIODOWE ENERGOOSZCZEDNE E27 80 LED 230V"? -mam namyśli zrobienie mini softboxu.
Widzę że mają zbliżoną temperaturę barwy do światła dziennego i chyba dosyć rozproszoną wiązkę.
Dodam że chciałbym zainteresować się przez okres zimy fotografią modeli, zabawek, owoców itp.

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Heh, miałem podobny pomysł, tylko na mobilny softbox delikatnie doświetlający obiekty z latarką/latarkami diodową/diodowymi jako źródło światła. Ale średnio to wyszło - diody są stosunkowo słabe. Żarówki diodowe, z tego co się orientuję, są po pierwsze drogie, po drugie mają znacznie mniejszą jasność niż byle jaka świetlówka energooszczędna, więc może lepiej zastosować świetlówkę do domowego studia? Jeśli o mnie chodzi to kupiłem kilka starych lamp błyskowych (z regulowaną mocą błysku) za grosze i sprawdziły się znacznie lepiej niż powyższe rozwiązania ;-) .

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Mam takie 'żarówki' - one dają bardzo mało światła tak naprawdę. Wkładanie ich do sofboxów mija się z celem. Ale dają bardzo nastrojowy klimat na imprezach w domu.

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
Żarówki se odpuść. Jak już to zamów diody MC-E albo SST-50 i sterowniki do nich - ale do softbox'a 60x60 to byś musiał ich wpuścić z 8 sztuk żeby dało się pracować (tak szacuję).

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja stosuję w softboxie żarówki energooszczędne. Diodowe światło tylko czasami, dla podkreślenia elementu (np w biżuterii). Diody mam w lampach makro do wyjścia w teren, ale sam dobierałem je pod kątem mocy i koloru, bo te diodowe gotowe żarówki są jak dla mnie jakieś takie wpędzające w depresję i smutne, światła dają mało.

bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
polecam kupić same diody plus do tego drivery

tutaj fajne źródło nabywania tych produktów:
http://www.dealextreme.co...dx/category.917

Skocz do: