sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zasilacz uniwersalny (9, 12[V] itp.)
Potrzebuję zasilaczy: 9 i 12[V]. Myślałem o uniwersalnym jakimś, w którym pstryczkiem zmienia się V, ale kompletnie się nie znam. Przeglądałem aledrogo i podobne, ale nie wiem na co patrzeć. Wiadomo, że są droższe i tańsze, ale czy znaczy, że lepsze i gorsze, a jeśli już to pod jakim względem? Na co zwracać uwagę przy wyborze? A może w ogóle takie uniwersalne są do bani? A może w ogóle wszystko jedno co się kupi, bo tu nie ma żadnej filozofii?

Z góry dzięki za pomoc.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
hm.

a chcesz może coś z mojego złomu?
Wyzbywam się wszystkiego.
Jak przeczytasz, skasuj ten post ;]

perl, no właśnie widziałem, że się wyzbywasz i bardzo chętnie przygarnąłbym wszystkie obiektywy prócz 70-200 .. ale kasy brak :cry: .. przenoszę się na PW .. potem posprzątam.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
sołtys, A tak precyzyjniej nieco. :-P Volty to jeszcze niewiele, a Ampery jakie mają być ? A do czego to w ogóle ? Bo wiesz, nie z każdym urządzeniem impulsowy pójdzie, a takich teraz najwięcej. Ma być stabilizowany, czy nie ?

Dada, a jakbyś mógł zadawać pytania jakbyś rozmawiał z 4-latkiem, pliiz. :oops: Nie mam pojęcia. Kompletnie się nie znam :oops:

Ogólnie zasilacze potrzebne mi są do różnego rodzaju sprzętu muzycznego typu syntezatory, efekty, maszyny perkusyjne, ale obecnie głównie do starego syntezatora Casio (swoją drogą kiedyś Casio robił genialne instrumenty, a nie zabawki jak teraz, ale to insza historia)

Na syntezatorze, pod spodem, mam tylko oznaczenie "DC 9V, potem myślnik i pod myślnikiem trzy kropki, 9.3W". Przy gnieździe jest "DC 9V". W instrukcji, ani nigdzie na urządzeniu, o Amperach nie ma śladu. W instrukcji "źródło zasilania" opisane jest jako "3-way AC/DC power source"

Dada napisał/a:
Ma być stabilizowany, czy nie ?

Yyyyy .... eee .... hmmm .... nie mam pojęcia :oops:

Chciałbym, żeby był możliwie trwały, gdyż w związku z próbami często byłby w transporcie.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
sołtys, to do syntezatora w zasadzie każdy będzie pasował który ma przynajmniej 1.03A.

Cytat
sołtys, to do syntezatora w zasadzie każdy będzie pasował który ma przynajmniej 1.03A.

No tak. Wszak prosty wzór 9.3/9 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Ale skucha :oops: :oops: :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fizyka ;-)

Mają te urządzenia jakieś konkretne wejście coby zasilacz od razu zechciał pasować?

Ooo. Casio cały czas stosuje ten sam rodzaj zasilacza :-)

Do syntezatora jest ten model -> http://www0.shopping.com/...AC-Adapter/info (tylko tu oczywiście w wersji hamerykańskiej)

plwk, to jest taki .. hm .. chyba najnormalniejszy wtyk z dziurką w środku :> Tak jak na zdjęciu pod linkiem.

Nigdzie nie ma rysuneczków z polaryzacją. Widziałem kiedyś zasilacz, w którym przekładało się +/- ...

Chciałbym taki uniwersalny zasilacz, ale nie wiem czy tak się da :roll:

Te "najnormalniejsze" wtyki mają różne średnice.

[ Dodano: 2010-11-09, 16:58 ]
Jakiś taki z drugiego linka http://www.rtv.megasam.in...products_id=632

plwk napisał/a:
Te "najnormalniejsze" wtyki mają różne średnice.

No to mi się widzi, że taki najnormalniejszy z najnormalniejszych 8-)

A że się tak jak jeszcze spytam o co chodzi z tymi stabilizowanymi zasilaczami? Co to znaczy? Jak to działa? Czy taki stabilizowany mi czegoś nie popsuje? 8-)

Stabilizowany ma mniejsze wahania napięcia, niezależne od wahań napięcia sieci.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Jak do sprzętów grających to raczej stabilizowany, żeby nie grać w takt brumu ;)
Często też (np. efekty gitarowe) popularne stabilizatory jak LM to za mało i coś szumi, buczy itp. Rozwiązań stabilizacji jest sporo a na zasilaniu nie ma co oszczędzać.
No i najlepiej jak będzie miał zapas mocy, żeby można było pod jeden zasilacz podpiąć więcej elementów.

Skocz do: