PSTRYKNIEM BO ODWYKNIEM...
Od jakiegoś czasu w TV jest reklama knorra, w której zauważyłem coś ciekawego (przynajmniej dla mnie).
Tutaj w 4-tej sekundzie filmiku o bitkach z sałatką po prawej stronie widać takie ustrojstwo w stylu parasola sferycznego (obstawiam, że jest to jakaś gotowa lampa ze sklepu z super modnym wyposażeniem wnętrz). Podobne widziałem jakiś czas temu w reklamie boś banku (
25-ta sekunda). Pomyślałem, że niewielkim kosztem można coś takiego zrobić (a raczej złożyć) w domowym zaciszu jako ciekawa i ładna lampa do oświetlenia salonu, biura... Ale mam kłopot ze znalezieniem takowego parasola, nie musi być identyczny ale chociaż podobny (kształt sferyczny i większa ilość pręcików niż w standardzie). No i żeby nie miało rozmiarów prawdziwego parasola sferycznego... tak z 50-60cm. Kolor srebrno-czarna. Znalazłem
taką ale jest zbyt płaska, o ilość żeber już bym się nie bił. Jak nic innego nie znajdę to pewnie nad nią się zastanowię (choć nie wróżę jej sukcesu) bo dokładnie takie jak w reklamie być nie musi, choć ta z reklamy jest świetna. Do tego tani lekki statyw oświetleniowy, uchwyt na świetlówkę (lub żarówkę diodową bo mniejsza i mniej widoczna) z mocowaniem na parasolkę. Wszystko X2 i mam fajny, stylowy zestaw oświetleniowy w sam raz dla entuzjasty fotografii, galerii, studia jako dekorację recepcji lub zwyczajnie jako fajna lampa do salonu inna niż wszystkie (kiedyś, mojej Żony ciotka zrobiła lampę z rury od starego odkurzacza, mocowania na żarówkę i cylafonu czy jak to się tam nazywa do pakowania kwiatów. Z daleka wyglądało dość... hmmmm... interesująco to za dużo powiedziane, ale z bliska ogarniał śmiech.... i ta to dopiero była inna niż wszystkie
)
Jak wiecie gdzie szukać takiego parasola to dajcie znać. Może być z rączką... mam brzeszczot
Pozdrawiam
K200D, S24-70 f/2.8 Macro, 18-55mm f/3.5-5.6 + 50-200mm f/4-5.6 + AF-540FGZ+ Grip