ale potrzebuję poradnika: jak zrobić dobry (albo przynajmniej poprawny) portret. Nieopatrznie wyjąłem aparat przy koleżance współlokatora a ta po oglądnięciu kilku fot zażądała portretu
   ale potrzebuję poradnika: jak zrobić dobry (albo przynajmniej poprawny) portret. Nieopatrznie wyjąłem aparat przy koleżance współlokatora a ta po oglądnięciu kilku fot zażądała portretu   wykręciłem się że nie naładowałem baterii do lampy a przy żarówce wyjdzie niefajny. Dała mi czas do środy
  wykręciłem się że nie naładowałem baterii do lampy a przy żarówce wyjdzie niefajny. Dała mi czas do środy   ale zażyczyła czegoś ekstra.
   ale zażyczyła czegoś ekstra.

pyciar napisał/a:Sesja ma być w Krakowie (koleżanka zażyczyła sobie plener) jestem tu od niedawna i niebardzo wiem gdzie można zabrać modelkę o tej porze roku
pyciar napisał/a:Oczekuję podpowiedzi w stylu:
"Living is easy with eyes closed"

K-5, DA* 50-135/2.8, DA* 16-50/2.8 moje zdjęcia
mygosia napisał/a:Tylko pamiętajcie, że na krzakach i drzewach już nie ma liści, więc tło może być średniociekawe.

"Living is easy with eyes closed"
Od Zenita ABTOMATA do K20D
Od Heliosa 44K i Zenitara do SMC, fan Tamrona
od widła do powidła;-)
 praca z modelką... chyba macie rację z tymi dwoma sesjami - po pierwsze będę wiedział jakie  błędy popełniłem
   praca z modelką... chyba macie rację z tymi dwoma sesjami - po pierwsze będę wiedział jakie  błędy popełniłem   po drugie szansa na ponowne spotkanie
   po drugie szansa na ponowne spotkanie   
    po trzecie przy drugiej sesji pogoda może być bardziej łaskawa.
  po trzecie przy drugiej sesji pogoda może być bardziej łaskawa.
 ) ale z 2 strony takie żeby się cała nie świeciła.
 ) ale z 2 strony takie żeby się cała nie świeciła.
Yashica Mat124, Canon 100d
 ) słonko ledwo przebijało się przez chmury (ale do dobrze - było jasno ale nie kontrastowo, światło raczej zimne ale bez przesady). Ciężko było znaleźć jakieś interesujące kadry ale coś chyba ustrzeliłem:
  ) słonko ledwo przebijało się przez chmury (ale do dobrze - było jasno ale nie kontrastowo, światło raczej zimne ale bez przesady). Ciężko było znaleźć jakieś interesujące kadry ale coś chyba ustrzeliłem:
 (po kliku większe)
 (po kliku większe)
 teraz tylko trzeba tam zabrać modelkę i "nawiązać kontakt". Z tym że sesja się przesunęła - sprawy rodzinne
   teraz tylko trzeba tam zabrać modelkę i "nawiązać kontakt". Z tym że sesja się przesunęła - sprawy rodzinne   
 Eldred napisał/a:Najrealistyczniejszą perspektywę do portretu daje 55-85mm na aps-c, 85-100mm na FF.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;

nie ma mnie w internecie
Michu napisał/a:Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych. Nie ma idealnej ogniskowej do portretu - wszystko zależy od gustu. Mi 50/1.4 bardzo leżał na cyfrze, a za chwilę wrzucę w wątku do oceny jakiś czas temu obiecaną sesję z Anią - zrobioną analogiem na 43mm.

hmm, jeśli jest ostre to tak, jeśli miękkie to niekoniecznie, czasem lekkie cienie wyciągają ładne rysy twarzy, a czasem maskują brzydsze.Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;
to fakt, najczęściej przez pierwsze 30 minut zdjęcia są do niczego bo to jest czas na "urobienie" i rozluźnienie modelki.Michu napisał/a:Najważniejszy nie jest sprzęt. Istotą dobrego portretu jest kontakt z modelką.

Michu napisał/a:za chwilę wrzucę... ...sesję z Anią... ...na 43mm.
 no może z 135 do headshotów
  no może z 135 do headshotów
tatsuo_ki napisał/a:rady tutaj udzielane są osobie kompletnie początkującej
 ale portrety nie są moją domeną (chociaż bym chciał) - robię dosłownie kilka rocznie
  ale portrety nie są moją domeną (chociaż bym chciał) - robię dosłownie kilka rocznie
Eldred napisał/a:Najrealistyczniejszą perspektywę do portretu daje 55-85mm na aps-c, 85-100mm na FF
Michu napisał/a:Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych.
 (nie pogryźcie się panowie). Gdy robiłem na FF do portretów używałem zakresu 100-200mm, ale to chyba dlatego że jestem nieśmiały
  (nie pogryźcie się panowie). Gdy robiłem na FF do portretów używałem zakresu 100-200mm, ale to chyba dlatego że jestem nieśmiały   

Michu napisał/a:- staraj się tak dobierać tło, by było ciemniejsze od modelki;

Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;

tego akurat nie rozumiemCytat- żadnej lampy błyskowej;
O to mi chodzi :) poprawne portrety, może trochę lepsze niż pstryki z kompaktu. Już dostałem trochę podpowiedzi (np o makijażu, stroju, parasolu). Trochę na początek nie wyraziłem się precyzyjnie - a chodziło mi właśnie o "pracę" czyli - jak ustawić modelkę (ale nie tylko wzgl. światła ale i jakie gesty ma wykonywać) jak ja mam się ustawić (stać na nogach, kucać, wspiąć się na lampę?)tatsuo_ki napisał/a:celu ułatwienie stworzenia poprawnych, acz pospolitych portretów,
 pomyślałem też że jak będzie ustalony termin sesji to zaproszę kogoś z forum do wspólnej zabawy (o ile modelka nie będzie miała nic przeciwko) będzie możliwość wymiany poglądów/pomysłów/szkieł...
  pomyślałem też że jak będzie ustalony termin sesji to zaproszę kogoś z forum do wspólnej zabawy (o ile modelka nie będzie miała nic przeciwko) będzie możliwość wymiany poglądów/pomysłów/szkieł...
to chyba o mnieCytatArti
Poprawnie naświetlona klatka, to jeszcze nie fotografia, człowiek z aparatem to nie fotograf, pstrykanie zdjęć to jeszcze nie sesja, dziewczyna stojąca przed obiektywem to nie modelka

Od Zenita ABTOMATA do K20D
Od Heliosa 44K i Zenitara do SMC, fan Tamrona
od widła do powidła;-)
Jeżeli masz doświadczenie ze strobingiem - OKO, wycofuję ten punkt.Cytat- żadnej lampy błyskowej;
tego akurat nie rozumiem
oczywiście że o żadne FF mi nie chodziło (swoją drogą Michu tez robi portrety na FFpyciar napisał/a:Michu napisał/a:
Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych.
ja myślę że Eldredowi bardziej szło o zakres kątów niż o owe FF(nie pogryźcie się panowie). Gdy robiłem na FF do portretów używałem zakresu 100-200mm, ale to chyba dlatego że jestem nieśmiały

),
  ),
no właśnie każda twarz ma:pyciar napisał/a:Trochę na początek nie wyraziłem się precyzyjnie - a chodziło mi właśnie o "pracę" czyli - jak ustawić modelkę (ale nie tylko wzgl. światła ale i jakie gesty ma wykonywać) jak ja mam się ustawić (stać na nogach, kucać, wspiąć się na lampę?)

dobrze by było gdybyś wstawił pozę z jedynki w anturaż z dwójki.pyciar napisał/a:czyli tak jest źle?